Robotters indtog på arbejdsmarkedet truer dit job

Hos SuperBrugsen på Vesterbro skal fremtidens kunder selv scanne deres varer. Foto: Jakob Markert
Hos SuperBrugsen på Vesterbro i København behøver fremtidens kunder ingen medarbejder til at scanne deres varer. Foto: Jakob Markert.

Den teknologiske udvikling er kommet til et punkt, hvor teknologi i højere og højere grad erstatter menneskers job. Den udvikling bekræftes af Jesper Bo Jensen, direktør for konsulentvirksomheden og fremtidsforskningscenteret Fremforsk:

– Rigtig meget computerteknologi kommer til at vinde frem inden for service- og vidensområdet, og det er allerede fremherskende i produktionsteknologien. Danmark har ikke ret mange robotter endnu, men der kommer flere og flere, siger han.

38 procent har mistet arbejdsopgaver

Bliver dit job overtaget af en robot?

På BBCs hjemmeside kan du udregne sandsynligheden for, at du kommer til at miste dit job til en robot inden for 20 år. Blandt populære job er risikoen:

Telefonsælger: 99,0 %

Kasseassistent: 90,2 %

Buschauffør: 61,2 %

SOSU-assisten: 39,9 %

Ingeniør: 34,3 %

Økonom: 14,7 %

Skolelærer: 8,9 %

Journalist: 8,4 %

Socialarbejder: 4,3 %

Læge: 2,0 %

Er dit job ikke på listen, så kan du selv finde det på BBCs hjemmeside.

En undersøgelse foretaget af Epinion for Deloitte viser, at 38 procent af de adspurgte danske medarbejdere har fået hele eller dele af deres arbejdsopgaver overtaget af it-løsninger inden for de seneste to år.

Et eksempel, hvor it-løsninger erstatter mennesker, er en række Coop-butikker, som i sidste uge blev lanceret som fremtidens supermarkeder. Her scanner kunden selv varerne på hylden med deres mobil. Når man når frem til kassen, er der derfor ikke længere behov for en kasseassistent til at scanne kundens varer. Det er dog stadig mulig at benytte sig af de klassiske betalingskasser i alle Coops butikker. Lignende løsninger eksisterer også allerede hos andre supermarkedskæder.

Læs også: Fremtidens ufaglærte arbejder er en robot

Ifølge Jesper Bo Jensen vil vi i fremtiden se endnu smartere teknologiske løsninger i de danske supermarkeder.

–  I Holland har de forsøgsbutikker, hvor man har sat en chip på hver eneste varer. Du putter varerne ned i din indkøbskurv, og så scanner man bare hele kurven, når man går ud af butikken uden at tage varerne op igen. Det betyder, at man er ti minutter hurtigere ude af supermarkedet, forklarer han.

Produktion vender tilbage til Danmark

Men Jesper Bo Jensen er ikke nervøs for, at den teknologiske udvikling vil føre til, at en masse mennesker i fremtiden vil blive arbejdsløse. Hans vurdering er i stedet, at det vil medføre nye job. I et supermarked kunne det for eksempel være mere personale til opkvalificering af kundeservicen i butikken.

– De fleste forstår ikke, at jobs ikke bare er noget, der findes. Jobs er noget, der skabes. Halvdelen af de jobs, der findes i dag, var der ikke for ti år siden. Man kan ikke bare agere efter at bevare jobs, siger Jesper Bo Jensen.

Så det er kun i Hollywood, de mener, at robotter er nogle slemme væsner, der ødelægger alting
Jesper Bo Jensen, direktør for fremtidsforskningscenteret Fremforsk

Jesper Bo Jensen ser endda en tendens til, at teknologien kan bringe arbejdspladser tilbage til Danmark. Hvor mange danske virksomheder tidligere har rykket deres produktion til udlandet, kan robotter gøre det lige så billigt at producere varerne i Danmark. Vedligeholdelse af disse robotfabrikker vil så kunne skabe nye arbejdspladser.

– Så det er kun i Hollywood, de mener, at robotter er nogle slemme væsner, der ødelægger alting, mener han.

Teknologien vil medfører større polarisering

Professor ved institut for Samfund og Globalisering på Roskilde Universitet, Bent Greve, er enig i, at der vil opstå nye typer arbejdspladser som følge af den teknologiske udvikling. Men han er ikke enig i, at robotterne vil skabe flere jobs.

– Nogle nye jobs vil opstå. Men meget tyder på, at de ikke vil opstå i samme omfang som tidligere. Det betyder, at der bliver færre jobs, og at der bliver flere, der vil stå uden for arbejdsmarkedet. Dertil kommer, at man i nogle af de nye job skal konkurrere med folk fra udlandet, der er villige til at arbejde for stort set ingenting, siger han.

Man er nødt til at sikre uddannelse på et højt niveau, da det giver folk en større fleksibilitet på arbejdsmarkedet
Bent Greve, professor på institut for Samfund og Globalisering på Roskilde Universitet

Bent Greve vurderer, at udviklingen vil medføre en større polarisering på arbejdsmarkedet, end vi ser i dag. Derfor peger han også på, at udviklingen vil kræve politiske løsninger.

Læs også: Fremtidens vin kan dulme dine tømmermænd

– Man er nødt til at sikre uddannelse på et højt niveau, da det giver folk en større fleksibilitet på arbejdsmarkedet. Desuden skal man have et overførselssystem på indkomst, der kan sikre, at folk uden for arbejdsmarkedet kan opretholde en rimelig levestandard, mener han.

Maskinen tænker altid rationelt

Jesper Bo Jensen og Bent Greve er dog enige på et punkt. Der vil også i fremtiden være forskel på, hvad en robot og et menneske kan udføre af arbejde, og derfor vil der også stadig være masser af opgave at udføre for os mennesker.

– Maskinen “tænker” altid fuldstændig logisk og rationelt. En amerikansk matematikprofessor har fundet ud af, at det hos mennesker kun er omkring otte procent af det, vi gør, der er rationelt. Så robotter kan ikke erstatte mennesker eller omvendt, siger Jesper Bo Jensen.