Økonomer står i kø for at arbejde gratis

Økonomer Uden Grænser vil hjælpe økonomistuderende med at hjælpe andre Foto: Maja Andersen
Økonomer Uden Grænser vil hjælpe økonomistuderende med at hjælpe andre
Foto: Maja Andersen

Økonomer Uden Grænser vil regne for at hjælpe. Organisationen blev skabt i 2010 af to studerende fra Økonomisk Institut på Københavns Universitet, der ville give økonomistuderende mulighed for at bruge deres kompetencer i den gode sags tjeneste.

– Det er ærgerligt, at hjælpeorganisationer er reserveret til humanister. Økonomistuderende vil også gerne hjælpe, fortæller 23-årige Ludvig Wier, der er medstifter af Økonomer Uden Grænser.

Fakta om Økonomer Uden Grænser

Økonomer Uden Grænser er en non-profit organisation, der blev startet i 2010. Stifterne er Ludvig Wier og Jacob Nielsen. Begge studerer økonomi på Københavns Universitet.

Alle frivillige i Økonomer Uden Grænser er studerende og arbejder gratis. Organisationen tæller over 1000 støttemedlemmer og 45 aktive konsulenter.

Organisationens motto er:
– Vi hjælper dem, der hjælper andre.

Kø for at være med
På økonomistudiet nyder Økonomer Uden Grænser stor popularitet. Siden 2010 er organisationen vokset og består i dag af 45 frivillige konsulenter, der alle er studerende fra samtlige årgange.

– Det har helt klart været et initiativ, der har manglet, mener Ludvig Wier. Han beskriver, at adskillige økonomistuderende ønsker at være en del af organisationen.

– Der er mange, der starter på økonomistudiet for at kunne hjælpe. Der er altid lange køer ind til vores møder, når vi rekrutterer nye frivillige, siger han.

Ensrettet undervisning
Økonomer Uden Grænser er skabt som en reaktion mod den ensrettede undervisning på økonomistudiet.

– Vi synes, vi lærte nogle vildt seje værktøjer, men allerede på første år blev vi trætte af kedelige cases, der kun fokuserede på virksomheder, fortæller Ludvig Wier.

Udviklingsbranchen har brug for nogle regnedrenge
Kampagnechef i Mellemfolkeligt Samvirke, Niels Brøgger Jakobsen

De unge tilbyder gratis økonomisk rådgivning til godtgørende organisationer, og den hjælp er guld værd, mener Niels Brøgger Jakobsen, som er kampagnechef i Mellemfolkeligt Samvirke.

Han oplever generelt, at der er mangel på frivillige med økonomiske kompetencer i udviklingsmiljøet.

– Udviklingsbranchen har brug for nogle regnedrenge, siger han.

En efterspurgt organisation
Manglen på frivillige med økonomiske værktøjer i rygsækken kan være en del af forklaringen på, at Økonomer Uden Grænser er en efterspurgt vare blandt de danske NGO’er.

– Mange NGO’er henvender sig til os, men vi sørger for ikke at tage flere opgaver på os, end vi kan klare, fortæller Ludvig Wier.

For øjeblikket har organisationen gang i fire projekter, der blandt andet tæller initiativet Styr Din Gæld, der er målrettet unge med uro i økonomien, og tungere projekter for Fødevarebanken og Mellemfolkeligt Samvirke.

Udviklingsmedarbejder i Fødevarebanken Hanne Sophie Hjorth Jensen tog kontakt til Økonomer Uden Grænser, fordi Fødevarebanken gerne ville have økonomisk rådgivning, der var fast tilknyttet foreningen.

– Lige nu har vi fem unge studerende, der laver analyser for os. De er blandt andet ved at værdisætte den mad, vi bringer ud til herbergerne, fortæller hun.

Læs også: Hjælp en medborger og tjen nogle penge