»AAS (androgene anabole steroider, red.) er medicin, og derfor ikke noget, der skal leges med. Det skal bruges med omhu.«, skriver brugeren, der kalder sig Big Daddy, hvorefter han fortsætter: »Vil dog lige komme med nogle forslag på begynderkure.«
På internetforummet Musclezone.dk udveksler brugerne erfaringer med steroider. Her rådgiver de hinanden om, hvilke steroider, de bør tage samt hvilken dosering.
Stifteren bag hjemmesiden mener, at lovgivningen har slået fejl. Folk tager stadig steroider, til trods for, at de er ulovlige at besidde og sælge.
Han mener, at når brugerne har truffet et valg, bør de også have mulighed for at gøre det på en saglig baggrund: »Musclezone.dk er baseret på præmissen ‘forbud virker ikke’, hvilket igen er baseret på data, statistik og erfaring. Ud fra denne præmis, er fora som Musclezone den sidste bastion for folk, som ønsker at skabe sig et objektivt vidensgrundlag som basis for deres valg,« skriver Tobias i en mail. Han er 26 år og ejer af hjemmesiden. Han bruger selv periodevis steroider, og ønsker ikke at stå frem med fulde navn. Redaktionen kender dette.
Over 4.000 brugere
Forummet har mere end 4.000 brugere. Et tal, der har været støt stigende, siden det blev oprettet i januar 2011, siger Tobias.
Han forklarer, at forummets opgave er at oplyse brugerne, så de kan tage deres beslutning ud fra et sagligt grundlag: »Det bedste vi kan gøre – og som vi gør – er at oplyse om diverse på en korrekt og saglig måde, da det offentlige ikke ønsker at yde denne service.«
Eksempelvis har tråden ”Anabole steroider” næsten 20.000 indlæg. Her kan brugerne stille spørgsmål til hinanden, om blandt andet kuropsætninger og sporingstider. Altså opsætning af en steroidekur, samt hvor lang tid efter en sådan kan spores.
Ifølge Ask Vest Christiansen, lektor på Institut for Folkesundhed på Aarhus Universitet, har vidensudveksling om steroider altid forgået : »Folk har altid udvekslet viden på dette område. Internettet betyder, at det nu går hurtigere og kan spredes til flere. Men vidensdeling har altid fundet sted.«
Han forklarer endvidere, at det virker menneskeligt at søge viden, hvis man overvejer at tage steroider. »Rådgivningen sker ud fra en grundpræmis om, at folk ønsker de bedst mulige resultater med de færrest mulige bivirkninger. Et udgangspunkt, der er til at se fornuften i, og som de fleste af os følger i andre sammenhænge«, siger han.
Læs også: Rapport om motionsdoping i Danmark
Undersøgelse om steroider
- 1,5%, svarende til 44.000 i alderen 15-60 år, svarer, at de bruger eller har brugt muskelopbyggende stoffer.
- 6 % har overvejet at bruge muskelopbyggende stoffer. Det svarer til ca. 150.000 personer.
- Ask Vest Christiansen: Undersøgelsen er dog baseret på usikker data.
Kilde: Syddansk Universitet.
Unge i risikozonen
Hos Anti Doping Danmarks direktør, Lone Hansen, vækker det bekymring, at rådgivningen finder sted. Hun frygter, at især de unge brugere kan være mere tilbøjelige til at prøve steroider, når de omgås sider som Musclezone.dk: »Det som bekymrer os mest, er de meget unge og eksperimenterende, som måske endnu ikke er begyndt at bruge doping. De kunne måske trækkes tættere på at benytte doping, ved at bruge et sådan site, frem for at træne og have en god, sund kost.«
Hun frygter, at de unge brugere kan få den opfattelse, at det er normalt at tage steroider, hvis de har deres gang på et sådan forum: »Et sådan site kan medvirke til, at en ung bruger kan få en opfattelse af, at det er helt i orden, og at mange andre også gør det. Altså, at det er normaliseret.«
Ask Vest Christiansen kan dog hverken be- eller afkræfte, hvorvidt dette gør, at unge er mere tilbøjelige til at tage steroider: »Vi har ingen solid viden om, hvorvidt det får flere eller færre til at tage steroider.«
Tobias fortæller, at Musclezone.dk har taget flere præventive tiltag i forbindelse med dette. Eksempelvis kan unge under 18 år ikke kan lave indlæg i tråden om anabole steroider. NetAvisen har dog konstateret, at der er flere unge, der selv skriver, at de er under 18 år, men dette er Tobias ikke bekendt med. Han siger, at hvis det bliver opdaget, bliver det sanktioneret.
Forbud hjælper ikke
Hos Anti Doping Danmark erkender Lone Hansen, at et forbud ikke virker. Hun mener, at oplysning og kampagner er vejen frem: »Jeg går ind for oplysning, og at man tager sine beslutninger på et så informativt grundlag, som muligt.«
Og dette er Anti Doping Danmark med til at gøre: »Det er vores opgave at gå ind og informere så meget, som vi nu kan, så der er et alternativ til den erfaringsudveksling, der er mellem steroidemisbrugerne«.
Tobias mener dog ikke, at Anti Doping Danmark er seriøse: »Musclezone.dk baserer på et vidensgrundlag med basis i reel forskning, omkring hormoner og brugen heraf, som står i kontrast til de postulater som Anti Doping Danmark ytrer på deres side.«, siger han og fortsætter: »Mange af de ting, som de kalder fakta på deres side, er faktisk direkte løgn.«