Af Esther Marie Banke Føhns og Sofia Palner Kloch
For nylig startede en etbenet amerikaner en usædvanlig vandretur på tværs af Sjælland.
Tracy Danzey, som kvinden hedder, vil nemlig gå fra Kalundborg til København i protest over en stenuldsfabrik, som danske Rockwool har planlagt skal ligge i hendes hjemby i West Virginia i USA.
Ifølge sociolog og ekspert i protestbevægelser René Karpantschof er protestmarchen et sjældent syn på dansk jord og kalder Tracey Danzeys tur “spektakulær”.
– Det spektakulære er hendes budskab om, at danske firmaer skal stå til ansvar for deres ageren ude i verden. Det er interessant, hvis der begynder at komme lignende sager, hvor aktivister kommer til Danmark for at vise os, hvordan de derhjemme udnyttes og skades af danske og andre rige landes firmaer, siger han.
Demonstranter vil have danskernes støtte
Tracy Danzey hævder, at Rockwools planlagte fabrik vil have store konsekvenser for hendes hjemby West Virginia. Hun mener nemlig, at fabrikkens hyppige afbrænding af kul og udledning af gasser vil medføre en enorm forurening i området. Derfor protestmarcherer Danzey og tre hjælpere fra den lokale gruppe ‘Resist Rockwool’ tværs over Sjælland.
De håber på, at protestmarchen kan få danske lokalpolitikere, medier og fagforeningsfolk i tale om problemet og forhåbentlig sætte en stopper for Rockwools planlagte fabrik:
– Rockwool vil ikke forhandle med vores lokalsamfund, så vi er kommet til Danmark for at snakke med danskerne og bede om jeres støtte, fordi vi anser jer som førende inden for kampen mod klimaforandringerne, siger Tracy Danzey.
Hun fik amputeret sit højre ben for 14 år tilbage på grund af kræft i hoften. Hun er overbevist om, at hun fik kræft på grund af en kemifabrik i sit lokalområde.
Ekspert: Det virker at få ansigt på ofrene
Der skal dog normalt meget til, før firmaer ændrer adfærd på grund af protestbevægelser, vurderer René Karpantschof:
– I teorien kan protester gøre firmaer sårbare, hvis det fører til dårlig omtale, hvis det får kunder til at boykotte dem, eller hvis det fører til lovgivning, som griber ind over for firmaernes adfærd. Men det sker meget sjældent, siger sociologen.
Læs også: Sådan påvirker luftforurening din krop
Dog er Tracy Danzeys protestmarch anderledes, fordi hun er rejst til Danmark og ikke bare protesterer hjemme i USA. På den måde kan det være lettere at nå ud til danskerne og få dem til at sympatisere med hende:
– Vi får nu ansigt på, hvem der er ofre for Rockwools virksomhed ude i verden, og det kan gøre en stor forskel. Når vi engang imellem hører om for eksempel børnearbejdere i H&M, ser vi dem sjældent, og så glemmer vi dem hurtigt igen, siger René Karpantschof.
Hvis Tracy Danzey og hendes hjælpere lykkes med at få deres budskab ud til danskerne i en grad, så Rockwool i sidste ende bliver nødt til at ændre holdning til sagen, kan det være en interessant ny måde at få danske firmaer til at ændre adfærd på:
– Det er et nyt virkemiddel, der er meget stærkt, fordi man virkelig ser de mennesker, det handler om. Det bliver spændende at se, om det gør en forskel, at vi nu får ansigt på ofrene, siger René Karpantschof.
NetAvisen fulgte med, da Tracy Danzey og ‘Resist Rockwool’ startede deres march i Kalundborg mandag den 28. oktober og den slutter lørdag d. 9. november. Hør indslaget her:
Sådan gjorde vi: Idéen til denne artikel opstod, da vi fandt en artikel om Tracy Danzey og hendes protestmarch på dr.dk. Her stod der, at hun netop var landet i København, hvorfor det var oplagt at lave en opfølgende historie om selve protestmarchen.
25 Responses to "Radio: Etbenet kvindes protestmarch mod Rockwool er aldrig set før"