Professor: Unge doping-drenge mangler rollemodeller

Foto: Morguefile
Foto: Morguefile

Unge teenagedrenge, der tager steroider, vender i jagten på en identitet og på rollemodeller ofte ansigtet mod filmverdenen, hvor Hugh Jackman som Wolverine kaster sig rundt på skærmen med skarpe kløer og svulmende muskler.

I dag har problemet med steroider bredt sig til unge drenge helt ned i 14-års alderen, skriver Politiken.

– De drenge, der tager steroider, identificerer sig gennem deres kropslige fremtoning, muskler og en bestemt form for mandighed, som er forbundet med en muskulær og gennemtrænet krop. De ser, at kroppen bliver eksponeret i medier på forskellige måder og i nogle bestemte film, siger Reinhard Stelter. Han er professor ved Institut for Idræt og Ernæring på Københavns Universitet og beskæftiger sig med idræts- og coachingpsykologi.

Læs også: 14-årige drenge fylder sig med steroider

– Allerede i de gamle Rambo-film er det manden, der har store muskler og gennemslagskraft, som drengene ønsker at leve op til. Og hvis det ikke kan lade sig gøre på naturlig vis, er der nogle, der tager steroider og presser idealet igennem på den måde, fortsætter han.

Usund identitet

Jagten på rollemodeller og en identitet er en udfordring, som mange unge står overfor. Det skyldes, at man i dag skal skabe sin egen identitet i stedet for at få den forærende fra ens sociale arv.

– Tidligere var det sådan, at man fik en identitet lagt i vuggen via sin sociale baggrund og forældrene. Nu om dage er det et projekt, som man selv skal tage vare på, fordi dynamikken i samfundet og den manglende klare strukturering af vores samfund gør det nødvendigt, at man placerer sig selv, siger Reinhard Stelter.

Læs også: Avis: Der bliver solgt doping i fitnesscentre

Den personlige iscenesættelse spiller derfor en stor rolle i dagens Danmark. Og når unge drenge tyer til steroider, er det tegn på en usund identitetsudvikling og en krise, der drejer sig om at finde en plads og en identitet i samfundet.

– Drengene søger at nærme sig svar på, hvem de er ved at søge bestemte modeller. Det kan være filmhelte, der har muskulære kroppe, som de forsøger at kopiere. Og når det for en 15-årig dreng ikke er hormonelt muligt at udvikle de store muskler, som en 25-årig kan, så er der nogle, der griber til hjælpemidler, som er både farlige, forbudte og usunde. De er i en krise og samtidig i en søgen efter identitet, forklarer Reinhard Stelter.

Rigtige rollemodeller

For at hjælpe de unge kræver det, bl.a. at de unge drenge vender ansigterne væk fra Batman, Wolverine og Captain America i søgen efter rollemodeller. I stedet har de brug for, at forældre og familie tager sig tid at hjælpe dem med at orientere sig i et landskab af muligheder.

– Nogle gode rollemodeller, støttende samtalepartnere, nogle forankringer i gode sociale sammenhænge – det er det, der hjælper de unge mennesker med at finde orientering, siger Reinhard Stelter.