Rektor afviser gratis bind og tamponer til studerende

Et menstruationsbind medbragt hjemmefra til en skoledag på Roskilde Universitet. Foto: Nanna Busch.

Får man uventet sin menstruation en studiedag på Roskilde Universitet, skal der vandres op mod en kilometer for at kunne få fat i et bind eller en tampon.

Du kan nemlig hverken få nogle på Roskilde Universitet eller købe i Roskilde Universitets kantine.

Supermarkederne i Trekroner er derfor den nærmeste hjælp. Det vil koste mindst 20 minutters spildt undervisningstid.

Gratis toiletpapir, men ikke bind

Gratis bind i verden

 • I Skotland er
  bind og tamponer
  gratis for alle
 • I New Zealand er
  bind og tamponer
  gratis for alle studerende
 • I Taiwan er bind og tamponer
  gratis i grundskolen og
  på ungdoms-
  uddannelser

Rektor Hanne Leth mener ikke, at gratis bind og tamponer og virksomheden Roskilde Universitet har nogen sammenhæng.

– Vi sympatiserer med sagen, men gratis personlige hygiejneprodukter har ikke direkte sammenhæng med universitetets kernevirksomhed, som er forskning og uddannelse, skriver hun i en mail til NetAvisen.

Den socialdemokratiske studenterorganisation Frit Forum kæmpede for gratis bind og tamponer ved årets universitetsvalget.

– Der er gratis kaffe, håndsæbe og toiletpapir på Roskilde Universitet. Hvis menstruationsprodukter bliver tilgængelige, mener vi, at det kan gøre menstruation til en lige så naturlig del af livet på universitet og ligestille mænd og kvinder. For os er det det samme – om toiletpapir og bind skal være gratis, siger Iben Amalie Kjær, organisatorisk næstforkvinde for Frit Forum.

Desuden har Iben Amalie Kjær erfaret konsekvenser ved det manglende udbud af bind og tamponer på Roskilde Universitet.

– Jeg har haft veninder, der har oplevet af få uventet menstruation til en forelæsning. De havde ikke noget menstruationsprodukt med, så de blev nødt til at tage hjem fra undervisningen, siger hun.

Alligevel mener rektor Hanne Leth ikke, at disse konsekvenser for undervisningen er Roskilde Universitets ansvar.

– Gratis hygiejneprodukter må være et nationalt anliggende og er derfor ikke noget vi kan løse på Roskilde Universitet, skriver hun i mailen.

Frit Forum reklamerede med deres mærkesag om gratis bind og tamponer på deres valgplakat til universitetsvalget. Artiklen fortsætter efter billedet.

Frit Forums valgplakat ved universitetsvalget 2023, hvor organisationen går til valg på gratis bind og tamponer. Foto: NetAvisen

Ligestilling er ikke lig med gratis hygiejnebind

Roskilde Universitet udgav i 2022 en ligestillingsplan. Et af punkterne var:

“Ligestilling og diversitet i såvel arbejdsliv som studiemiljø kræver en aktiv indsats og en inkluderende og respektfuld kultur hos ledelse, medarbejdere og studerende”.

Ifølge Roskilde Universitet kræver ligestilling altså en aktiv indsats og derudover at ansættelses- og karriereveje skal indrettes, så de understøtter ligestilling og mangfoldighed.

Rektor Hanne Leth kommenterer på denne ligestillingsplan, men konkluderer, at den ikke kan sammenkobles til gratis tamponer og bind.

– På forsknings- og uddannelsesområdet går vi stærkt ind for ligestilling – det involverer bare ikke indkøb af hygiejneprodukter, skriver rektoren.

Frit Forum mener, at det ville være det rigtige skridt for Roskilde Universitet at tage.

– Når Roskilde Universitet har forpligtet sig selv til at skabe noget ligestilling ud fra deres ligestillingsplan, så kunne det være godt at gøre nogle proaktive ting for at rette sig frem mod ligestilling. Og menstruationsprodukter kunne være et godt sted at starte, mener Iben Amalie Kjær.

Læs også: Pigenetværk styrker trivslen på Hillerød Tekniske Skole

Kæmper videre på Københavns Universitet

Frit Forum blev ikke valgt ind i akademisk råd ved dette års universitetsvalg på Roskilde Universitet, og kan derfor kun kæmpe videre på sidelinjen. Det blev Frit Forum til gengæld på Københavns Universitet, hvor de nu kan have direkte indflydelse på, om der kommer gratis menstruationsprodukter dér.

NetAvisen har kontaktet Danske Universiteter. Her lyder meldingen, at man ikke har kendskab til, at der er universiteter i Danmark, der har indført gratis bind og tamponer til de studerende.

Sådan gjorde vi: Frit Forum fra Roskilde stillede først op til et telefonisk interview. Herefter blev der rettet henvendelse til rektor på Roskilde Universitet, Hanne Leth, som valgte at besvare journalistens spørgsmål skriftligt.

Leave a Reply

Your email address will not be published.