Det er lørdag nat, og du er på vej hjem fra byen. Du er godt beruset, musikken buldrer derudaf i høretelefonerne, og du kan knap nok gå på dine høje stilletter. Pludselig dukker en mand op bagfra. Han følger efter dig, og nu er han lige bag dig. Hvad gør du?
Efter en lang række seksuelle overgreb på Nørrebro og Østerbro i København i løbet af efteråret kan man som kvinde føle sig utryg, når man færdes i byen om natten.
Men der er råd at hente. Hvis du bliver overmandet, kan du først og fremmest ty til selvforsvar. Nina Lund, som blandt andet underviser kvinder i selvforsvar hos Nørrebro Fighters, giver her tre konkrete kneb, som du kan bruge:
- Brug knæ og albuer: Hvis manden er meget tæt på dig, kan det være svært at få plads til at sparke og slå. Så kan du i stedet bruge dine knæ eller albuer. De er også meget stærkere end dine hænder.
- Gå efter skridtet: Skridtet er et af de punkter, hvor manden er mest følsom, så det vil være et godt sted at ramme.
- Slå på strubehovedet: Strubehovedet er, ligesom skridtet, et meget følsomt punkt for manden. Han vil derfor ikke undgå at blive påvirket, hvis du slår ham her.
Læs også: TV: Så simpelt er selvforsvar
Nina Lund understreger dog, at ikke alle overgrebsmænd er ens. Hvis du kan nå det, er det vigtigt at prøve at aflæse manden og derudfra vurdere, hvad du skal gøre. Det er ikke altid en god idé at gøre modstand, da overfaldsmanden så kan blive endnu mere aggressiv og farlig.
Tag dine forhåndsregler
Du kan gøre rigtig meget selv for at undgå at komme i en situation, hvor du er nødt til at bruge vold. Ifølge Nina Lund gælder det om at tage sine forholdsregler.
– Det er en god idé at følges med dine venner hjem eller tage en taxa. Og hvis du går hjem, bør du have nogle skiftesko med i tasken, så du ikke skal gå i høje hæle. Så har du meget bedre mulighed for at løbe hurtigt væk, siger hun.
Du skal udstråle, at du ved hvad du vil, og hvor du er på vej hen
Chris Poole, konsulent og underviser i voldsforebyggelse
Desuden bør du også holde lidt igen med tequilaen på byturen:
– Når du er fuld, holder du ikke øje med dine omgivelser og eventuelle faresignaler. Så kan det også være sværere at holde hovedet koldt og undgå panik, siger Nina Lund.
Også Chris Poole, som er konsulent og underviser i voldsforebyggelse, især for kvinder, påpeger, at det er vigtigt, at du er opmærksom på dine omgivelser.
– Du er nødt til at være opmærksom på, hvad der sker omkring dig og være på forkant med situationen, ligesom du vil være, når du cykler i trafikken. For eksempel er man ikke til stede, hvis man har høretelefoner i ørerne og lytter til musik eller taler i telefon, siger hun.
Vær ikke et nemt offer
At være opmærksom på omgivelserne er kun en ud af mange ting, som du kan gøre for ikke at blive udsat for overgreb. Ifølge Chris Poole er der flere andre elementer, der kan forebygge overgreb og vold.
– Det er vigtigt at have en positiv selvfølelse. Du skal udstråle, at du ved hvad du vil, og hvor du er på vej hen, siger hun.
Og hun tilføjer, at det også er meget vigtigt at mærke efter og være i kontakt med sin intuition.
– Du skal tage stilling til situationen: Kan jeg lide det her, eller kan jeg ikke? Hvis du vurderer, at situationen kan være potentiel farlig, er det her, du skal oversætte det til handling, siger hun.
Læs også: Efter mediestorm: Op mod 80 kvinder anmelder sexkrænkelser
Herefter handler det om at skabe så stor afstand til manden som muligt.
– Helt konkret kan du gå over på den anden side af vejen med en målrettet udstråling, der viser, at du er på vej væk. Mange situationer slutter her, fordi du virker for vanskelig for manden at få fat på. Hvis han skifter fortov og følger efter dig, er han afsløret. Og så gælder det om at komme væk ved for eksempel at løbe eller tage en taxa, siger Chris Poole.
Hun understreger, at det for overgrebsmanden handler om magt. Han vil gerne have følelsen af, at han har magt over kvinden, og derfor vælger han en, som han opfatter som et nemt offer.
Vi skal ikke gå rundt og være bange. Vi skal bare lære, hvad vi kan gøre i enhver situation
Chris Poole, konsulent og underviser i voldsforebyggelse
Lær at forstå optakten
Ifølge Chris Poole er der altid en psykisk optakt op til et overgreb. Optakten er den tid, der leder op til de alvorlige krænkelser eller volden. Og det er et problem, hvis man ikke er opmærksom på den.
– Rigtig mange kvinder siger bagefter, at overgrebet bare skete ud af det blå. Men det er fordi, de aldrig har lært at se tegnene på, at der er fare på færde. Hvis man ved, at der er en psykisk optakt, så er det meget nemmere at handle og finde de muligheder, der er i den specifikke situation. Og jo hurtigere man reagerer, jo flere muligheder har man, siger Chris Poole.
Hun forklarer, at en psykisk optakt begynder i det øjeblik, hvor man fornemmer, at der sker noget, som man ikke kan lide. I det offentlige rum er det for eksempel det øjeblik, hvor man mener, at nogen følger efter én.
Vi skal ikke være bange – vi skal lære
Ifølge Chris Poole er det vigtigt, at man som kvinde har mulighed for at lære nogle teknikker og redskaber, som man kan bruge i tilfælde af overgreb, både hvis de sker på gaden og derhjemme. Men man kan kun lære dem, hvis man har selvværdet i orden:
– Hvis ikke man har en basal følelse af, at man har ret til at tage vare på sig selv og ret til at sige fra, vil man ikke være i stand til at bruge de her teknikker, siger Chris Poole.
Læs også: Flere står frem om sexuelle overgreb
Hun er ked af, at der ikke er flere kvinder, der lærer, hvordan man takler overgreb. Både dem, der sker på gaden, men især dem, hvor kvinden allerede kender manden. Langt de fleste overgreb på kvinder foregår nemlig i hjemmet. Det fremgår af Justitsministeriets rapport fra 2006 om vold og overgreb mod kvinder.
– Vi skal ikke gå rundt og være bange. Vi skal bare lære, hvad vi kan gøre i enhver situation, siger Chris Poole.