Er det ramsløg…eller er det liljekonval? Spørgsmålet er meget relevant, hvis du er jagt efter den førstnævnte, der de seneste år er blevet en populær spise i de nordiske gryder, hvor den blandt andet bruges til pesto, supper og salater.
Hvis du tager i skoven for at plukke løget selv, skal du være opmærksom på at plukke den rigtige plante.
Ramsløg kan nemlig forveksles med de to giftige planter – liljekonval og høsttidløs, forklarer Kirsten Pilegaard, seniorrådgiver ved DTU Fødevareinstituttet.
– Faren er, at mange danskere ikke har styr på botanik. Man skal være opmærksom på, at ramsløgblade kan forveksles med blade fra liljekonval, eller blade fra planten høsttidløs, siger hun.
Det meget karakteristiske ved ramsløgsplanten er, at den har en tydelig lugt af løg eller hvidløg. Derfor er det en god idé simpelthen at lugte til den, inden man plukker den.
Læs også: Kampagne får os til at købe mere økologi – især ét sted
Alvorlige bivirkninger
Hvis man kommer til at plukke bladene fra høsttidløs, kan man i værste fald dø eller blive alvorligt syg og gå i koma. Liljekonval har ikke forårsaget dødsfald i nyere tid, måske fordi folk ved den er giftig, men planten kan give diarré, opkast og påvirke hjerterytmen. Hvis man selv eller et barn kommer til at plukke liljekonval, anbefaler seniorrådgiver, Kirsten Pilegaard, at man som minimum ringer til Giftlinjen og søger råd.
Hvis man er den mindste smule usikker, skal man lade være. Ellers skal man alliere sig med nogen, der med sikkerhed kender planten, eller købe ramsløgplanter
Kirsten Pilegaard, seniorrådgiver ved DTU Fødevareinstituttet
Høsttidløs findes mest som pynteplante i danske haver, men nogle steder har den giftige plante sneget sig ud i naturen. Der er flere ting, man skal være opmærksom på for at være sikker på, at man plukker den rigtige plante og styrer uden om de giftige look-a-likes.
Sådan kender du forskel
– Man siger, at ramsløg har en meget kraftig løglugt. Jeg har dog oplevet, at nogen også synes at, høsttidløs lugter af løg. Ramsløgplanten er lettere at kende senere på sæsonen, hvor de blomstrer. Hvis det er et sted man kommer gennem året, og man har set blomstende ramsløgplanter kan man samle blade der næste år. så er man rimeligt på helle, siger Kirsten Pilegaard.
Læs også: Ny forskning: Stevia er hormonforstyrrende
Men man behøver ikke at give helt op på den lækre spise. Der er gode råd at hente for ramsløgsentusiasterne hos Fødevareinstituttet på DTU.
– Hvis man er den mindste smule usikker, skal man lade være. Ellers skal man alliere sig med nogle, der med sikkerhed kender planten, eller købe ramsløgplanter, som man må forvente, er kvalitetssikrede og som man kan plante i sin have, siger Kirsten Pilegaard.
Har man styr på tingene, så kan man lave mange retter med ramsløg. Aarstiderne, der sælger kasser med grønt og anden mad, guider her til hele 47 forskellige retter med ramsløg. Også madbloggen Gastromand har tidligere kastet sin kærlighed på de grønne blade. Tjek bloggernes opskrifter her.