Venedig: To mio. stemte ja til selvstændighed fra Italien

Mange venetianere ønsker ikke, at de smukke gondolture skal foregå i Italien.  flickr.com
Mange venetianere ønsker ikke, at de smukke gondolture skal foregå i Italien men i en selvstændig Veneto-region.
flickr.com

Det endte med et rungende klart ja til at løsrive sig fra Italien i den stort anlagte protestafstemning i Veneto-regionen.

To millioner stemte for løsrivelse, og 250.000 stemte imod. I alt bor der 4,8 millioner i den rige region, der længe har haft flere uafhængighedsbevægelser.

Luca Zaia, præsident i Veneto-regionen, er meget enig i den protest, som afstemningen udtrykker og udtalte til et internationalt pressemøde:

– I Rom tror de stadig, at de er Romerriget. De kører bare i deres eget tempo og sænker alle os andre.

Centralregeringen er ikke kommet med nogen reaktion, og større italienske medier har heller ikke været særligt flittige i deres dækning af afstemningen.

Over halvdelen af Italien er teknisk set gået bankerot, hvorimod Venedig ikke har en enkelt øre gæld. Luca Zaia, præsident i Veneto-regionen for Liga-Veneta

Umiddelbart konsekvensløs

Afstemningen var sat i værk af det højrenationalistiske parti Lega Nord og en række mindre partier, der ønsker uafhængighed.

På hjemmesiden for afstemningen www.plebiscito.eu gør de det klart, at de vil gå videre med afstemningens resultat, men Thomas Harder, Italien-ekspert og ekstern professor på CBS, afviser det som tomme trusler.

– Selv hvis man i Regionalrådet nåede til enighed om at anmode om uafhængighed, ville det være konsekvensløst. Den italienske forfatning tillader ligeså lidt, at Veneto-regionen melder sig ud, som vi ville tillade, at Bornholm meldte sig ud af Danmark.

Læs også: Protest: Venedig stemmer om løsrivelse fra Italien

 

Ny Krim-situation?

Hvor der i Italien altså har været stille omkring afstemningen, har russiske medier til gengæld skrevet en del om situationen, der bliver sammenlignet med Krim.

Men afstemningens resultat har langtfra samme vægt. Thomas Harder forklarer:

– Der er ikke nogen, der ved, hvor mange der har deltaget i den afstemning. Det hele var afhængigt af, at man selv registrerede sig på nettet, og der var ingen grænser for, hvor mange gange man kunne registrere sig.

Utilfredsheden i Veneto-regionen er dog utvivlsomt stor. Luca Zaia sagde til afstemningen:

– Over halvdelen af Italien er teknisk set gået bankerot, hvorimod Venedig ikke har en enkelt øre i gæld.

Mere selvstyre

Så hvad bliver konsekvensen af selvstændighedsønsket?

Fem af de i alt tyve italienske regioner har af historiske og kulturelle grunde mere selvstyre end de andre regioner, og Thomas Harder mener, at udviklingen vil gå i retning af mere selvbestemmelse til de enkelte regioner.

– På Sicilien har man for eksempel en ordning, hvor de skatter, som de selv opkræver, kan de også selv forvalte. Man lader altså kompetencerne sive ned mod de lavere niveauer – her regionerne. Men mere selvstyre er jo en fuldstændig anden proces end en egentlig løsrivelse, siger han.