Stædige heste-aktivister strammer tøjlerne og forsinker årets første væddeløb

Dyreaktivist med skilte på Klamenborg galopbane
Billede af den unge dyreaktivist Kiplingi på Klampenborg Galopbane. Hun ønsker ikke at få sit efternavn frem. Foto: Ulrikke von der Recke Beckmann

Solen skinner, kolde Blanc1664 og spande med seks liters rosé vandrer rundt mellem menneskemængden af sixpence og store blomstrede hatte. Luften emmer af forår og spænding ved åbningsdagen på Klampenborg Galopbane i weekenden.

Der er bare ét problem: Der er ingen heste på banen.

De kan ikke komme til, fordi banen er blokeret af unge demonstranter. Væbnet med stålfaste blikke og skilte er deres budskab klart: Hestevæddeløb er dyremishandling.

Protester mod dyremishandling fik konsekvenser for dyrene

Da vagterne først får båret de unge mennesker ud, er løbet blevet udskudt med mere end 20 minutter. Det kan have konsekvenser for hestene.

– Udfordringen ved den type demonstration er, at det giver den stik modsatte effekt, fordi hestene ikke har godt af at vente. Når de først er varmet op, kan man sige sig selv, at de skal ud at gøre det, de er gode til med det samme, siger direktør for Klampenborg Galopbane, Carsten Baagø Schou.

Men for aktivisterne var det ikke opvarmning for hestene, der fyldte dem med bekymring, men derimod det faktum, at hestene bliver brugt som underholdning.

– Jeg er her i dag for at protestere mod hestevæddeløb. Du kan jeg spørge dig selv: Ville du have sådan en metalstang i munden og piskes rundt for underholdning?, spørger den 24-årige aktivist Kiplingi, der ikke ønsker at få sit efternavn frem.

Protesterne endte med, at to aktivister blev anholdt.

Vidste du, at der bliver født omkring 200 galopføl om året?

  • Galopløb afvikles fra april-oktober måned
  • I 2022 blev det ulovligt at bruge pisk til at drive hesten fremad i Danmark. Nu bruges den kun til at styre hesten
  • Hvert år afvikles der næsten 300 galopløb i Danmark
  • Over 30 heste er gennem årene afgået ved døden til det store løb, Grand Nation, i England

Kilde: Dansk hestevæddeløb og Dansk Galop.

Det var ikke kun hestene, der nødsaget til at vente. Det samme gjorde de fremmødte gæster, og det skabte en del utilfredshed.

– Jeg synes, det er dybt frustrerende. En galophest er en hest, der elsker at løbe væddeløb. De kan slet ikke holde ud, hvis ikke de kommer afsted. Man kan se på hestene, at de elsker det. De unge mennesker burde sætte sig lidt ind i, hvad en galophest egentlig er, og bruge deres tid et andet sted, siger gæsten Leila Jeppesen.

dyreaktivister på Klampenborg Galopbane
Vagter forsøger at fjerne dyreaktivister på Klampenborg Galopbane. Taget af Ulrikke von der Recke Beckmann

Også direktør Carsten Baagø Schou er uforstående overfor de, ifølge ham, voldsomme metoder.

– Det er ikke helt gennemtænkt, det de gør. Det bliver en sabotage frem for noget konstruktivt. Jeg kender ikke til heste, der bliver plejet som væddeløbsheste gør, siger han.

En tiltagende tendens

De var dog forberedte på, at protester mod løbet kunne forekomme. Carsten Baagø Schou beretter, at der ved Aalborg Galopbane var unge aktivister i påsken og eftersom, at Klampenborg Galopbane er en af de mest velbesøgte væddeløbsbaner, lå den næsten lige til højre benet, at det også skulle overgå dem.

Der kan ligefremme være tale om en tendens til, at unge aktivister vælger at troppe op til hestevæddeløb. Selv samme lørdag blev det store engelske løb, Grand National, afholdt, men også med besøg fra aktivister. Her skabte protesterne stor tumult.

Læs også: Arrig strid i Dragør om dyrevelfærd: Lokal dyreaktivist trodser injuriesag

Sådan gjorde vi: Journalisten deltog i åbneningen af Klampenborg Galopbane lørdag d. 15. april, hvor forløbet udfoldede sig. Journalisten interviewede aktivisten og gæsten til arrangementer. Direktøren er interviewet over telefon.