Dans i frokostpausen hitter i København

Gæsterne til Lunch Beat får sved på panden  Foto: Morguefile
Gæsterne til Lunch Beat får sved på panden
Foto: Morguefile

Glem alt om kantinemad og smalltalk i frokostpausen. Dans, hurtige rytmer og en gratis sandwich er den nye måde at tilbringe sin frokostpause på. Holland, Tyskland og Island har allerede taget det svenske koncept til sig, og holder jævnligt frokostfester, hvor store og små arbejdspladser er repræsenteret. I København vinder konceptet mere og mere frem, og særligt de unge er begejstrede for ideen om at kombinere fest og frokost. Victoria Siersbæk er kommunikationsmedarbejder på et magasin, og var med til det seneste arrangement, der fandt sted på baren Din Nye Ven i København. Ifølge hende, er konceptet både med til at skabe glæde og arbejdslyst.

– Jeg synes det var rigtig sjovt, og jeg havde det rigtig godt bagefter. Det er så utraditionelt i Danmark at danse uden alkohol, så for mig var det en nydelse og motion på en helt anderledes måde, fortæller hun.

Ingen alkohol, kun dans

Konceptet blev udviklet i Sverige af Molly Ränge i juni 2010, og kører for fuld udblæsning i Stockholm. Ideen er, at du skal tage dine kollegaer under armen og gå på natklub i din middagspause, skriver arrangørerne på hjemmesiden. Reglerne er meget enkle: Ingen alkohol, ingen stoffer og ingen profit. Den danske arrangør af Lunch Beat KBH Christina Leonora Steffensen mener, at den nye trend er ved at blive stor blandt ansatte i København.

– Formålet er, at man skal mødes med folk, som man ikke kender, og få lidt sved på panden og energi til resten af dagen. Første gang jeg gjorde det, blev jeg simpelthen så glad, fortæller hun.

Lunch Beat arrangementerne har fundet sted et par gange i København. Sidste gang foregik det på en bar i indre by, hvor folk igennem Facebook havde tilmeldt sig festen. Omkring 60 personer fra arbejdspladser rundt i byen og studerende kom og slog sig løs.

Dans løser ikke problemer

Professor i arbejdsliv på Roskilde Universitet Helge Søndergaard Hvid er skeptisk overfor tendensen. I hvert fald hvis konceptet skal føres ud i virksomhederne. Han mener, at man skal passe på trends som Lunch Beat, der forsøger at bringe ansatte i virksomheder sammen på den måde. Det kan være med til at presse folk ud i situationer, som man ikke har lyst til at være en del af, forklarer han.

– Ofte når virksomheder forsøger at knytte deres medarbejdere sammen, er det et udtryk for at samarbejdet halter. Da kan man ikke bare danse problemerne væk, men hvis det er sådan, at der er en god relation mellem medarbejderne, så kan det da sikkert være sjovt, vurderer han.

Ifølge arrangøren Christina Steffensen er Lunch Beat med til at overvinde danskernes angst for at danse uden at være påvirket. Det er samtidig en mulighed for networking med folk fra andre arbejdspladser, end ens egen.

Dans er en del af sundhedsbølgen

Ifølge Helge Søndergaard Hvid er tendensen et udtryk for en slags sundhedshysteri. Han mener virksomheder i dag er så fokuserede på sundhed blandt deres medarbejdere, at det til sidst bliver usundt.

– Der er sådan en voldsom fiksering på den sunde krop. Det fungerer lidt som en disciplineringseffekt, hvor der bliver set ned på dem, som ikke jævnligt dyrker motion eller spiser sundt, lyder det fra professoren.

Det er arrangøren Christina Steffensen ikke enig i. Hun mener tværtimod, at det handler om at motivere folk til at få rørt sig noget mere, og da er Lunch Beat med til at skubbe lidt til folk.

– Da vi første gang arrangerede Lunch Beat i København var det en udfordring at få folk til at danse. Men efterhånden som der kom flere mennesker, så tog folk udfordringen op, og festen blev sat i gang. Jeg tror det handler om, at danskere er meget reserverede og er vant til at blive hjulpet på vej af lidt alkohol. Eller en del, vurderer hun.

Se også: https://www.youtube.com/watch?v=vDE5WP8eGnI

Da de første arrangementer fandt sted var det blandt andet ansatte fra virksomhederne Mærsk og Deloitte, som mødte op. D. 6. maj er det international Lunch Beat dag.