En dag med meget høj forurening kan få store konsekvenser for de svage og ældre. Når der har været meget forurening i luften, kan man allerede se effekten de efterfølgende dage. Der er nemlig flere, der får hjertestop på gaden eller i deres hjem.
– Det ser ud som om, når der er meget partikelforurening, så er der flere, der bliver syge dagene efter, siger Steffen Loft, der har været med til at undersøge daglige udsving i luftforurening. Han er professor i miljømedicin ved Københavns Universitet.
Læs også: Storbylivet øger risikoen for blodpropper
– Det sidste, vi har fundet, er, at der er flere, der får hjertestop på gaden eller i hjemmet, altså udenfor hospitalet, dagene efter at der har været meget forurening i luften, siger han.
Steffen Loft forklarer, at det særligt sker i København, hvor undersøgelserne er fortaget, men at det ligeså godt kan se sådan ud i resten af landet.
Forurenet vind
Steffen Loft peger på, at den værste forurening faktisk er den, der følger med luften, som blæser ind over os fra andre lande.
Læs også: København kåret som Europas miljøhovedstad
– Når det blæser fra alt andet end nord næsten, så kommer vinden fra steder i Europa, hvor der kan være tæt industri og trafik. Det er en meget stor del af luftforureningen, hvis man vejer det, der er i luften. Det har et betydeligt bidrag til de sygdomme, vi knytter til luftforurening, siger han.
Derfor vil det kræve et europæisk samarbejde at nedbringe den forurening, som vinden fører med sig.
Reaktioner i lungevævet og -celler
De mest sarte vil være dem, der er syge i forvejen, og de største effekter kan ses hos ældre mennesker.
– Det, man tror, der sker, er, at når man indånder partiklerne, så aflejres de i lungerne. Jo mindre de er, jo mere kommer de ud i de yderste afsnit af lungerne. Det giver nogle reaktioner i lungevævet og i lungecellerne, forklarer Steffen Loft.
Læs også: Prognose for luftforurening de næste tre dage
Kroppen prøver formentligt at bekæmpe partiklerne, fordi den tror, at de er bakterier. Det er kun med til at gøre processen værre, fordi det går ud over kroppen selv.
Hvis man bor i et meget forurenet område, kan man desuden blive udsat for langtidseffekter.
I Danmark er en række nye undersøgelser, der peger på, at hvis man bor i et trafikeret område i længere tid, så har man øget risiko for kronisk lungesygdom, svær astma, hjertekarsygdom, tidlig død og lungekræft, forklarer Steffen Loft.