Oppositionen: Det økologiske landbrug skal styrkes

Salget af økologiske fødevarer er fordoblet, viser nye tal. Alligevel er antallet af økologiske landbrug faldet i samme periode.

Salget af økologiske fødevarer er fordoblet, viser nye tal. Alligevel er antallet af økologiske landbrug faldet i samme periode. Oppositionens politikere er derfor klar til at forbedre mulighederne for de økologiske landbrug.

Pattegrise der løber om kap på usprøjtede marker, og køer der gumler pesticide-frit græs. Sådan skal billedet på dansk landbrug se ud, hvis det står til flere af oppositionens politikere. De vil have flere økologiske landbrug i Danmark. Gerne på bekostning af de traditionelle landbrug.

For mens salget af økologiske fødevarer er fordoblet fra 2005 til 2009, er det dyrkede areal til økologisk produktion ikke fulgt med. Faktisk er antallet af økologiske landbrug faldet fra 3.036 til 2.689. Det viser de nye tal fra Danmarks Statistik.

Hos de Radikale mener de, at grunden til faldet i de økologiske landbrug skal findes i regeringens politik.

»Antallet af økologiske landbrug er faldet på grund af regeringens politik de seneste 10 år, de har været ved magten,« siger Bente Dahl, der er de Radikales fødevare-ordfører.

Hun og partiet vil styrke dansk økologi ved at se på den støtte, der gives til de landbrug, som vil gå fra det traditionelle landbrug til økologi.

Regeringen favoriserer
Regeringens politik er nemlig gået for meget ud over de økologiske landbrug ifølge Bente Dahl.

»Regeringen har lavet tiltag, der tilgodeser de konventionelle landbrug i højere grad end de økologiske landbrug. Og det har jo konsekvenser. Regeringen har simpelthen favoriseret de konventionelle landbrug frem for de økologiske, der ikke har fået så gode vilkår, og derfor er gået tilbage,« siger hun.

Og også Enhedslistens ordfører for fødevarer og landbrug Per Clausen vil have bedre støtte til de landbrug, der vil være økologiske.

»Mulighederne for at omlægge har ikke været gunstige nok i den periode. Jeg vil gerne se på, om der er brug for at give en større omlægnings-støtte i overgangsperioden fra at man går fra de almindelige landbrug til et økologisk landbrug,« siger han.

Økologi er fremtiden
Han og Bente Dahl er enige om, at økologien er vejen frem, og at efterspørgslen på økologi nok ikke vil blive mindre, fordi efterspørgslen på de økologiske varer, siger noget om forbrugernes holdning.

»Forbrugerne vil ikke bare have billige varer, vi vil også have gode varer,« siger Bente Dahl.

Per Clausen håber da også, at Folketinget snart kan stå sammen om at gøre en større indsats på området.

»Vi har i flere omgange fremsat forslag for bedre vilkår ved omlægning til økologi. Det vil vi blive ved med. Vi håber også, at vi efterhånden kan få et flertal i Folketinget for, at der skal ske en større indsats på området, så de økologiske varer ikke er importerede, men bliver produceret i Danmark,« siger han.

Det har endnu ikke været muligt at få en kommentar fra Venstre eller de Konservative.

Læs også:
Vi spiser flere økoæg
Ny indkøbsforening køber direkte fra gårdene