Professionel gamer: Det er blevet mere accepteret

E-sport er blevet mere accepteret.
Foto: Max Pixel

Sebastian Mortensen på 22 år har de sidste tre år levet af at spille computer, mens han live-streamer på streamingtjenesten Twitch.

Han har i dag en kontrakt med e-sportsorganisationen Copenhagen Flames, hvor han spiller spillet Fortnite. Da han startede med at streame, oplevede han, at der var mange, der ikke forstod, hvordan man kunne leve af at spille computer, men i takt med e-sportens udbredelse i Danmark, kan han mærke, at hans arbejde er blevet mere accepteret.

Sebastian Mortensens løn kommer både fra dem, der ser ham spille, sponsorer og fra hans kontrakt med Copenhagen Flames. Han mener, at e-sportens stigende omtale især kan mærkes på sponsoraterne.

– I starten var der næsten ingen, der ville støtte økonomisk. Folk vidste ikke, hvad e-sport gik ud på, og hvor meget eksponering det giver sponsorerne, men det er blevet meget bedre nu, hvor folk har fået øjnene op for e-sporten, siger Sebastian Mortensen.

Jeg ville ikke være ærlig, hvis jeg påstod, at jeg ikke spekulerede over, om det virkelig var noget, man kunne leve af.
Kenneth V. Mortensen, far til professionel gamer 

Sebastian Mortensen er bevidst om, at det er en speciel branche, han har valgt at arbejde i, og at ikke alle forstår, hvordan han kan spille så meget computer. 

– Jeg har altid godt kunne lide at game, men jeg var nok lidt genert omkring det i starten. Da jeg var yngre, fyldte det meget for mig, hvad mine venner tænkte om, at jeg spillede, men med tiden er jeg holdt op med at spekulere over det, siger Sebastian Mortensen. 

En svær branche at forstå

Det var ikke kun sponsorerne, der havde svært ved at se meningen med e-sport. I Sebastian Mortensens nære omgangskreds blev han også mødt med skepsis. Vennerne syntes, det var spændende, men hans forældre var mere uforstående. 

Kenneth V. Mortensen, der er far til Sebastian Mortensen, erkender da også, at han havde svært ved at sluge sin søns job i starten.

– Jeg ville ikke være ærlig, hvis jeg påstod, at jeg ikke spekulerede over, om det virkelig var noget, man kunne leve af. Jeg var forundret og i virkeligheden nok også lidt nervøs på min søns vegne over, hvordan det skulle kunne blive til et arbejdsliv, siger Kenneth V. Mortensen. 

Læs også: 50.000 dollars i præmie: E-sport er ny levevej for unge

Efterhånden som Sebastian Mortensen fik skabt sig et navn inden for e-sporten, og han begyndte at kunne leve af sin indtægt, blev hans fars bekymringer dog overvundet.   

– Jeg mener, at det største privilegium er at beskæftige sig med noget, som man finder spændende. Og det er desværre ikke alle, der ender i et job, hvor de har en passion.  Jeg er fløjtende ligeglad med, hvad Sebastian laver, så længe jeg kan mærke på ham, at det er det rigtige for ham, siger Kenneth V. Mortensen.

Sin egen arbejdsgiver

Selvom der stilles krav til Sebastian Mortensen i kraft af hans kontrakt med Copenhagen Flames, er han på mange måder sin egen chef.

– Jeg er i princippet min egen chef, så hvis jeg har lyst til at streame i dag, så kan jeg gøre det, og hvis jeg ikke har lyst til at streame de næste to uger, kan jeg mere eller mindre lade være med det. Jeg skal selvfølgelig overholde min kontrakt med organisationen og leve op til mine sponsorers forventninger, men i store træk er det mit eget valg, siger Sebastian Mortensen. 

Læs også: Radio: Casper pjækker på fredag for at spille konsolspil

Den disciplin, det kræver at være sin egen arbejdsgiver, var netop en af de ting, der overbeviste hans far om, at det var det rigtige.  

 – Sebastian er i et job, hvor man skal være sindssygt disciplineret, fordi han arbejder på underlige tidspunkter, og han har ikke en direkte arbejdsgiver, der står og råber ham op i ansigtet. Han er sin egen arbejdsgiver, så den disciplin og vedholdenhed, jeg ser hos ham, gør mig rolig, fordi det viser mig, at han går op i det, siger Kenneth V. Mortensen. 

Sebastian Mortensen har da også klare ambitioner for, hvad alle timerne bag skærmen skal føre til.

– Jeg vil være Danmarks største streamer, siger Sebastian Mortensen.

Sådan gjorde vi: Idéen til artiklen udsprang af den stigende interesse for e-sport. Begge interviews er foretaget telefonisk.