DR undskylder for massivt svigt i Pigekor-sag: »Har igangsat undersøgelse om muligt erstatningsansvar«

Maria Rørbye Rønn, generaldirektør for DR og Henrik Bo Nielsen, direktør for DR Kultur, Børn og Unge til pressebrief om advokatundersøgelsens resultater vedrørende DR’s pigekor. Foto: Theresa Thrue Heiredal

Den krænkende adfærd, der har været en del af DR’s pigekor gennem årtier, bliver nu uforbeholdent undskyldt for. Og fra DR’s side, slutter advokatundersøgelsens resultater ikke der. De har nemlig igangsat en undersøgelse om et muligt erstatningsansvar, som vil tilgodese de 64 kvinder.

Det kom frem onsdag, da en længe ventet ekstern advokatundersøgelse blev præsenteret for både tidligere pigekormedlemmer og senere pressen.

– Vi har igangsat en undersøgelse af mulig erstatningsansvar. Advokaten skal nu afdække det her, uddyber Maria Rørbye Rønn, generaldirektør for DR.

Undskyld, at DR svigtede jer. Det var ikke jeres skyld, det var DR’s ansvar.
Maria Rørbye Rønn

Henrik Bo Nielsen, direktør for DR Kultur, Børn og Unge tilføjer, at antallet af de krænkede kormedlemmer, højest sandsynligt vil stige den kommende tid. Og at 64 krænkede derfor ikke er det endelig tal ud af de i alt 129 indberetninger.

– Undskyld, at DR svigtede jer. Det var ikke jeres skyld, det var DR’s ansvar. Jeg påtager mig sig det fulde ansvar på institutionens vegne, herunder for et markant ledelsessvigt, og et undskyld over for de tidligere medlemmer, siger Maria Rørby Rønn på pressemødet.

Den samme undskyldning blev tidligere på dagen givet til de knap 80 nuværende og tidligere medlemmer af DR’s pigekor der var mødt op, mens alle involverede i sagen tidligere havde fået tilsendt et brev, hvori en uforbeholden undskyldning også var at finde.

Læs også: Frygt for retraumatisering af ofre, når DR’s pigekors undersøgelse fremlægges

Hvad er pigerne konkret blevet udsat for

I advokatundersøgelsens resultater, er der sat yderligere ord på de krænkelser, som mindst 64 piger har været udsat for. Der er blandt andet tale om vulgær, sjofelt og seksualiseret sprogbrug. Ligesom der også er tale om deciderede ‘kæresteforhold mellem kormedlemmer og voksne omkring pigekoret. Blandt andet går et udtryk som “tag-selv-bord” igen i mange af indberetningerne.

En lang rækker piger har været udsat for ting, som ikke burde have været udsat for. Ansvaret for dette massive svigt, herunder det massive ledelsessvigt, kan kun tilskrives DR.
Maria Rørbye Rønn, generaldirektør for DR

 

DR’s direktør for Kultur, Børn og Unge, Henrik Bo Nielsen, der lister en detaljeret gennemgang af krænkelserne op.
Foto: Theresa Thrue Heiredal

Advokatundersøgelsens uddrag af, hvad de 64 piger blandt andet har været igennem

  • Vulgær, sjofel og voldsomt seksualiseret sprogbrug
  • Flirtende og seksualiseret stemning og stort fokus på fremtoning
  • Grænserne for, hvor tæt mænd burde komme på kormedlemmerne, blev overskredet
  • Udtryk som ‘Tag-selv-bord’ er gået igen i mange beretninger
  • I perioder en alkoholiseret kultur
  • Ingen tog ansvar for at stoppe adfærd
  • En tavshedskultur
  • Kæresteforhold mellem kormedlemmer og voksne omkring Pigekoret
  • Tilfælde af grov mobning

Kilde: Norrbom Vinding

Det drejer sig om seks voksne omkring pigekoret

På baggrund af GDPR-lovgivningen og beskyttelse af persondata, blev der på pressemødet ikke opgivet nogen navne. Men det forlyder fra Maria Rørbye Rønn og Henrik Bo Nielsen, at pilen peger på i alt seks voksne mennesker, der stod bag krænkelserne og den seksualiserede kultur. Ingen af dem er længere medarbejdere på DR.

Af advokatundersøgelsens rapport fremgår det også, at der ikke er afdækket nogen tilfælde efter 2010.

Tidligere kor-medlemmer bliver inviteret til nyt møde

Tidligere og nuværende medlemmer af koret blev som de første præsenteret for undersøgelsens resultater onsdag eftermiddag. Herunder også DR’s konklusioner og handlinger.

På mødet, hvor cirka 80 tidligere og nuværende kormedlemmer var mødt op, blev der undskyldt. Men der blev også sagt, at der vil komme et nyt møde, hvor både de nuværende og forhenværende medlemmer ville kunne komme med inputs til, hvordan DR kan forbedre sig.

– Både alle nuværende og alle tidligere medlemmer er inviteret til mødet, hvor de blandt andet på baggrund af deres beretninger, kan komme med forslag, vurderinger samt andre tilbagemeldninger angående advokatundersøgelsen, fortalte Maria Rørbye Rønn, generaldirektør for DR.

I undersøgelsens resultater, kommer advokaten også med en række anbefalinger til DR.

– Advokaten kommer i undersøgelsen også med en række anbefalinger til mulige handlinger, som bygger videre på de tiltag i forhold til trivsel, forebyggelse af krænkelser og klagehåndtering, som DR gennem årene har udbygget løbende, beretter Maria Rørbye Rønn.

Tidligere kormedlemmers oplevelse af mødet

Susanne Elmark, der er tidligere kor-medlem i DR’s pigekor, var en ud af 80 kvinder der var mødt op til onsdagens møde i DR’s koncertsal. Hun oplevede mødet som en forløsning for mange års svigt.

-Det var så uforbeholden og så flot en undskyldning. Undskyldningen kom i den grad fra hjertet. Det var tydeligt. Der stod en meget grebet Maria Rørbye Rønn og Henrik Bo Nielsen – og også Rasmus Vinding fra Norrbom Vinding, fortæller Susanne Elmark.

Muligt erstatningskrav

Til mødet blev de tidligere kor-medlemmer også stillet i udsigt, at der ville blive mulighed for at søge erstatning.

-Jeg kommer ikke selv til at søge om erstatning. Men jeg ved fra andre piger, at de gerne vil gøre brug af det. Ikke for svie og smerte, men simpelthen som et tilskud til, hvad de har haft af udgifter til psykologbehandlinger, siger Susanne Elmark.

Selvom Susanne Elmark ikke selv vil søge om erstatning, synes hun det er et flot tiltag fra DR’s side. Og hun frygter ikke, at nogen af pigerne vil misbruge dette tilbud.

-Jeg forestiller mig ikke, at der er nogen af pigerne der vil misbruge tilbuddet om erstatning. Der er ikke nogen vendetta-stemning blandt pigerne, fortæller Susanne Elmark.

Hvad indebar resultatet af advokatundersøgelsen også 

-DR fratager to tidligere chefdirigenter deres ærestitler. Den nu afdøde Tage Mortensen, der var chefdirigent i koret fra 1966-2000. Og Michael Bojesen, der var chefdirigent fra 2000-2010.
-Langt størstedelen af de 129 indberetninger stammer fra over 20 år tilbage, mens nogle er fra 00’erne og et par rækker helt op til 2010.
-Ingen indberetninger er fra 2010 og frem.

Kilde: Pressemødet vedrørende DR’s pigekor.

Erstatningen skal i følge Susanne Elmark ikke kun tænkes som erstatning for svie og smerte, men i lige så høj grad som tilskud til eksempelvis psykologbehandlinger.

-Erstatningen kan bruges som tilskud til psykologbehandling gennem pigernes opvækst. Ekstremt mange har været psykisk påvirkede af deres oplevelser. Og det er jo ganske grufuldt. Men også her gennem det sidste halve år fordi det jo har været voldsomt for dem at lukke op for ‘den sluse’ igen.

Der blev til mødet onsdag ikke lukket op for diskussionen af, hvor mange penge der reelt set er tale om i mulig erstatningskrav.

Sådan gjorde vi: Artiklen er blev til på baggrund af en invitation til et pressemøde i DR Byen. Pressemødet omhandlede advokatundersøgelsen resultater, vedrørende årtiers krænkelser af tidligere medlemmer af DR’s pigekor.