Prognose: Her er de ti mest populære uddannelser

Sygeplejeuddannelsen er lige nu den mest populære på Uddannelsesguiden. Foto: Colourbox
Sygeplejeuddannelsen er lige nu den mest populære på Uddannelsesguiden. Foto: Colourbox

Det er ved at være den tid på året, hvor unge skal finde ud af, hvad de vil læse efter sommerferien. Ansøgningsfristen for kvote 1 ansøgninger på videregående uddannelser ligger nemlig den 5. juli, og inden da skal de unge have besluttet sig for, hvilken uddannelse de skal vælge.

Fakta om ansøgningen

Kvote 1 ansøgningerne: Disse ansøgninger er udelukkende baseret på de unges karaktergennemsnit fra deres ungdomsuddannelser. Dem med de højeste snit, har altså størst chance for at få pladserne.

Kvote 2-ansøgningerne: Det er personlige ansøgninger, som er baseret på de unges erfaring og engagement. Man kan vælge at søge kvote 2, hvis ens karaktergennemsnit fra tidligere uddannelser ikke er højt nok til at komme ind på drømmeuddannelsen.

Adgangskvotient: Det laveste karaktergennemsnit, som er kommet ind på en uddannelse kaldes for adgangskvotienten, som de unge bruger til at se, om deres snit er højt nok til at komme ind på den uddannelse de kunne tænke sig.

Det er især sygeplejerskeuddannelsen, medicin og pædagoguddannelsen, som de unge er interesserede i. Det viser tal fra Uddannelsesguiden, ug.dk. Der kan man nemlig læse om alle de videregående uddannelser.

De unge er allerede i fuldt gang med at finde deres fremtidige uddannelse på Uddannelsesguiden, hvor de mest besøgte uddannelser også omfatter finansøkonomi og ehvervsøkonomi. De unge vil også gerne vide, hvordan de kan blive folkeskolelærer, pædagog eller socialrådgiver.

Ved kvote 2 ansøgningerne i marts var det et andet billede. Her endte pædagoguddannelsen nemlig med at blive den mest søgte.

Sygeplejeuddannelsen er nummer et

Lige nu er sygeplejeuddannelsen den mest populære uddannelse på Uddannelsesguiden, hvor mere end 11.000 unge har været inde og læse om den.

Centerchef i Center for sygepleje og bioanalyse ved University College Sjælland, Mette Rose, tror godt, at sygeplejerskeuddannelsen også kan blive den mest populære til sommer.

Læs også: TV: Derfor skal de mandlige sygeplejersker på banen

– Det er jo en uddannelse, der er meget klar i spyttet. Arbejdsmarkedet er meget tydeligt, og de studerende er sikret et job bagefter. Det er meget nemt at se, hvad man skal som sygeplejeske, siger Mette Rose.

Ifølge hende, er uddannelsen populær, fordi det er nemt at sætte sig ind i, hvad en sygeplejerske laver.

– Det som også er noget af det vigtigste er, at de kommer tæt på mennesker. Det er en ‘menneskeuddannelse’. Det er noget der giver mening, fordi man kan se, hvordan man gør nytte, siger Mette Rose.

Formanden for Sygeplejestuderendes Landssammenslutning, Rasmus Dedenroth, mener også, at uddannelsen er så populær, fordi man ved, hvad man bliver.

– Der er ikke ret mange, der ikke ved, hvad en sygeplejerske er, hvorimod hvis du læser diverse universitetsuddannelser, så kan det være svært at sætte et billede på, hvad man rent faktisk bliver, siger Rasmus Dedenroth.

Læs også: De uddannelser ingen vil læse

Han er dog ikke sikker på, at alle, som læser om uddannelsen, også vælger den.

– Jeg tror, at det er et godt sted at starte sin søgning på uddannelser, for at se hvad det egentligt er, man kan blive. Det er jo indgangen til sundhedsvæsenet, siger Rasmus Dedenroth.

En af dem som valgte sygeplejeuddannelsen, er Asser Olsen på 22 år. Han har læst til sygeplejerske på Professionshøjskolen Metropol siden 2014. Inden han søgte ind på uddannelsen, var han selv i tvivl.

– Det er en stor beslutning at vælge, hvilken videregående uddannelse, man vil på. Man føler lidt, at man skal træffe et valg for resten af ens liv, så derfor var det lidt svært, og man er i tvivl om man nu vælger det rigtige, siger Asser Olsen.

Han har dog ikke selv været i tvivl om, at det var den rigtige uddannelse for ham, siden han startede.

Top 10

Her kan du se, hvilke ti uddannelser, der lige nu er de mest populære på Uddannelsesguiden.

 1. Sygeplejerske
 2. Medicin
 3. Pædagog
 4. Jura
 5. Psykologi
 6. Socialrådgiver
 7. Fysioterapeut
 8. Finansøkonom
 9. Lærer i folkeskolen
 10. Erhvervsøkonom

Top ti mest søgte uddannelser 2015

 1. Pædagog
 2. Sygeplejerske
 3. Medicin
 4. Diplomingeniør
 5. Socialrådgiver
 6. Civilingeniør
 7. Markedsføringsøkonom
 8. Folkeskolelære
 9. Fysioterapeut
 10. Jura

Sådan så det ikke ud sidste år, hvor pædagoguddannelsen var den allermest søgte videregående uddannelse. I faktaboksen kan du se top ti over de mest søgte uddannelser sidste år.

Lær de populære uddannelser at kende

Vil du læse en af de populære uddannelser? Så kig nedenunder. Der kan du nemlig se, hvor mange steder, man kan læse de forskellige uddannelser, hvor langt tid det tager, og hvad adgangskvotienterne lå på sidste år.

Artiklen fortsætter under billedet.

Snittet er ikke det samme alle steder

Adgangskvotienten for uddannelserne, varierer fra sted til sted. Så selvom dit snit ikke er helt højt nok til at komme ind på en uddannelse ét sted, kan man i stedet se, om det er lavere i andre byer.

Læs også: Dårligere chancer for drømmestudiet stresser ansøgere

På sygeplejeuddannelsen skulle man nogle steder have et snit på 9,1 , hvor det andre steder lå på 4,6. Det kan derfor være en god idé at kigge efter uddannelsen i andre byer, hvis snittet er for højt. Det er især de to største byer, København og Aarhus, hvor adgangskvotienten er væsentlig højere på samme uddannelse end i andre byer.