Centerchef: Vi kan ikke undgå vold mod p-vagter

En parkeringsvagt blev i mandag nat overfaldet på Amager. Konflikthåndtering og attitudeændring er nogle af de tiltag, man arbejder med i Københavns Kommune, oplyser Centerchef.
En parkeringsvagt blev i mandag nat overfaldet på Amager. Konflikthåndtering og attitudeændring er nogle af de tiltag, man arbejder med i Københavns Kommune, oplyser Centerchef.

Når man som parkeringsvagt er på arbejde, kan man risikere at komme i konflikt med ophidsede bilister, og i værste tilfælde blive udsat for vold. Mandag aften blev en 48-årig parkeringsvagt slået ned på Amager i København. Et tilsyneladende umotiveret overfald, da gerningsmanden ifølge p-vagten ikke havde modtaget en parkeringsbøde, skriver MetroXpress.

Konfliktnedtrapning er centralt

Den type af overfald kan man ikke undgå, siger Anders Møller, chef for Center for Parkering i Københavns Kommune, efter gårsdagens episode på Amager.

– Det, som er foregået i aftes, er noget, som vi desværre ikke kan gøre noget ved. Vi arbejder på at undgå det, men det kan vi ikke helt. Det er desværre et vilkår. Så er der – heldigvis – meget sjældne episoder som den, vi så i går. Men det er noget, vi siger, når vi rekrutterer folk, siger han.

Uanset hvem man er som person, så vil stillinger, hvor man har en myndighed eller magt over andre mennesker indebære en risiko for, at der sker en konflikt. Ligeså vel, som det kan ske for politiet eller for en sygeplejerske på en psykiatrisk afdeling, eller fængselsbetjenten inde i fængslet. De stillinger, hvor man på en eller anden måde har magt og kontrol over andre mennesker, er der en risiko

Lars Peter Andersen, psykolog og ph.d ved Arbejdsmedicinsk Klinik ved Regionshospital Herning

I Københavns Kommune gør man flere ting for at undgå overfaldene:

– Konflikthåndtering er et led i uddannelsen, hvor man lærer, hvad det er for nogle psykologiske mekanismer, der går i gang, når to mennesker mødes på denne her negative måde. Hvordan kan man trække stikket ud af de situationer – i stedet for at tale konflikten op, så tale den ned. Og hvornår er det, man skal gå fra sådan nogle situationer. Det arbejder vi meget med. Og så har vi arbejdet meget med vores uniformering og attituden i det hele taget, siger Anders Møller.

OVERFALD I TAL, KBH

    • 2002: 65 overfald
    • 2007: 33 overfald
    • 2013: 14 overfald

Center for Parkerings defintion: et angreb – verbalt eller korporligt – der retter sig mod den enkeltes person, er et overfald.
Kilde: Anders Møller, Center for Parkering, KK

Lars Peter Andersen, psykolog og ph.d ved Arbejdsmedicinsk Klinik ved Regionshospital Herning forklarer, at det er centralt, at den enkelte parkeringsvagt dels bliver oplært i kommunikation og konfliktnedtrapning, og dels oplever støtte fra arbejdspladsen, så man er klædt på til at håndtere de konflikter, der kan følge med jobbet.

P-vagter er særligt udsatte

Videnscenter for Arbejdsmiljø oplyser på sin hjemmeside, at nogle typer arbejdsfunktioner har større risiko for at blive udsat for vold på arbejdet. Herunder hører jobs, hvor man har en kontrol- og magtfunktion, og jobs hvor man kan komme i kontakt med udadreagerende mennesker.

Det bekræfter Lars Peter Andersen:

– Uanset hvem man er som person, så vil stillinger, hvor man har en myndighed eller magt over andre mennesker – det har man som parkeringsvagt, hvor man jo kan udskrive en bøde – indebære en risiko for, at der sker en konflikt. Ligeså vel som det kan ske for politiet eller for en sygeplejerske på en psykiatrisk afdeling, eller fængselsbetjenten inde i fængslet. De stillinger, hvor man på en eller anden måde har magt og kontrol over andre mennesker, er der en risiko, siger han.

Læs også: Københavnere skal i fremtiden parkere cyklen langt væk

Oplevelsen af vold på arbejdet giver forskellige reaktioner fra person til person:

– Nogen gør det ikke noget ved, andre bliver bange, urolige og ængstelige. Nogle oplever stresssymptomer som ondt i maven, hovedpine og søvnbesvær. Det er meget forskellige fra person til person. De fleste vil komme sig forholdsvis hurtigt over det, men der er nogle hvor det bliver en vedvarende belastning, forklarer Lars Peter Andersen.

Carsten Andersen, kommunikationsrådgiver hos Rigspolitiet oplyser til NetAvisen i dag, at politiet ikke opgør antallet af anmeldelser om vold på parkeringsvagter specifikt, da den type anmeldelser falder ind under paragraf 119, som er vold mod tjenestemand i funktion.