Af Birgitte Skovlund Asmussen & Sidal Maya Sahin
Røgen og asken fra den store brand på affaldsstationen Solum er ikke farlig. Det har Styrelsen for Patientsikkerhed (STPS) og Kemisk Beredskab vurderet.
Men den store brand, også kendt som ‘vulkanen’ blandt de lokale, skaber stadig en masse gener for beboerne i området. Det bekymrer dem og påvirker deres hverdag.
– På et tidspunkt for tre-fire uger siden begyndte jeg at have konstant hovedpine. Det gør mig irritabel og ked af det, og jeg bliver mindre produktiv og foretagsom, siger Connie Boe Boss der bor i Roskilde ikke langt fra branden.
Det fik hende til at skrive et opslag på Facebook i gruppen ”Roskilde hjælper hinanden” den 7. november.
– Er der andre i Roskildeområdet der har hovedpine døgnet rundt uden at pleje at have det? Vi er to – én fra Trekroner og én fra Roskilde, der i dag tilfældigt mødtes og begge har haft usædvanlig hovedpine længe. Vi kom til at tale om den fordømte brand, skriver hun.
Opslaget har i skrivende stund 111 kommentarer, hvoraf størstedelen melder tilbage, at de også har hovedpine langt oftere, end de plejer.
De siger, at røgen ikke er sundhedsskadelig, men det tror jeg simpelthen ikke på
Anja Nygaard Jonassen, bekymret beboer i Trekroner
Andre skriver, at de oplever vejrtrækningsbesvær, kvalme, hoste og træthed. Der er stor enighed om, at det skyldes den næsten to måneder lange affaldsbrand på affaldsstationen Solum.
Anja Nygaard Jonassen, der bor i Trekroner med sin partner og to børn, skriver i en facebookbesked til Netavisen, at hun også er meget generet af branden.
– Efter en arbejdsdag, hvor røgen stod ind over mit arbejde, havde jeg utrolig svært ved at holde sammen på mig selv af træthed. Vores søn er startet på astmamedicin, på trods af at han ikke er astmatiker, men han hoster og kan dårligt få vejret, når røgen er her, skriver hun.
Naboer: branden ER usund
Branden begyndte den 19. september, hvor en stor bunke haveaffald selvantændte på Solum i Roskilde. Brandvæsenet besluttede at lade branden dø ud af sig selv for at skåne miljøet.
Det har nu brændt i 55 dage, og der er endnu ikke sat dato på, hvornår den slukker helt.
Styrelsen for Patientsikkerhed anbefaler, at man går indendørs og lukker vinduer, hvis man er generet af røgen, selvom den ikke er farlig.
– De siger, at røgen ikke er sundhedsskadelig, men det tror jeg simpelthen ikke på, siger Anja Nygaard Jonassen.
Connie Boe Boss forholder sig også skeptisk til Styrelsen for Patientsikkerheds vurdering.
– Det kan godt være, at vi ikke tager skade af det, men det er ikke det samme, som at det ikke er dårligt for folkesundheden, siger hun.
Sammenhængen mellem branden og symptomerne er udelukkende baseret på borgernes egen vurdering.
– Jeg kan ikke sige, om det er branden, der giver hovedpine. Jeg kan sige, at det er et faktum, at rigtig mange mennesker oplever hovedpine mere, end de plejer at gøre, og at mange oplever den i døgndrift. Jeg kan ikke se andre grunde til det end branden lige nu, siger Connie Boe Boss.
Vi har kontaktet Styrelsen for Patientsikkerhed, for at få uddybet baggrunden for deres sundhedsmæssige vurdering af branden, men vi har ikke fået svar på vores henvendelser.
Det bliver værre, før det bliver bedre
Fakta
- Solum Gruppen er Danmarks største leverandør af kompost, vækstmedier og græsplejeprodukter
- Solum Roskilde modtager affald og andre ressourcer. De leverer vækstmedier og produkter til energi og anlægger og plejer græsarealer og udlejer entreprenørmaskiner.
- Opmagasinering af biomasse må maksimalt være 6 meter høj. Den 20. juli gjorde Roskilde Kommune Solum opmærksom på, at selskabtes opmagasinering af biomasse var nået op på 12 meter. Det var denne 12 meter høje bunke, der selvantændte den 19. september.
- Solum søgte om dispensation til at have bunker af biomasse højere end de tilladte 6 meter, men blev afvist af Roskilde Kommune.
Kilde: Solum & Klimamonitor
Brandvæsenet meddeler på Roskilde Kommunes hjemmeside, at de nu går i gang med at slukke branden. Det gør de ved at flytte rundt på det brændende affald, for at komme ind til midten af den.
– Brandvæsenet melder derfor nu om mere røg og synlig ild fra branden på Solum, skriver de.
De besluttede i første omgang ikke at slukke branden på grund af miljøhensyn. Den mængde vand, der skal bruges for at slukke branden nu, er markant mindre, end da branden startede, og det er belastningen af miljøet derfor også.
Det er stadig uvist, hvornår branden er helt slukket, og dermed også hvornår beboere i området kan vinke farvel til hovedpinen.
– Jeg tror ikke, vi snakker en måned, og jeg tror heller ikke, vi snakker en uge. Et eller andet sted derimellem, kunne jeg godt forestille mig, vurderer beredskabsdirektør i Roskilde Brandvæsen Lars Robetje.
De øgede gener ved slukningen kan ikke undgås, men brandvæsenet koordinerer arbejdet med vindretningen, for at minimere røg over byen, så beboere i området påvirkes mindst muligt.
Sådan gjorde vi: Vi fandt et opslag på en lokal Facebookgruppe, hvor en masse beboere i Roskilde og omegn klagede over hovedpine, åndedrætsbesvær, hoste m.m. De mente selv, at det skyldtes den store affaldsbrand på Solum. Det besluttede vi os for at dykke ned i. Vi har været i kontakt med alle kilder telefonisk, men har også været i kontakt med dem på mail og sms.