Tricks og venskaber: Dragørs unge drømmer om en ny skatepark

Unge på skaterbane
13-årige Hannibal Toric fra Dragør står tit på løbehjul med vennerne. Foto: Privat.

Nye muligheder for luft i kinderne og flere venskaber kan blive til virkelighed for Dragørs børn og unge.

Et borgerforslag om en ny skatepark på Dragør Havn er blevet præsenteret for kommunen tidligere på ugen. Forslaget lyder på at få udvidet og renoveret den gamle skatepark, så der bliver mere plads til bevægelse på rulleskøjter, løbehjul og skateboard. Skateparken beregnes til at komme til at koste 1.350.000 kroner, som skal komme fra donationer og fonde.

Læs også: Provinsby gør klar til skaterinvasion

Louise Seier Petersen og hendes mand Peter Seier Beier er borgerne bag forslaget. De har selv børn, som kører på rulleskøjter og løbehjul. De har lavet borgerforslaget om den nye skatepark, fordi de savner et sted, hvor børn og unge frit kan komme og skate, når de har lyst, uden at skulle køre ud af kommunen.

– Vi har aftenture, hvor vi suser afsted ned ad vejen. Det kunne være en familieting at tage ned på banen sammen og afslutte aftenen. Nu tager vi ned på havnen, men der er jo ikke noget. Man kommer ned til noget, der ikke fungerer, siger Louise Seier Petersen og henviser til den nuværende skatepark.

Tilde vil være danmarksmester

Tilde Tarp på 11 år er også vild med gadeidræt. Hun kører tit på løbehjul med mange forskellige børn og unge i alle aldre. Hun kan godt lide de venskaber, hun har fået ved skateparken i Tårnby og de vilde tricks, man kan lave. Og hun har store ambitioner.

– Det er noget, jeg gerne vil dyrke i fremtiden. Mit mål er at blive sponsoreret, siger hun og fortæller, at den helt store drøm er at blive danmarksmester en dag.

Men der er langt til Tårnbys skatepark for en 11-årig.

– Det ville betyde meget for mig, hvis der kom en skatepark i Dragør, så jeg ikke skal tage helt ud til Tårnby. Så kan man selv mødes med vennerne uden at skulle tage så langt væk, siger hun.

Hvad er gadeidræt?

  • Idræt, som ofte dyrkes på gadeplan eller ved en skatepark
  • For eksempel skateboarding, løbehjul eller rulleskøjter
  • Dyrkes ofte i grupper, som deltagerne selv organiserer
  • Der er tit frivillige trænere, som hænger ud ved banerne og giver viden og erfaring videre
  • De fungerer som rollemodeller for de yngre og mere uerfarne.

Kilde: Den Nationale Platform for Gadeidræt

 

For den 13-årige Hannibal Toric er det især tricks på løbehjul, der har fanget hans opmærksomhed. Han har endda lavet en opgave i skolen om, at den nuværende skatepark i Dragør ikke er god nok til at lave de tricks, han gerne vil lave.

Ligesom Tilde Tarp har Hannibal Toric store drømme. Lige nu træner han de mindre børn ved banen i Tårnby, men han vil gerne blive professionel skater en dag.

Læs også: Vi måler vores aktivitet som aldrig før: Men det kan gøre unge syge

– Det er fedt at stå på løbehjul, fordi det motiverer mig. Jeg vil hele tiden lære nye tricks og lave noget nyt på større ramper. Fællesskabet er også rigtig fedt. Man får mange venner, og alle kender hinanden. Når jeg kommer til en skatepark, er der altid nogen at være sammen med, siger han.

Der er gang i gadeidrætten

Der er i de seneste år sket en stigning i antallet af børn og unge, der står på skateboard, løbehjul og rulleskøjter. Ifølge rapporten “Danskernes Aktivitetsvalg og Organisering i 2020”, der er udarbejdet af Idrættens Analyseinstitut, er antallet af børn og unge, der dyrker gadeidræt, steget fra 23 % i 2016 til 32 % i 2020. Undersøgelsen er lavet på baggrund af svar fra 4.379 børn og unge i alderen 7-15 år.

Den Nationale Platform for Gadeidræt, som arbejder for at udvikle og udbrede gadeidrætten i Danmark, peger på, at coronanedlukningen har haft betydning for den stigende interesse for at dyrke motion på gaden.

Læs også: Skatere: Vi er ikke til fare for færdselssikkerheden

– Når fodboldklubber og håndboldklubber ikke er åbne, er der mange forældre, der har prøvet at finde ud af, hvad deres børn så kan lave af udendørs aktiviteter, siger Rasmus Hansen, projektleder i organisationen .

Dragørs politikere er optimistiske

Formand for By-, Erhvervs- og Planudvalget Morten Dreyer (DF) mener, at den nye skatepark er et realistisk projekt, men at den larm, der kommer fra skateboards og løbehjul, ikke hører hjemme på Dragør havn.

– Stedet, man har valgt, er ikke det optimale. Det ligger 200 meter fra vores lystbådshavn, og er der noget, folk godt kan lide ved en lystbåd, er det stilhed, fred og ro, siger Morten Dreyer.

Katrine Tholstrup (K), der er medlem af Børne-, Fritids- og Kulturudvalget har anmodet om at få borgerforslaget om den nye skatepark på dagsordenen i Dragør Kommune. Hun synes, at det er en god idé at give børn og unge i Dragør flere steder at opholde sig.

– Støj er en berettiget problemstilling, men vi kan ikke sidde som voksne, grå og kedelige mennesker, der er bange for støj hver eneste gang. Vi bliver også nødt til at have plads til de unge mennesker, siger hun.  

Sådan gjorde vi: Journalisten fandt et opslag på en lokal Facebook-gruppe, der omhandlede borgerforslaget til en ny skatepark. Derefter blev de involverede parter interviewet. Alle interviews er foretaget telefonisk.