Den 6. april 2024 skriver Karin Milling ud på Facebook-gruppen, ‘Alle os i Taastrup’, at hundevæddeløbsbanen i Kallerup endnu engang er blevet oversvømmet.
– Kallerup Hundevæddeløbsbane har her i foråret brugt utrolig mange arbejdstimer og rigtigt mange penge på at fjerne vand fra banen, da Høje Taastrup Kommunes dræn oppe ved vejen, har været stoppet hele vinteren, skriver Karin Milling, der selv er hareføre, overdommer og almindeligt medlem af Kallerup Hundevæddeløbsbane.
– Og kommunen gør intet! Det er så frustrerende, at al det arbejde er til forgæves, fordi kommunen ikke holder deres dræn fra vejen, afslutter Karin Milling på Facebook-opslaget.
Kallerup Hundevæddeløbsbane har de sidste par uger hevet i frivillige kræfter mod at gøre hundevæddeløbsbanen klar inden det store åbningsstævne den 20. april.
Fakta om hundevæddeløb
- Kallerup Hundevæddeløbsbane åbnede i 1969, og er Danmark første hundevæddeløbsbane.
- Hundevæddeløb har sine rødder fra England, og stammer helt tilbage fra slutningen af det 19. århundrede.
- De former for hundevæddeløb, man kender i dag, startede først i det 20. århundrede i Californien.
Heidi Føhns, der er formand for Kallerup Hundevæddeløbsbane, kommenterer også på problemet.
– Der er et afløb, et dræn, der er lige ude foran banen, hvor vandet ikke løber fra, men op af, når der er for meget vand. Allerede i efteråret oplevede vi, at det løb op af kloakken og ind på vores baner, fordi den hælder ind mod, i stedet for ud mod vejen.
– Vi har haft fat i kommunen, men fordi, der har været så meget vand, som der har været i år, har de ikke rigtig kunne gøre noget, siger Heidi Føhns i et telefoninterview.
En lille forening uden de store midler
Kallerup Hundevæddeløbsbane har ikke kun brugt mange arbejdstimer, men også alle foreningens midler på at kunne gøre banen klar til åbningsstævnet.
– Vi har brugt alle vores penge på at gøre banen klar. Der er både blevet købt nyt sand og brugt penge på at få en slamsuger ud at suge vand, siger Heidi Føhns.
– Vi har tænkt os at prøve at finde ud af, hvordan vi kan få nogle penge tilbage fra kommunen. Det er jo ikke vores vand, vi har kæmpet med. Vi synes egentlig, det ville være fair nok, hvis kommunen betalte noget af alt det, vi har brugt penge på, forsætter Heidi Føhns, der nogle dage efter interviewet henvendte sig til Driftsbyen om erstatning.
Det bliver langvarigt
Arne Schøller Larsen, der er Natur og Miljøchef i Høje-Taastrup Kommune, mener, at der er lang vej til en erstatningssag, der højst sandsynligt ikke bliver til noget.
– Vi er godt klar over, at der er et problem. Vi må se, om vi kan få vores vejafdeling til at få inspiceret den vejafvanding, som vi hverken har tegninger på eller noget som helst i øjeblikket, siger Arne Schøller Larsen.
Arne Schøller Larsen peger på, at oversvømmelserne kunne skyldes de omkringliggende marker og landmænd.
– Vi tror ikke, det er vejvand, der kommer. Det er sandsynligvis nogen, der har tilsluttet et dræn ude fra markerne til vejafvandingen. Men vi ved det ikke. Vi ved ikke noget om det, siger han.
– Vi har haft enorme problemer med vand ude fra markerne. Der er sandsynligvis kommet så meget vand ude fra markerne. Og så er der nogen, der på en eller anden måde, er koblet på systemet, hvad der ikke burde være. Man må ikke koble drænvand på vejafvandingen. Hvem der har gjort det, ved vi ikke. Det skal vi have undersøgt, fortsætter Arne Schøller Larsen.
Der er ikke meget, der tyder på, at Kallerup Hundevæddeløbsbane får de penge tilbage, som de har brugt på at fjerne vandet fra den oversvømmede væddeløbsbane. Derudover kan han eller ikke svare på, hvem der i sidste ende har ansvaret.
– Der må jeg være dig svar skyldig. Det ved jeg ikke.
Og til spørgsmålet om, hvornår Kallerup Hundevæddeløbsbane kan forvente at få svar på deres henvendelse om erstatning, svarer Arne Schøller Larsen:
– Jeg kan kun fortælle dig, at det bliver langvarigt.
LÆS OGSÅ: Frivillige redder kommunen fra affaldsproblemer: ”Vi kan slet ikke følge med”
Hundevæddeløbsbanens formand, Heidi Føhns, holder hovedet højt op mod sæsonens første stævne, og ser frem til at se mange hundeglade mennesker på Kallerups tørre baner.
– Vi kan som regel godt have mange tilskuere. Det er ikke som andre baner, hvor der står fem ludere og en lommetyv. Vi kan godt have et par hundrede mennesker, der kommer, siger Heidi Føhns.
Sådan gjorde vi: Journalisten fandt et opslag på den lokale Facebook-gruppe, Alle os i Taastrup, og henvendte sig til personen. Derudfra fik journalisten både relevante navne og Facebook-grupper, der kunne hjælpe journalisten videre. Derudover kontaktede journalisten også kommunens Driftsby, der står for kloak og spildevandet ved hundevæddeløbsbanen. Alle interviews blev foretaget telefonisk.