Politolog: Ruth Evensens baggrund blokerer partiets muligheder

Ruth Evensen skal kæmpe for at få folk til at krydse af ved hendes navn. Foto: Morguefile.com
Ruth Evensen skal kæmpe for at få folk til at krydse af ved hendes navn.Foto: Morguefile.com

Spidskandidaten for partiet Frit Lolland, Ruth Evensen, får det svært ved at blive valgt ind som byrådsmedlem i Lolland Kommune. Hun har en religiøs baggrund, og det kan skræmme vælgerne, mener politolog Flemming Juul Christiansen, der er lektor på Roskilde Universitet.

– Jeg tror ikke, at de fleste vælgere i første række vil associere Ruth Evensen med en udkantsproblematik, min forventning er snarere, at de vil associere hende med den religiøse baggrund, siger Flemming Juul Christiansen.

Ruth Evensen erkvinden bag Faderhuset og nedrivningen af Ungdomshuset på Jagtvej 69, og hun er bevidst om, at folk sætter hende i forbindelse med andre ting end Frit Lollands mærkesager, men hun håber, at folk kan lægge det til side, når det handler om kommunal politik.

-Hvis folk kommer over, at det lige er Ruth (Evensen, red.), mediehetzen der har kørt, og alle de løgnhistorier der er fortalt, så ved de godt, Ruth ordner det. Hvis det fuldstændig blokerer, så kommer vi ikke ind, erkender Ruth Evensen.

Jeg tror ikke, at de fleste vælgere i første række vil associere Ruth Evensen med en udkantsproblematik, min forventning er snarere, at de vil associere hende med den religiøse baggrund

Flemming Juul Christiansen, politolog og lektor ved Roskilde

Læs også: Hvad koster det at stille op som kommunalkandidat?

Kristendemokraterne som pejlemærke

-Vi kender Kristendemokraterne i forvejen, som formentlig hos de fleste vil fremstå som mere moderate, end Ruth Evensen gør. Selv Kristendemokraterne har svært ved at slå igennem, og Lolland har traditionelt ikke været et af deres stærke område, siger Flemming Juul Christiansen om mulighederne for Frit Lolland med Ruth Evensen som spidskandidat. Han henviser til målinger fra 2001 for at give et reelt billede af Frit Lollands chancer for at blive valgt ind. Dengang havde Kristendemokraterne en reel chance, hvor de endte med over 2 procent på landsplan.

FAKTABOKS
Kristendemokraternes tal fra
valget i 2001Landsresultat: 2%
Nakskov: 0,9 %
Maribo: 1,2 %

Ting skal tales op og ikke ned

Ruth Evensen erkender, at situationen er grel i Lolland Kommune med centraliseringen i de større byer, fraflytningen af borgere i de små byer og lukninger af skoler, skadestuder og andre institutioner i lokalområdet. Hun kalder situationen akut, men opfordrer folk til at bevare håbet.

-Det er det prædikat med udkantsdanmark, vi skal have vendt. Når man bliver ved med at tale ting ned, så går det kun én vej. Man er nødt til at tale tingene op, være positiv og gøre alt hvad man kan i sit nærområde. Dernæst må man tale for noget håb. Det er sådan set mit nøgleord for Frit Lolland, udtaler Ruth Evensen.

Lokalpolitik kan være springbræt til landspolitik

Ruth Evensen står også i spidsen for det landspolitiske parti Frihedskæmperne, der har seks ud af deres syv initiativtagere med i Frit Lolland. Ruth Evensen arbejder på to platforme, og det er lidt udsædvanligt ifølge Flemming Juul Chrisitiansen.

-Det er hændt tidligere, da lokallister spillede en større rolle i kommunerne. Det der er usædvanligt er, at hun er spidskandidat i lokalpartiet og så samtidig har et andet parti. Det andet parti har jeg indtryk af, at det har en mere tydelig kristelig platform, og det vil i virkeligheden bare pege tilbage på, at det vil være vanskeligt for vælgerne ikke at associere hende med den religiøse position, hun har, lyder det fra Flemming Juul Christiansen.