Omstridt kæmpeprojekt står til at falde efter kritisk tv-dokumentar: “Det har været dråben”

Det politiske flertal bag J. Jensens genbrugsanlæg ser nu ud til at vende. På billedet ses den planlagte placering på Højlundevej. Foto: Carsten Oliver.

Efter mere end ti års ophedet debat og lokal modstand var det et spinkelt flertal i byrådet, der for halvandet år siden afgjorde, at J. Jensens planer om et genbrugsanlæg ved Uvelse fik en ny chance for at få tilladelse.

Nu trækker byrådsmedlem Lars Ole Skovgaard Larsen (DD) sin støtte, hvilket vender det politiske flertal på næste byrådsmøde i november.

– Det har været dråben, siger Lars Ole Skovgaard Larsen (DD), der nu åbner døren for en mulig nedstemning af projektet og en afslutning på års ophedede diskussioner.

Det sker på baggrund af en kritisk DR-dokumentar, der afslører J. Jensens brug af ulovlig arbejdskraft og uansvarlige håndtering af asbest.

– Man kan have så mange diplomer hængende på væggen, men hvis man, når døren er lukket, overskrider de regler der er, så duer det ikke, siger Lars Ole Skovgaard Larsen (DD).

Genbrugsanlægget ved Uvelse

Genbrugsanlægget kaldet “Upcycling Nordsjælland” skal håndtere affald med formålet at fremme genbrug og genanvendelse af materiale.

I 2013 søgte Hillerød Kommune om statslig tilladelse til projektet på vegne af J. Jensen, men fik afslag.

Efter afslaget arbejdede J. Jensen på at placere anlægget i erhvervstrekanten i Hillerøds udkant, hvor de havde købt en grund.

En ændring i Fingerplanen åbnede en mulighed for at placere anlægget på Højlundevej.

I 2021 afviste et flertal i byrådet, bestående af S, SF, R, og EL, projektet, men efter kommunalvalget samme år opstod et spinkelt borgerligt flertal, der støttede op om planen.

Erkender nabokritik: “Den kan jeg godt se nu”

Projektet, der har været undervejs i mere end ti år, har haft en snørklet rejse med flere kovendinger.

Naboer har blandt andet kæmpet imod placeringen af anlægget og rejst bekymringer om støjgener samt miljø- og sundhedsrisici.

– Naboer har klaget over, at de ikke har tillid til at J. Jensen tager hensyn til dem og så videre. Og så må jeg bare sige, at den kan jeg godt se nu. For hvis man ikke tager hensyn til folk der kommer fra et andet land, der er uden arbejdstilladelse og skal arbejde med farlig asbest, og man ikke vil erkende at man har viden om det eller ved det, så er det bekymrende, siger Lars Ole Skovgaard Larsen (DD).

Naboer har klaget over, at de ikke har tillid til at J. Jensen tager hensyn til dem og så videre. Og så må jeg bare sige, at den kan jeg godt se nu.

Lars Ole Skovgaard Larsen (DD), byrådsmedlem

Læs også: Hillerød Kommune vil genoverveje stien til Favrholm Station

Leet er ikke første gang J. Jensen er blevet fanget i en møgsag. Lars Ole Skovgaard Larsen (DD) var også tidligere blevet forelagt en kartelsag, som Jens Hørby Jensen, ejer af J. Jensen, blev dømt for i 2019.

– Da vi vedtog denne her med min stemme, var der nogen der var inde over at fortælle om kartelsagen. Der tænkte jeg også, “ah, lad os lige kigge på den.” Og så kommer denne her oveni. Så må jeg indrømme, så kan jeg sgu ikke mere, siger Lars Ole Skovgaard Larsen (DD).

Dengang var virksomheden fældet på grund af ulovlig udveksling af prisoplysninger, som Finans siden har kaldt bagmandspolitiets største sag om prisfusk i nedrivningsbranchen nogensinde.

Projektets skæbne bliver taget op på næste byrådsmøde

Ifølge udvalgsformand Dan Riise (V) vil genbrugscenteret højst sandsynligt blive stemt ned på næste byrådsmøde i november.

– Jeg har godt læst, at der er en, der ikke støtter det mere, og det vil sige, at næste gang der er byrådsmøde, så bliver det dømt ude, siger Dan Riise (V).

Lars Ole Skovgaard Larsen (DD) er klar i mælet.

– Jeg kommer ikke til at sige ja til det, så jeg fortæller både J. Jensen og kommunen, at projektet ikke har nogen gang på jorden.

Det har kostet mange penge

Når projektet står til at blive afsluttet, er det tydeligt, at processen har haft en pris. Med årelange planlægningsfaser, høringsrunder og en polemisk borgerdialog, har kommunen investeret betydelige ressourcer, kun for at se projektet falde på målstregen.

– Det er da klart at det har kostet en sum penge at komme hertil, hvor vi er i dag. Og der er brugt en masse af ressourcer, så selvfølgelig er det da ærgerligt, siger Lars Ole Skovgaard Larsen (DD).

Ville du, med den viden du har i dag, ønske at I havde gjort noget anderledes?

– Som politiker kan du jo ikke andet end at forholde dig til det kendskab, du har. Så det kunne jeg jo ikke dengang, jeg sagde ja til det.

Om projektet ender helt dødt denne gang, må fremtiden vise – men for nu synes modstanden og afsløringerne at have gjort deres afgørende indtryk.

Netavisen har forelagt kritikken for J. Jensens presseansvarlige, som ikke ønsker at kommentere.

Sådan gjorde vi: Journalisten fik kendskab til sagen gennem en Facebook-gruppe for lokale. Herefter blev udvalgsformand Dan Riise (V) og byrådsmedlem Lars Ole Skovgaard Larsen (DD) interviewet telefonisk.

Leave a Reply

Your email address will not be published.