Råd til julehandlende: Shop uden familien og sent om aftenen

Storcentre og butikker plejer at være fyldt med mennesker i julen
Foto: Creative Commons

Black Friday, julegaveindkøb, store byttedag og udsalg efter jul.

Julemånederne plejer at være den tid på året, hvor danskerne bruger flest penge. Det betyder, at der vil være flere mennesker at finde i butikkerne og centrene.

Men coronapandemien hærger stadig landet, og smittetrykket er fortsat højt.

Læs også: Virolog: »Jeg ville gerne have undværet Black Friday«

Derfor er det vigtigt, at vi tager vores forholdsregler, når vi skal begynde at tænke på juleshopping, lyder rådet fra professor i virologi ved Københavns Universitet, Allan Randrup Thomsen.

Vi er jo sådan nogle sociale shoppedyr på sådan en sæson. Derfor skal man respektere anvisningerne og huske den gode tone, når der er pres på
Direktør for Dansk Detail, Jens Birkeholm

Han opfodrer til, at man hverken deltager eller afholder store events og arrangementer i forbindelse med indkøb, hvor mange mennesker er samlet på lidt plads.

Men hvis man alligevel vælger at jagte tilbud i de fysiske butikker er der en række ting, man skal huske: Afstand, god håndhygiejne, mundbind eller visir, undgå større grupper – og så kan man planlægge at handle i ydertidspunkterne, hvor der er færrest mennesker, lyder rådene fra virologen.

Forbereder sig på mange mennesker

Det er ikke kun kunderne, som skal tage sine forholdsregler. Butikkerne skal også hjælpe til, at det er sundhedsmæssigt forsvarligt at shoppe, siger Allan Randrup Thomsen.

– Black Friday er blandt andet præget med slagtilbud. Og der kan man jo godt forvente, at folk vil hobe sig op, hvor der er nogle gode tilbud. Hvis det sker, må man sørge for en eller anden form for organisering, så folk ikke står på nakken af hinanden, siger Allan Randrup Thomsen om shoppingeventet den 27. november.

FAKTA: Sådan smitter coronavirussen

Coronavirussen kan smitte ved dråbesmitte og kontaktsmitte

En person med corona kan smitte ved at sprede dråber fx fra host, nys og råb.

En person med corona kan smitte ved direkte og indirekte kontakt fx ved håndtryk eller hvis virus sidder på overflader.

Kilde: Sundhedsstyrelsen

Direktør for Danske Shoppingcentre, Jesper Faurholdt, fortæller, at de i deres 17 storcentre fortsætter med at følge sundhedsmyndighedernes anbefalinger i julemånederne, ligesom de forventer det samme af deres kunder.

– Alle opfordres til, at man ikke handler som storfamilier. Og at man går ind og handler og får ordnet de ting, man skal, og så tager hjem. På den måde reducerer man antallet af mennesker, siger Jesper Faurholdt.

I storcentrene er de dog klar til at håndtere situationer, hvor der kan risikere at komme for mange kunder per antal kvadratmeter, fortæller Jesper Faurholdt.

– Vi har vagter, corona-opsynspersonale og onlinetælling i alle vores centre. Så vi ved hele tiden, hvor mange kunder der er. Hvis vi skulle komme op i nærheden af et max, så bliver der givet besked til vores folk. Så vil man gå ned til indgangen og begynde at lukke for tilgangen af folk, siger Jesper Faurholdt.

Læs også: Online juleshopping: Sådan undgår du at blive snydt

Husk den gode tone

Virologens fem råd, når du juleshopper 

1) Husk at holde afstand
2) Husk god håndhygiejne
3) Husk mundbind eller visir
4) Undgå større grupper, hvor man kan se, at folk står tæt
5) Forsøg så vidt muligt at handle i ydertidspunkterne, hvor der er færrest mennesker.

Kilde: Allan Randrup Thomsen

Hos mode- og livsstilsbranchens talerør, Dansk Detail, er deres medlemsvirksomheder i højt beredskab og anbefaler deres kunder at »overholde de helt grundlæggende coronaforholdregler: afsprit, afstand og afskærmning«.

Det siger direktør for Dansk Detail, Jens Birkeholm, som tilføjer, at kunder, butiksindehavere og medarbejdere sammen skal få indkøbene til at fungere godt i den kommende tid.

Vi er jo sådan nogle sociale shoppedyr i sådan en sæson. Derfor skal man respektere anvisningerne og huske den gode tone, når der er pres på – for det er en speciel tid, siger Jens Birkeholm.

Sådan gjorde vi: Der findes mange artikler om, hvordan butikkerne forbereder sig på juleshopping under corona. Journalisten valgte at skrive en artikel til forbrugerne om, hvordan de kan forberede sig på juleindkøbene, så de kommer sikkert igennem det. Alle interviews er foretaget telefonisk.