Du får en alvorlig hjerteklapbetændelse, der er dødelig. Du kan enten få behandling i form af antibiotika direkte i blodårene kaldet intravenøs behandling, eller du kan få en pakke tabletter og blive sendt hjem under dynen.
Den sidste tillokkende løsning viser sig nu at være bedre for patienterne end den tidligere behandling, der binder patienten til hospitalssengen.
Det viser ny forskning fra hjertecentre i hele Danmark.
– Vi var meget overraskede over resultatet. På længere sigt er der færre patienter, der dør ved at blive behandlet med tabletbehandling i eget hjem frem for at blive behandlet på hospitalet, siger overlæge Kasper Iversen, der har ledt studiet.
Studiet viser, at dødeligheden for hjertepatienterne reduceres med 30-40% med hjemmebehandling i forhold til dem, der bliver behandlet på hospitalet.
Hjertelæge og klinisk lektor på Herlev Hospital, Kasper Iversen.
Normalt får denne type hjertepatient en intravenøs behandling, der kræver indlæggelse i fire til seks uger på hospitalet.
Nu kan patienten allerede efter ca. ti dage, eller til patientens tilstand er stabil, komme hjem og selv tage en tabletbehandling. Patienten er dog ikke helt uden opsyn, da man skal besøge hospitalet tre gange om ugen i behandlingsperioden for at få tjekket sine blodprøver.
Resultatet af den nye behandlingsmetode er ikke til at overse, mener Kasper Iversen.
– Studiet viser, at dødeligheden for hjertepatienterne reduceres med 30-40% med hjemmebehandling i forhold til dem, der bliver behandlet på hospitalet, fortæller overlægen.
Se, hvad der kan give hjerteklapbetændelse
Uvist hvorfor hjemmebehandling virker
Det er endnu uvist, hvorfor patienter, der får tabletbehandling i hjemmet, klarer sig bedre, end de patienter der bliver behandlet på hospitalet.
– Det er enormt spændende og et uventet resultat. Vi ved ikke hvorfor. Vi kan bare konstatere, at patienterne, der behandles hjemme, klarer sig bedre. Det er super interessant, hvad årsagen er, siger Kasper Iversen.
Læs også: Sygeplejerske: »Hvis jeg betaler for min egen spisepause, så løber jeg ikke på et hjertestop«
Hvis man skal gisne om, hvorfor patienterne klarer sig bedre, kan der ifølge Kasper Iversen være flere grunde:
– Derhjemme får man måske bedre mad og ligger ikke så meget i sengen. Det er nok de bløde faktorer, der også påvirker resultatet. Men det er studiet ikke designet til at svare på, så det er rent spekulativt, siger Kasper Iversen.
Psykolog: Patienten bør være ressourcestærk
Ifølge Lisbeth Frostholm, der er ledende psykolog, ph.d. og lektor ved Institut for Klinisk Medicin har hjemmebehandling betydning for patienterne.
– Jeg tror, at det for mange kan være en kæmpe lettelse selv at kunne varetage noget af den behandling, man skal have, siger Lisbeth Frostholm.
Det er dog væsentligt at vide, hvilke vante rammer patienten kommer hjem til, og om patienten er i stand til at varetage en behandling hjemme.
Ifølge Lisbeth Frostholm skal patienten derfor være ressourcestærk for, at hjemmebehandling er en fordel.
– For nogle kan der jo være rigtig mange belastninger i hjemmet, hvor det kan være en lettelse at være indlagt og komme væk fra hjemmet, mens man er syg. Det er vigtigt at vide, hvem hjemmebehandling er godt for. Men for dem, der har ressourcerne og overskuddet, kan det måske give noget ekstra at blive behandlet hjemme, siger Lisbeth Frostholm.
Hjemmebehandling har dog ikke kun fordele, for der er nemlig flere forhold, der skal tages stilling til.
– Det kræver også mentale ressourcer for patienten at skulle planlægge at komme ind på hospitalet. Hjemmebehandling kræver, at patienten kan overskue hospitalsbesøgene. Der er også eksempler på, at det nogle gange er for vanskeligt ikke at være indlagt, eller at nogle patienter kan føle sig usikre ved ikke at være på hospitalet, siger Lisbeth Frostholm.
Læs også: Ny HPV-ordning overser udsat gruppe
Nyhed sprænger landegrænser
Det er første gang, der er lavet dette studie. Det forventes derfor at kunne få international betydning for patienter med hjerteklapbetændelse.
– Vi begynder at skrive den her behandlingsmetode ind i retningslinjerne, og det kommer forhåbentlig til at få den betydning internationalt, at man begynder at gå mere og mere over til at bruge tabletbehandling til denne type patienter, siger Kasper Iversen.
Sådan gjorde vi: Ideen til artiklen opstod, da journalisten fandt en pressenyhed fra Rigshospitalet om det nye studie. Der er foretaget telefoninterviews med begge kilder.