Victoria Iris Steiner Henriksen og Liv Bjerg Lillevang
Absurd. Sådan lyder det fra den socialdemokratiske udenrigsordfører John Dyrby Paulsen om det erstatningskrav femten forhenværende kolonistater i Det Caribiske Øhav har rejst mod otte tidligere kolonimagter. Blandt de erstatningskrævede lande er Danmark, men både Socialdemokratiet og Radikale Venstre afviser altså kravet.
– Erstatningskravet skal give de tidligere kolonilande en formel undskyldning og økonomisk oprejsning for kolonitiden, men det giver ingen mening, siger udenrigsordfører for Socialdemokratiet, John Dyrby Paulsen.
– Skal mennesker, som aldrig nogensinde har været involveret i slaveri eller har holdt slaver, undskylde til nogle mennesker, som aldrig nogensinde har været ramt af slaveri eller været kolonimagt? Det, synes jeg, er en helt skæv indgangsvinkel. Det er sådan lidt absurd, uddyber han.
Læs også: Caribien kræver erstatning fra Danmark for slaveri
200 år gamle handlinger
Erstatningskravet kommer fra femten caribiske lande i interesseorganisationen CARICOM. De tidligere kolonilande vil have en undskyldning for de lidelser, som de gennemgik under kolonitiden.
Læs også: Ekspert: Slaveri er forældet
Men Camilla Hersom, udenrigsordfører i Radikale Venstre, mener ikke, at Danmark skal stå til ansvar for handlinger, som er begået for flere hundrede år siden. Hun finder det vigtigt, at historien bliver husket, men giver John Dyrby Paulsen (S) ret i, at der ikke kan afkræves erstatning for nulevende mennesker.
– Vi vedkender os historien og Danmark har på flere måder støttet forskning og historiefremstilling om perioden. Men undskyldning og erstatning, mener vi ikke, er rimeligt, skriver Camilla Hersom (R) i mail.
Skal mennesker, som aldrig nogensinde har været involveret i slaveri eller har holdt slaver, undskylde til nogle mennesker, som aldrig nogensinde har været ramt af slaveri eller været kolonimagt?
John Dyrby Paulsen (S)
Det er en holdning som også går igen hos Dansk Folkeparti. Søren Espersen, udenrigsordfører for partiet, refererer til den beslutning, der blev truffet i november 2013, hvor et erstatningskrav til de tidligere Dansk Vestindiske Øer blev afvist.
Økonomisk fidus
Udover at de tidligere kolonilande ønsker en formel undskyldning fra de tidligere koloniherre, lyder kravet også på en økonomisk erstatning for at have efterladt de caribiske lande i dyb fattigdom og psykiske lidelser. Det indebærer blandt andet helbredsproblemer og manglende uddannelse.
Læs også: Rapport: Der er over 700 slaver i Danmark
Men også i oppositionen hos Det Konservative Folkeparti afviser man blankt en erstatning til CARICOM-landene. Konservatives udenrigsordfører, Per Stig Møller, mener ikke, at Danmark og resten af de tidligere kolonimagter kan stilles til regnskab overfor de caribiske landes dårlige økonomi.
– Landene har været selvstændige i så mange år, at de ikke kan skyde skylden for deres eventuelt manglende økonomiske succes på længst forsvundne kolonimagter, udtrykker Per Stig Møller i en mail.
Åben for dialog
Sverige er ligeledes blevet krævet erstatning og her har regeringen tidligt været ude med et ønske om en dialog med CARICOM-landene. Og selvom de femten caribiske lande umiddelbart kan se langt efter et økonomisk forlig med Danmark, er den danske regering villig til at indgå i dialog med om en fælles forståelse af, hvad der skete under kolonitiden.
– Det er ikke nogen dårlig idé at snakke om det. Det tror jeg altid, at man kan. Og også at vise forståelse for, at nogle mennesker de steder har lidt overlast på et tidspunkt, lyder det fra John Dyrby Paulsen (S).