Producer: X Factor finalister er utroværdige karaokestjerner

Martin. Linda. Thomas. Listen over tidligere deltagere i X Faktor er lang. Og fælles for de fleste er, at de er lige så hurtigt glemt, som de kom frem. I aften bliver Sarah, Annelouise eller Babou tilføjet til rækken – og måske også glemslen.

For selvom én af deltagerne i aften klokken 22.00 har vundet en pladekontrakt og kan kalde sig popstjerne, så kan de få problemer med at etablere sig, siger Henrik Marstal, der er musiker og producer.

»Problemet er at X Factor er en genre, der er kendt på at folk synger kendte numre. Kendte numre, der er gode numre, fordi at de netop er stærke numre. Altså en slags karaoke. Når man så skal ud og høre en af artisterne synge deres egne sange, som de endda ikke selv har skrevet, bliver det straks mere problematisk,« siger han.

Kan ikke klare sig alene
Et af de største problemer er, når kunstnerne skal stå på egne ben, efter showet er slut.

»Musikbranchen i Europa har en forventning om at kunstnere, specielt unge kunstnere, skriver deres egne sange for at være kunstnere,« siger han, og påpeger at X Factor stjernernes karriere kan blive svær i Europa, hvis de ikke fremstår som troværdige kunstnere.

Henrik Marstal er en af dem, der tidligere har været ud med kritik af X Factors behandling af musikken og de sangere, der optræder med dem. Han har blandt andet stærkt kritiseret Rikke og Trines covernummer af Joy Divisions ”Love will tear us apart”, og påpeget at showet tager troværdigheden fra musikken, og dem der optræder. Når det så drejer sig om Sarah, Annelouise og Babou i aften, ændrer det ikke hans syn på, at X Factors stjernemaskine er problematisk og utroværdig. "Det er stadig utroværdigt," siger han.

Også Ole Svidt, der er redaktionssekretær og journalist på musikbladet Gaffa, er enig i, at X Factor sangerne kan få det svært i branchen.

»Det store problem med de her folk er jo, at man ikke har hørt dem synge deres egne sange, og om de overhoved kan skrive deres egne sange« siger han, men håber dog at aftenens show vil overbevise ham om noget andet.

Sarah er lesbisk ikon

Spørger man imidlertid Henrik Marstal og Ole Svidt, om hvem der vil klare sig bedst i musikbranchen, er der dog uenighed.

»Sarah har, uanset om hun vinder eller ej, et wildcard til at blive en slags rollebillede for unge mennesker. En slags lesbisk ikon for teenagere når hun er sprunget ud i så ung en alder. Hun ville passe perfekt i et rock- eller punkband,« siger Henrik Marstal.

Ole Svidt, er dog mere overbevist om Annelouises talent.
»Annelouise er ældst, og derfor tror jeg, hun kan skrive sange. Jeg har svært ved at tro, at Sarah og Babou kan det. Desuden synger hun jo godt,« siger han.

Alene tilbage står Babou, som ikke imponerer.

»Han er for ung,« mener Ole Svidt, imens Henrik Marstal synes, man han har set hans type før.

»Babou minder meget om Martin. En sød, begavet teenager som man ikke kan andet end at holde af. Spørgsmålet er så, om det er nok,« pointerer han.

X Factor finalen bliver sendt i aften på DR 1 klokken 20.00.

Læs også:

Kvalitetsmusik behandles respektløs i X Factor

Hvem skal vinde X Factor?
Babou er X Factors eneste talent

One Response to "Producer: X Factor finalister er utroværdige karaokestjerner"