Bilister skal passe på, når de møder et landbrugskøretøj på vejen. Det siger Søren Troels Berg, som er specialkonsulent ved Rådet for Sikker Trafik.
Det er især nu, hvor landbrugssæsonen går i gang, at man skal være opmærksom.
– De danske veje er ikke bygget til landbrugskøretøjer. Men landbrugskøretøjerne skal altså være der, siger han.
Trafikken er et stort socialt netværk, og vi skal alle sammen tage hensyn til hinanden
Søren Troels Berg, specialkonsulent ved Rådet for Sikker Trafik
Så sent som onsdag aften mistede en 31-årig mand livet, da en gyllespreders ene spredearm faldt ned på kørebanen. Den 31-årige kørte frontalt ind i spredearmen og døde på stedet. Det skrev Berlingske torsdag morgen. Ulykken fandt sted på det østlige Lolland. Selvom politiet på Lolland vurderede, at ulykken i højere grad skyldtes defekt maskineri end uopmærksomhed, er den et eksempel på, hvor farlige de store landbrugskøretøjer kan være i trafikken. Den bedste måde at undgå uheld er ifølge Søren Troels Berg gensidig respekt for hinanden.
Læs også: Ny forskning skal gøre trafikken mere sikker
– Som bilist skal man være meget opmærksom og prøve at aflæse, hvilken hensigt chaufføren i landbrugskøretøjet har. Og så er det jo vigtigt for chaufføren selv at være opmærksom på, at man er til fare for medtrafikanter, for det er man. Trafikken er et stort socialt netværk, og vi skal alle sammen tage hensyn til hinanden, understreger han.
Sønderjysk kampagne
Hos Syd- og Sønderjyllands Politi tager man landbrugsmaskiner alvorligt. Politiet har i samarbejde med Tønder Kommunen netop lanceret en kampagne, som netop sætter fokus på færdselsuheld forårsaget af landbrugsmaskiner. Det offentliggjorde de i en pressemeddelelse tirsdag.
– Den daglige patrulje kommer til at have mere opmærksomhed på landbrugskøretøjer, fortæller Preben Bruhn Christensen fra færdselsafdelingen hos Syd- og Sønderjyllands Politi til NetAvisen.
Preben Bruhn Christensen understreger dog, at landbrugsmaskiner generelt ikke er årsag til særlig mange ulykker i Syd- og Sønderjylland.