En ud af fem danskere er pårørende til en person med behov for hjælp og pleje, og af disse mener 59 %, at deres indsats påvirker deres eget helbred negativt. Det viser en ny undersøgelse lavet af Rambøll for Ældresagen.
Ældresagen opfordrer derfor kommuner til at ansætte pårørendevejledere, som skal informere pårørende om deres muligheder for rådgivning og støtte.
10 kommuner har ansat pårørendevejledere
– Hele familien bliver påvirket. De skal både tackle det psykisk og samtidig overtage en række opgaver. De ofrer sig selv og bliver nedslidt. Så står kommunen pludselig med to sygemeldte, i stedet for en. Og det gavner ikke nogen, fortæller Marie Lilja Jensen, seniorkonsulent og ansvarlig for pårørende, fra Ældresagen.
Indtil videre har 10 danske kommuner ansat en pårørendevejleder. Ældresagen håber på, at få initiativet skrevet ind i Serviceloven, og få det spredt til alle kommuner.
Læs også: Flere kommuner sætter fokus på ensomhed blandt ældre
Utroligt hårdt at stå alene
Annette Rahr, fra Tårnby, stod som pårørende alene under hendes forældres lange sygdomsforløb. Og det var hårdt. Hun blev meget påvirket af oplevelsen, og selvom hendes far døde for fem år siden, døjer hun stadig med det i dag.
– Jeg besøgte næsten mine forældre dagligt, for jeg ville rigtig gerne være der for dem. Men det var for meget at se mine forældre sygne hen på den måde. Jeg gik ned med en depression, og måtte sige op på mit arbejde. Jeg har ikke kunne komme over det, og tager stadig antidepressiv medicin i dag.
Læs også: Hjernetumordag skal hjælpe pårørende
Efterlyste vejledning
Annette Rahr, som selv har været pårørende, efterlyste under hendes egne forældres sygdomsforløb vejledning. Hun er derfor begejstret for initiativet om vejledning til pårørende.
– Der var ikke noget støtte fra kommunen. Jeg savnede at blive opsøgt og informeret om mine muligheder. Hvis der havde været nogle tilbud fra kommunen, havde det været fantastisk. Det ville jeg have haft rigtig stor glæde af.