Efter 53 år med trafikteater for skolernes mindste børn stopper Kasper Teatret nu deres forestillinger. Det er Københavns Politis Kriminalpræventive Afdeling, der har stået for det. Hvert år har de besøgt cirka 30 skoler, hvor de har anvendt et dukketeater til at lære skolernes yngste klasser om færdselsreglerne.
-Vi vælger at stoppe, fordi vi mangler ressourcer til det. Vi har fået mange nye opgaver inden for politiet de sidste mange år, så vi har ikke ressourcer til at fortsætte med det mere, fortæller kriminalbetjent Steen Larsen der har været dukkefører i Kasper Teatret.
De tre dukkeførere, som Kasper Teatret består af, er alle tre politifolk, og de har gennem mange år formået at engagere børnene på en kreativ og visuel måde, ud over den normale undervisning.
– Vi spiller ikke for børnene, men med børnene. Vi bruger deres respons, så i løbet af meget kort tid, når stykket begynder, så ved de allerede, at de kan snakke med dukkerne, siger Steen Larsen og fortsætter:
– Børnene lever sig meget ind i, at de kan have samtaler med dukkerne. Det kan de jo ikke, når de sidder foran tv-skærmen i et undervisningslokale.
Skolerne vil mindes Kasper
Kasper Teatret fik premiere på Zahles Skole i 1961. På samme skole blev den sidste forestilling afholdt den 27. marts 2014. Dukkerne får nu en plads på Politimuseet på Nørrebro i København, så både voksne og børn kan mindes dem.
Det har været rigtigt godt at bruge teater som en måde at undervise på. Børnene skulle jo svare på spørgsmål og alle mulige ting under forestillingen. Jeg tror, at det har en rigtig god effekt at bruge teater til at lære børn om trafik, og vi kommer til at savne det, siger viceafdelingsinspektør Lis Ingerslev fra Zahles Skole.
Hun fortæller, at skolen ikke før har oplevet samme kreative muligheder som dem, Kasper Teatret har givet, og understreger at skolen har været utrolig glade for den tilknytning, teatret har skabt mellem børnene og trafikforståelsen.
Københavns Politi traf fast beslutning
Hos Københavns Politi har man, på trods af de mange gode år, været enige om at stoppe med teaterforestillingerne:
– Det er da vemodigt at skulle stoppe, men det er ikke noget, vi har besluttet fra den ene dag til den anden. Det er noget, vi har gået og overvejet i nogen tid, forklarer Steen Larsen, men fortæller også, at man fortsat i Københavns Politi trafiktræner de yngste klasser ved at gå ture rundt om skolerne og snakke om færdselsreglerne.
Københavns Politi har som eneste politikreds i landet praktiseret trafiktræning gennem en teaterordning, og Steen Larsen opfordrer derfor til, at folk mindes de gode stunder og bør glæde sig over, at det holdt i så mange år.
Bag Kasper Teatret
Den oprindelige ide til Kasper Teatret opstod i 1952. Politiassistent Richard Lindebro fra København så svensk politis Kaspar-teater og vendte hjem til Danmark med manuskriptet, som blev oversat til dansk.
I samarbejde med Rådet for Større Færdselssikkerhed (i dag Rådet for Sikker Trafik) blev stykket opført ved enkelte lejligheder, men slog ikke rigtig an, da man brugte stangmarionetter i stedet for handskedukker.
Først i 1960, da en børnehavelærerinde fra Valby henvendte sig til Politiets Kontor for Færdselsundervisning, kom der gang i teatret igen.
De tre politifolk, Gudmund Hansen, Leif Kirstein Thomsen og Vilhelm Christensen begyndte at tage rundt med stykket, som blev rekonstrueret, så det passede til mindre børn.
One Response to "Politiet sparer historisk trafikteater væk"