TV: Vil et klagenævn forhindre diskrimination af 9 årige Quintus?

Af Katherina Petersen og Frederikke Bertram

I en pressemeddelelse fra Børne-og Socialministeriet fremgår det, at regeringen i fremtiden vil sikre, at det skal være muligt at klage, hvis man bliver diskrimineret på grund af sit handicap.

Quintus Møller har haft diabetes type 1, siden han var fem år. Sygdommen medfører en varig funktionsnedsættelse og falder derfor under FN’s Handicapkonvention, som vil blive implementeret i regerings nye initiativ.

Det betyder, at Quintus Møller i fremtiden vil kunne klage, hvis han bliver afvist i døren med sin servicehund.

Servicehund afvises
Fritzz er den første diabeteshund i Danmark og kan gennem sved og andre lugte opfange, når Quintus Møllers blodsukkerniveau er faretruende. Selvom den ikke kan erstatte en blodsukkermåler, er den med til at mindske de gange, Quintus Møller selv skal tjekke sit blodsukker.

Trods sin kroniske sygdom bliver Quintus Møller ofte afvist med sin servicehund Fritzz på restauranter og i supermarkeder.

– Som diabetiker skal Quintus måle sit blodsukker mange gange om dagen. Quintus glemmer hurtigt sin diabetes, når han leger med venner eller laver andre ting. Og det er her, Fritzz kan hjælpe, forklarer Quintus mor, Fanny Møller.

Derfor er det helt uacceptabelt, at Quintus Møller kan blive afvist med sin servicehund i det offentlige rum, mener Fanny Møller.

I fremtiden kan man klage
Hos Diabetesforeningen er man positivt stemt overfor regeringens initiativ, da det ikke skal være muligt at afvise folk med servicehunde, uanset handicap.

Fanny Møller er knap så begejstret for initiativet. Hun tror ganske enkelt ikke, at det vil hjælpe på diskriminationen af hendes søn.

– At få en klagemulighed er ikke løsningen. Det vil ikke hjælpe os, når vi står foran en restaurant, som ikke vil have os ind. Der er brug for en regulær lov, siger Fanny Møller.

Diabeteshunde:

  • Kan gennem lugt og sved registrere, om deres ejer har et faretruende lavt eller højt blodsukkerniveau og har lært at varsle om dette.
  • Skal have det trygt med at færdes i det offentlige rum.
  • Har en positiv effekt på ejerens livskvalitet og andre psykosociale forhold.

Kilde: Canix og Diabetesforningen

Diabeteshunde giver social tryghed
Udover at Fritzz kan advare Quintus Møller, når hans blodsukker er i ubalance, skaber han også en social tryghed.

– Det er enormt vigtigt for en lille dreng ikke at blive associeret med en livstruende sygdom som det første, siger Fanny Møller.

Læs også: CPH:DOX satser på film til børn og unge

I modsætning til de tekniske måleapparater kan servicehunden Fritzz hjælpe Quintus med bare at være en 9 årig dreng.

– Når Quintus er ude med Fritzz, er han ikke drengen med den usynlige sygdom, men drengen med den dygtige servicehund, smiler Fanny Møller.