I januar 2012 sætter Rigsrevisionen statsrevisorerne i gang med en undersøgelse af interne forhold i DONG. Der er mistanke om frås med pengene i DONG, som staten ejer 76 % af. Til Jyllandsposten har formanden for statsrevisorerne senere forklaret, at de fik en henvendelse fra en kilde med "indsigt i hvad der rent faktisk foregår".
Onsdag 7. marts: Rigsrevisionens undersøgelse af DONG bliver offentligt kendt, da Jyllands-Posten skriver om sagen.
Fredag 9. marts: Bestyrelsesmøde i DONG Energy. Da mødets officielle punkter er overstået informerer bestyrelsesformand Fritz Schur Anders Eldrup, at en enig bestyrelse ønsker at fyre ham som administrerende direktør. Parterne aftaler at mødes om mandagen for at aftale de nærmere omstændigheder.
Mandag 12. marts: DONGs bestyrelse og Anders Eldrup mødes. Eldrup stopper med øjeblikkelig virkning efter 11 år som administrerende direktør i DONG Energy. En pressemeddelelse udsendes lidt over middag.
Tirsdag 13. marts: Alle morgen- og formiddagsaviserne bringer nyheden om Eldrups afgang, og alle ser afgangen som en decideret fyring af topchefen. Ifølge DONG-formand Fritz Schur så er der ikke tale om en fyring, men om en fratrædelse ”efter gensidig aftale”, der ikke har noget at gøre med Rigsrevisionens undersøgelse.
Ekstra Bladet angiver som grund, at Schur ikke kunne døje Eldrup. Anders Eldrup oplyser i en pressemeddelelse, at han i længere tid har overvejet sin stilling. Ekstra Bladet beretter derudover om frås i DONGs kantine, hvor medarbejderne fik serveret haj, kaviar og oksekød vasket i champagne for uhørt lave priser om måneden.
Flere aviser mener desuden, at Eldrup med fratrædelsen tager 17 mio. med i sig som gyldent håndtryk. Politikere fra oppositionen og Enhedslisten kræver en forklaring om fyringen fra finansminister Bjarne Corydon (S). Borgerlige politikere frygter, at der er tale om en politisk fyring.
Statsminister Helle Thorning-Schmidt understreger, at Eldrups afgang er en ren personalesag i DONG, men at hun var orienteret om den før mandag. Finansministeren var også bekendt med fyringen.
DONG iværksætter en undersøgelse af Anders Eldrups lederskab, da der er mistanke om, at han har optrådt illoyalt.
Onsdag 14. marts: Det kommer frem, at særlige ansatte har fået skyhøje lønninger og bonusser, der tangerer den nu tidligere topchefs egen løn. Fritz Schur og bestyrelsen vidste angiveligt ingenting, og Fritz Schur udtaler til B.T., at ”det var en helt og absolut enig bestyrelse, der tog beslutningen om, at samarbejdet med Anders Eldrup måtte ophøre”.
DONG indkalder til pressemøde omkring Eldrups afgang. Her fortæller Fritz Schur, at Anders Eldrup blev fyret, og at det var de særlig favorable ansættelsesforhold, som Eldrup havde lavet uden at orientere bestyrelsen, der var anledningen. Selv havde Fritz Schur fået et anonymt tip halvanden uge før fyringen, om at der var noget galt med aflønningen af særlige medarbejdere.
Torsdag 15. marts: Børsen erfarer, at statsministeren og finansministeren angiveligt har kendt til fyringen af Eldrup i flere uger. Politiken skriver, at de særlige lønforhold for nogle udvalgte ansatte snarere var anledningen end årsagen for Eldrups fyring. Ifølge Politikens kilde var det snarere uenighed mellem bestyrelsen og Eldrup om DONGs strategi, og hvor hurtigt de grønne investeringer skulle sættes i gang.
Fredag 16. marts: Venstre mener i Berlingske, at statsejede virksomheder gerne må udbetale høje lønninger, hvis det er til gavn for virksomheden. Socialdemokraterne er imod.
Torsdag 22. marts: Folketingets formand Mogens Lykketoft (S) siger til Ekstra Bladet, at han undrer sig over Schurs opførsel i sagen. Og at al den tumult skader Dongs mulighed for at fastholde sin kurs og succes.
Lørdag 24. marts: Efter at have været stille siden fyringen tager Anders Eldrup bladet fra munden og siger, at han ønsker, at der falder ro omkring DONG, da balladen tærer på selskabets omdømme.
Tirsdag 27. marts: Berlingske skriver, at det var uenigheder om udvikling af mere grøn energi, der skilte Eldrup og Schur. Eldrup var klar til at investere meget mere i grøn energi, end Schur ville være med til.
Jyllands-Posten skriver, at det var Eldrup selv, der sagde op mandag 12. marts. Det skete efter bestyrelsesmødet fredag 9. marts, hvor Fritz Schur havde sagt at bestyrelsen ville fyre Eldrup om mandagen. Udmeldingen rejser tvivl om, hvorvidt Eldrup skal have 17 mio. i fratrædelsesgodtgørelse, når han selv har sagt op.
Onsdag 28. marts: Kl. 12 kommer DONG med sin egen advokatundersøgelse af sagen. Inden offentliggørelsen bliver rapporten kritiseret fra flere sider for at ikke at være lavet af uvildige advokater. Undersøgelsen viser, at fyringen af Anders Eldrup var saglig begrundet.
(Foto: DONG Energy A/S)
Læs mere: