På trods af stigende udgifter er sommerhussalget ikke påvirket

Roskilde Fjord en stille oktoberdag. Stromflodssikring kommer til at koste grundejerne rundt om fjorden dyrt. Foto: Julie Alsholm Hassingboe

For et par uger siden kunne grundejere ved Isefjord og Roskildefjord ånde lettet op. Stormfloden 20.-21. oktober 2023 ramte de i sydøstlige egne af Danmark.

Dog er fjordområderne udsatte områder, for de ligger lavt, og vandet bliver skubbet ind i fjordene uden at kunne komme hurtigt væk igen.

Læs også: Godt nyt for boligejere: Nye tal viser prisstigninger på huse og ejerlejligheder

Både ved Kulhuse Øst og Hyllingeriis er der ved at blive opført diger, der skal beskytte mod oversvømmelser. Frederikssund kommune står for etableringen af digerne i samarbejde med de lokale digelag og grunderejerforeninger. De enkelte lodsejere skal betale for digerne.

“Kulhuse er et dejligt naturområde”

De 205 grundejere i Kulhuse Øst skal betale omkring 900 kroner ekstra om måneden de næste 20-25 år. Selvom udgiften stiger, oplever ejendomsmæglere ikke mindre interesse for området.

– Generelt synes folk, at lige netop det område i Kulhuse er et dejligt naturområde, siger ejendomsmægler Søren Janns fra Nybolig Frederikssund.

Læs også: Familiehandel med boliger hitter: Skaber gode økonomiske fordele

Udsigterne til det nye dige gør, at køberne tør investere i et sommerhus.

– Og så er der dem, som tør tage risikoen, fordi de kan se, at der er en hel masse i gang omkring stormflodssikring. Man har en forventning om, at diget bliver etableret, siger Søren Janns.

Folk er villige til at betale

EDC Frederikssund oplever også en god efterspørgsel på ejendomme i Kulhuse.

– Selvom husene nu bliver dyrere med afbetaling på lånet, er det ikke en hindring for at sælge ejendommene i Kulhuse, siger Carsten Lund fra EDC Frederikssund.

– De kommer til at få en forhøjet udgift, men det er noget folk er villige til at betale for.

I skrivende stund er der 5 sommerhuse til salg i det berørte sommerhusområde. I gennemsnit koster sommerhusene 1.693.600 kroner.

Etablering af diget i Kulhuse

  • I 2013 forsagede stormen Bodil store oversvømmelser mange steder i Frederikssund Kommune
  • I Kulhuse har man siden 2013 arbejdet på at få etableret et dige
  • 205 grundejerne skal betale omkring 900 kroner om måneden de næste 20-25 år
  • Diget kommer til at løbe fra Mathiesens Enghave til Ved Vigen. Det er ca. 2,3 kilometer.
  • Diget forventes at være færdigbygget i 2025

Det er folks eget ansvar

Ifølge kystbeskyttelsesloven er det de enkelte grundejers ansvar at sikre sig mod oversvømmelse og kysterosion. Frederikssund Kommune organiserer kystbeskyttelsen, og gennem KommuneKredit optages det lån, som betaler for diget mod, at kommunen stiller garanti for lånet.

– Vi er desværre nødt til at sige, at det er folks eget ansvar. Hvis man vil bo ved vandet, så har det både en positiv værdi og en gang i mellem en risiko, siger Søren Andreasen Weimann (B), der er formand for Klima, natur og energi-udvalget. 

Læs også: Sådan forebygger du brand i sommerhuset

På den lange bane ønsker Frederikssund større og mere kostbare løsninger mod stormfloder, siger han. Derfor kan de mindre lokale initiativer være afgørende for løsninger på vandstandsstigninger nu.

Kommunen kan ikke give sommerhusejere afklaring på betaling

Rene Ricther har sommerhus i fjerde række til vandet. Han kan ikke se vandet fra sit sommerhus, men købte i sin tid sit sommerhus, fordi området er roligt og naturskønt. I 2013 under stormen Bodil, fik han vand op til grunden. Men ikke vand i huset.

– Jeg har ikke valgt at købe et sommerhus, der ligger ud til vandet. Så jeg har ikke den gevinst som dem, der bor tæt på vandet har. Jeg er bare én der skal betale.

Rene Ricthers hus ligger lige præcist lavt nok til, at han skal betale for diget, selvom han ikke har været udsat for oversvømmelse. Ham og en del af hans naboer kan ikke få kommunens afklaring på, om de kan få lov til at betale beløbet kontant, således, at de ikke skal være med til at betale af på lånet.

– Det er underligt, at man i dagens Danmark ikke kan få lov til at komme ud af det én gang for alle, siger Rene Ricther.

Han synes det er kritisabelt, at kommunen pålægger grundejerne at betale af på lånet, hvis man har mulighed for at lægge pengene en gang for alle.

– Hvis alle havde betalt de 150.000 kroner, der skal betale for diget, så havde der ikke været noget lån, der skulle betales af. Så havde det kun været de årlige driftomkostninger. Det er der selvfølgelig nogle, der ikke har råd til. Der er også nogle, der er ligeglade, fordi de har penge nok, siger han.

Læs også: Halsnæs: Spildevandsprojekt giver renere badevand i Isefjord

Han frygter, at den stigende udgift til diget betyder, at han kommer i klemme den dag han skal sælge sit sommerhus.

– Man kan jo ikke sælge sit hus nu. Og dem der er interesseret i at købe huset vil jo straks sige, at de vil have et kæmpe nedslag i prisen. Så kan jeg jo risikere, at det bliver et endnu større formuetab, siger han.

– Ejendomsmæglerne er også ligeglade, for det skal nok komme på plads igen. Så der er husejer, det er os der betaler prisen, med at vi skal gå ned i pris. Så ejendomsmæglerne skal nok få solgt deres huse. Det er os der har et formuetab.

Kystsikring er dyr og tager lang tid 

På den lange bane ønsker Frederikssund større og mere kostbare løsninger mod stormfloder.

– I Frederikssund Kommune og i byrådet er der meget stor enighed om, at på lang sigt vil den rigtige løsning være at lave en løsning, hvor man kan lukke af oppe ved Hundested og Rørvig. Så du kan lukke skots ved uvejr, så man sikre mod vandstandsstigning i Roskilde Fjord og Isefjord, siger Søren Andreasen Weimann (B).

Sådan gjorde vi: Vi tog kontakt til ejendomsmæglere i Frederikssund Kommune, for at høre hvordan oversvømmelser påvirker ejendomshandlen. Dernæst ringede vi til formanden for Klima, natur og energi-udvalget i Frederikssund Kommune. Vi kontaktede en sommerhusejer, som vi fik kontakt med via Facebook.