Pas på! Kan du kende forskel på ramsløg og dens giftige tvilling?

Ramsløg (t.v.) overfor den giftige Liljekonval (t.h.)
Grafik: Mille Mulbjerg Rothgardt

Den grønne plante med de hvide blomster er en populær urt at indsamle, hvorfor flere lige nu er på jagt efter den i de danske skove. Men vær ekstra opmærksom i skovbunden. Ramsløgsplanten ligner nemlig til forveksling giftige planter som liljekonval (ovenfor) og den noget større høsttidløs (nedenfor).

En forveksling af de tre har medført flere forgiftningstilfælde i Centraleuropa og Norditalien, hvoraf en del har været med døden til følge, forklarer Fødevarestyrelsen i deres anbefalinger til indsamling af ramsløg.

Ramsløgsplanten (t.v.) overfor den næsten identiske Høsttidløs (t.h.)
Grafik: Mille Mulbjerg RothgardtDer er også andre planter, der ligner ramsløget, men de er mindre farlige.

Dansk ingefær kan også forveksles med ramsløg, men brænder så ubehageligt i munden at et større indtag almindeligvis undgås, skriver overlæge ved Giftlinjen Marianne Borritz i en mail.


Fødevarestyrelsen anbefaler, at man kun spiser de planter og svampe, man er 100 procent sikker på, hvad er. Er du blevet forgiftet eller har du mistanke om forgiftning, så kontakt Giftlinjen på 82 12 12 12. Giftlinjen er åben døgnet rundt.

Læs også: Hold til højre…eller venstre? Færdselsloven gælder også i naturen

Hvis man skal være sikker på at få ramsløgsplanten med hjem og ikke dens giftige kopier, skal man have flere sanser i brug end blot synet.

Den mest markante forskel på de tre planter er nemlig ramsløgsplantens karakteristiske duft af løg og hvidløg, forklarer sygeplejerske Mille Henning, som man kan få i røret, hvis man ringer til Giftlinjen.

Farlig lav puls og påvirkning af hjerterytmen

Hos Giftlinjen modtager de hvert år mange henvendelser fra folk, der er kommet i tvivl, efter de har spist noget, de har troet var ramsløg.

– Folk ringer oftest, når de har spist noget, de efterfølgende er kommet i tvivl om, siger Mille Henning.

En forveksling imellem ramsløgsplanten og dens efterligninger kan resultere i yderst ubehagelige symptomer.

– Forgiftningssymptomerne ved indtagelse af linjekonval og høsttidløs starter med mavesmerter og opkastninger. Ved svær forgiftning – efter større indtag – påvirkes hjerte og kredsløb og øvrige organer, forklarer Marianne Borritz.

De samme symptomer kan man få efter indtagelse af planten fingerbøl, som ligeledes er svær at skelne fra ramsløg, siger sygeplejerske Mille Henning.

Læs også: Danskerne vil plukke deres råvarer i naturen

Men med en velfungerende lugtesans og en bevidsthed om de mange efterligninger, kan man sikkert drage ud i skoven på jagt efter ramsløg.

Hjemmesiden Vild Mad, lavet i samarbejde med blandt andet Friluftsrådet, serverer tips til, hvor du har størst chance for at støde på ramsløgsplanten.

Og hvis du vælger at drage i skoven på jagt efter den populære plante, så bugner nettet med inspiration til opskrifter.

Et bundt ramsløg kan for eksempel blive til en lækker pesto bare tilført lidt god olivenolie, cashewnødder og parmesan. Pestoen kan eventuelt senere indgå i en nyfortolkning af det populære svenske bagværk ’snurrer’.

Men hvis du er i tvivl om det er ramsløg, du har fundet, så lad planten stå og køb i stedet dine ramsløg i Fakta, Netto eller hvor du handler ind, anbefaler Marianne Borritz fra Giftlinjen.

Sådan gjorde vi: Journalisten oplevede efter en sanketur i skoven selv at have problemer med at kende forskel på de næsten identiske grønne planter. Herefter stødte journalisten på et Facebook-opslag fra Fødevarestyrelsen, hvori de advarede mod risikoen for forveksling.