Mænds magtesløshed puster til kønskamp

Vrede mænd raser over kvinder og deres rettigheder på internettet  Foto: Indiana University
Vrede mænd raser over kvinder og deres rettigheder på internettet
Foto: Indiana University

– Det er UMULIGT at finde en kvinde, der er værd at gifte sig med.

– Diskrimination mod kvinder er forkert. Diskrimination mod mænd er ligestilling.

– Hvorfor skulle jeg respektere kvinder, når de aldrig har respekteret mig?

– Bælort kæling, hvorfor er så megen piger sådan main, i skulle bare skydes eller bliv køret ned af en bybus man.

Her er nogle af de udsagn, som man kan møde, når man dykker ned i den virtuelle kønskamp. Udsagnene er forfattet af vrede unge mænd og postet på forskellige sociale fora på internettet. Fællesnævneren er en udtalt vrede mod kvinder.

Læs også: Kønsforsker: Dansk liberalisme spænder ben for ligestilling

Hvem raser?

Eksemplerne fra artiklen er hentet fra henholdsvis Reddit, Facebook og Bodybuilding.com.

De er alle fundet på fora, hvor unge mænd diskuterer kvinder og kvinders rettigheder. Alle udsagnene er skrevet af unge mænd fra henholdsvis Danmark og USA.

Hvorfor har unge mænd brug for at kvindehade på den måde? Det har NetAvisen spurgt to eksperter om.

Det gælder ikke bare fysiologisk, men også kulturelt og følelsesmæssigt, at de er afhængige af relationer til kvinder for at skabe den familie, der også af mange mænd opleves som vejen til et lykkeligt liv.
Steen Baagøe Nielsen, forsker og lektor fra Roskilde Universitet

Spørger man Steen Baagøe Nielsen, der forsker i køn, etnicitet, ligestilling, kan forklaringen på den oplevede diskrimination pege på en oplevelse af magtesløshed:

– Det behøver ikke at være en konkret oplevelse af at blive diskrimineret, men kan sagtens være en oplevelse af magtesløshed og angst hos unge mænd, og måske en reel mangel på forståelse for hvad det egentlig er, de her kvinder vil.

Steen Baagøe Nielsen mener, at mændenes magtesløshed og vrede muligvis kan stamme fra deres eget liv, hvor de ikke føler, at de slår til.

– De kan ofte opleve, at de ikke selv nøglen til at få børn og at skabe familie. Det gælder ikke bare fysiologisk, men også kulturelt og følelsesmæssigt, at de er afhængige af relationer til kvinder for at skabe den familie, der også af mange mænd opleves som vejen til et lykkeligt liv.

Læs også: RUC-forsker tæller kilder på navisen.dk

Kvinden som hadeobjekt

Åse Høgsbro Lading, lektor i psykologi ved Roskilde Universitet, mener ikke, at det er overraskende, at de unge mænd vælger netop kvinder som prygelknabe.

Hun mener nemlig, at der er så mange stærke følelser forbundet til kvinden, som moder, elsker eller mulig afviser, at kvinden er en oplagt modtager, når de unge mænd ikke selv føler, at de slår til.

– Det er oplagt, at det er hende, manden vælger som hadeobjekt, for så kan han både få de dårlige indre følelser lidt på afstand, men også få fjernet noget af den fare, som kvinden har på grund af hendes indflydelse og magt, siger lektoren.