Kommune inddrag din borger

Borgerne behøver ikke være passive tilskuere til kommunalpolitikken. Foto:morgueFile
Borgerne behøver ikke være passive tilskuere til kommunalpolitikken.
Foto:morgueFile

Der er ikke længere nogen grund til at sidde på kommunalkontoret og tænke: “Hvad mon borgerne synes?”. For nu er flere kommuner begyndt at inddrage deres borgere i beslutningsprocesser som for eksempel budgettering, byudvikling, kommunikation.

Ringkøbing-Skjern Kommune har netop igangsat et projekt, hvor 30 borgere skal finde 150 millioner kroner i budgettet 2015-2018.

– Borgerne var meget med på idéen, siger borgmester Iver Enevoldsen.

– Vi sagde til dem, at der var frit spil på alle hylder, og så samler vi op på idéerne medio december og ser, hvad der kan lade sig gøre, fortæller han.

De 30 borgere er en bred skare af lønmodtagere, selvstændige, pensionister, mænd, kvinder og en enkelt ung fra det lokale ungeråd. Det er nemlig vigtigt for arbejdet, at alle befolkningsgrupper bliver hørt, pointerer Iver Enevoldsen.

Vi sagde til dem, at der var frit spil på alle hylder

Iver Enevoldsen, borgmester i Ringkøbing-Skjern Kommune

Projektet blev startet, fordi kommunens budget kommer i problemer efter 2015, hvis man ikke skærer ned.

– Borgerne kan have viden, som vi ikke har kendskab til, siger Iver Enevoldsen og forklarer, at han derfor håber, at der kommer idéer på bordet, som de ikke selv ville have tænkt på.

Derudover har projektet også en anden positiv effekt. Inddragelsen af borgerne skaber mere nærhed og øget interesse for kommunalpolitikken.

Christian Elmelund-Præstekær fra Institut for Statskundskab på SDU mener også, at det er en af grundene til, at flere kommuner inddrager borgerne.

– Der er helt klart mange kommuner, der har den faldende interesse for kommunalvalget i tankerne, når de laver de tiltag, siger han.  Han uddyber, at det også er smart af politikerne at være sikre på borgernes opbakning, når det for eksempel drejer sig om nedskæringer. Derudover skaber det også et bedre billede for borgerne af, at der ikke er nogle lette løsninger, mener han.

LÆS OGSÅ: Politikere jagter unge på sociale medier

Borgerinddragelse på dagsordenen

  • Økonomi- og Indenrigsministeriet udgav 18. september i år den såkaldte “Demokratirapport” om demokratiets tilstand.
  • Rapportens formål er at finde måder at øge valgdeltagelsen til kommunalvalg på, efter der i 2009 var den laveste deltagelse i 35 år.
  • Borgerinddragelse blev vurderet som en af de vigtigste metoder til at fremme demokratiet.

Iver Enevoldsen påpeger, at sammenholdet borgerne imellem styrkes ved Ringkøbing-Skjern Kommunes budgetprojekt.

– Det har klart en positiv effekt for samhørsforholdet. Folk inddrager selv andre fra deres eget netværk i arbejdet, og så spreder interessen for de lokale spørgsmål sig også på den måde”, forklarer han.

Decentraliseringen breder sig

Christian Elmelund-Præstekær fra Institut for Statskundskab på SDU mener, at det muligvis er kommunalreformen, der har skabt grobunden for mere borgerinddragelse i kommunerne.

– Et bud kunne være, at det er en modreaktion på sammenlægningen af kommunerne. Det har givet mindre konkret virkelighedsfornemmelse, fordi de ansatte i kommunerne ikke længere har fingrerne så langt nede i lokalområderne, som de havde før, forklarer han.

– Det er helt klassisk. Først decentraliseres magten fra staten til kommunerne, nu sker det samme fra kommunerne til borgerne. Det er klogere at involvere de berørte.

Udover Ringkøbing-Skjern Kommune har blandt andet Hedensted, Holstebro og Kolding Kommune også sat borgerinddragelsesprojekter i gang, hvor borgere deltager i budgetteringen.