Rusland vil udrydde homo-emojis

Ruslands nye emojis tager afstand fra Apples emojis af familier med forældre af samme køn og par af samme køn Foto: Caroline Larsen
Ruslands nye emojis tager afstand fra Apples emojis af familier med forældre af samme køn og par af samme køn
Foto: Caroline Larsen

Den russiske præsident, Vladimir Putin, har lagt en hård linje over for homoseksuelle. Nu bliver den homofobiske tone også en del af regimets digitale kommunikation. Med en kampagne bestående af 200 nationalsymbolske emojis vil den pro-Kreml politiske ungdomsbevægelse udrydde Apples homovenlige ikoner af kyssende kvinder og familier med forældre samme køn, skriver Ritzau.

De nye emojis er ifølge bevægelsen et modsvar til den propaganda, som USA udsender med Apples tolerente homo-emojis. Den prorussiske kampagne skal i stedet få russerne til at sende emojis, der svarer til Ruslands kulturelle koder. Præsidenten Putin bliver til en emoji, da den politiske bevægelse vil have russerne til at sende emojis, der formidler russiske værdier. Russerne kan nu sende beskeder med Kreml, den nationale digter Pujskin og selvfølgelig den russiske præsident Vladimir Putin.

– Det kan opfattes som et modsvar på den vestlige indflydelse. Et forsøg på at påvirke den russiske kultur og genskabe den mere rene og ægte russiske kultur, siger Rusland-forsker Flemming Splidsboel, der er seniorforsker ved Dansk Institut for Internationale Studier.

Læs også: Homodebat raser i færøsk valgkamp

Homoseksualitet er et omstridt emne i Rusland, der har bred opbakning hos den almene russer. Men ifølge Flemming Splidsboel  er det først er blevet et vigtigt emne for den russiske borger, efter regeringen satte problemstillingen på dagsordenen.

– Det er noget som har en enorm opbakning i Rusland, men det er noget som er kunstigt skabt, for det var ikke noget den russiske vælger gik og tænkte over tidligere, siger Flemming Splidsboel.

Kritik af Vesten

Med lanceringen af de patriotiske emojis tager den politiske ungdomsbevægelse bevidst afstand fra Vestens inkluderende samfund og foretrækker ikoner, der formidler russiske normer og værdier.

– De mener, at vi har mistet vores moralske kompas i Vesten. Rusland holder fast i de sande og ægte værdier, hvor Vesten har mistet fornemmelsen for, hvad der er rigtigt og forkert, siger Flemming Splidsboel.

Den pro-Kreml politiske ungdomsbevægelse udtrykker selv på deres hjemmeside, at de retter en kritik mod USA og landets tolerance for homoseksuelle gennem de nye emojis, som man kun kan installere, hvis man bor i Rusland, skriver Ritzau.

Ruslands national identitet

Ruslandsekspert Mette Bærbach Bas tager afstand fra ungdomsbevægelsens politiske budskaber med de patriotiske emojis, da hun mener, at det blot er et resultat af russernes nationale bevidsthed.

– Det er et udtryk for, at man vil udtrykke noget, der ligger så dybt i folkekarakteren og i den russiske kultur, siger Mette Bærbach Bas, der er idehistoriker med speciale i russisk sprog og kultur.

Hun understreger samtidig, at Rusland har en stærk national identitet, hvor de kan have et behov for at udtrykke sig på russisk. Ruslands verdensopfattelse kan derfor have en sammenhæng med Ruslands store areal, der strækker sig over 11 tidszoner.

– Det handler meget om Ruslands selvopfattelse. Først er der Rusland, og så er der resten af verden, så de har ikke behov for at forholde sig til resten af verden. Den almindelige russer kan sagtens klare et helt liv uden at lære andet end russisk eller bevæge sig udenfor Rusland, siger Mette Bærbach Bas, der sammenligner det med, at vi i Danmark vil sende ikoner af H.C. Andersen.

Rusland tager afstand fra bøsser og lesbiske

Det er ikke første gang Rusland er i vælten for kontroversielle holdninger til seksualitet. Rusland vedtog i 2013 en omstridt lov, der forbyder ’homoseksuel propaganda’. Homoseksualitet er dog ikke ulovligt i Rusland, men det er forbudt at vise og omtale homoseksualitet i offentligheden.

Læs også:Homoseksuelle: Først lighed for loven, så for Gud

Putins parti har også tidligere i år lavet et flag med en mor, en far og tre børn, som står i kontrast til de homoseksuelles regnbueflag under navnet “En rigtig familie”. Kampen mellem USA og Rusland er heller ikke ny, da Vladimir Putin i 2013 vedtog en lov, der forbyder homoseksuelle par udenfor Rusland at adoptere russiske børn.