Politi tager demonstrationer roligt

Det trækker op til storm i smilets by. Lørdag finder hele to demonstrationer nemlig sted. Mens ’Danish Defence League’ demonstrer mod Jihad, afholder ’Aarhus For Mangfoldighed’ en moddemonstration for demokrati og sammenhold. Selvom et sammenstød af de to grupper kan føre til optøjer, forholder Østjyllands Politi sig dog roligt.

 

– Vi frygter ikke noget. Vi planlægger bare ud fra de oplysninger og indikationer, vi har. På nuværende tidspunkt har vi ingen indikationer for, at der vil blive nogen former for uro, siger politikommissær hos Østjyllands Politi, Mogens Brøndum.

Hos Østjyllands Politi er målet dog alligevel at holde de to parter adskilt. 

– Det indgår klart i vores planlægning, at de her fløje ikke kommer i berøring med hinanden. Vi har haft adskillige samtaler med arrangørerne fra begge hold, og der er en positiv og god stemning, og alle ønsker kun, at det her skal blive meget, meget fredeligt. Men ingen kan jo gardere, at der kommer nogle tilløbere, som vil uroen, forklarer han. 

Opfordrer til dialog 

Netop samtaler med de to fløje er ifølge Mogens Brøndum midlet til at undgå voldelige optøjer. Han opfordrer til dialog men understreger, at politiet selvfølgelig er klar til at træde til, hvis der alligevel skulle opstå tummult. 

– Det her er blandt de største aktioner, Østjyllands Politi har været inde over. Det, vi ønsker, er dialog med demonstranter og deltagere, og såfremt dialogen ophører eller ikke er tilstrækkelig, er vi selvfølgelig i besiddelse af en passende styrke i baghånden, der er i stand til at håndtere eventuel uro eller andet. 

Forsker tvivler

Anders Gravers, der er formand for ’Stop Islamiseringen af Danmark’, skal tale til den anti-islamistiske demonstration, og han forklarer, at optøjer absolut ikke er formålet med demonstrationen. Alligevel mener Chris Holmsted Larsen, der er forsker i politisk ekstremisme, at det bliver svært at undgå.

– Jeg tvivler stærkt på, at det bliver en ikke-voldelig demonstration, udtaler han.

Forskerens tvivl skyldes blandt andet, at demonstrationen, der har titlen ’European Counter Jihad-meeting’ (europæisk anti-Jihad-møde), har en lang række europæiske ekstremister på talelisten. Eksempelvis kommer lederen af ’English Defence League’ lørdag til Århus, og han får blandt andre selskab af kollegaer fra de tilsvarende organisationer i Sverige, Finland, Tyskland, Polen og Norge.

– Der kommer også deltagere fra østeuropæiske og centraleuropæiske lande, og her har vi altså at gøre med nogle betydeligt mere voldsberedte aktører, forklarer Chris Holmsted Larsen.

Han understreger dog, at man ikke bør male fanden på væggen, da der stadig kan stilles spørgsmålstegn ved, hvor mange mennesker, demonstranterne reelt formår at samle. 

Læs også: Største politiaktion i Jylland i 35 år.