Sådan forebygger du brand i sommerhuset

Årligt bryder omkring 150 danske sommerhuse i brand. Tal fra Beredskabsstyrelse viser, at størstedelen af brandene skyldes manglende vedligehold af skorstene, fejl i el-installationer og uforsigtighed i forbindelse med brug af åben ild.

Peter Hofman-Bang, der er akademiingeniør i sikkerhedsbranchen, fortæller, at det i bund og grund er de samme fornuftige forholdsregler, som man følger i hjemmet, som man skal tage med sig i sommerhuset. Altså at det er strengt forbudt at forlade komfuret under madlavningen, efterlade tændte stearinlys i stuen og ryge i sengen.
 
 
– Men det man skal være særligt opmærksom på i forhold til sommerhuse i modsætning til helårshuse er, at man her bruger mere ild. Vi griller, fyrer op i brændeovnen og tænder stearinlys, fordi det hører med til hyggen. Derfor er der flere antændingskilder, men meget kan forebygges med almindeligt snusfornuft, siger Peter Hofman-Bang.
 
 
Fyr ordenligt
 
Først og fremmest er det vigtigt at have styr på brændeovnen, der skal være helt frit rundt om ovnen og den skal stå på et ubrændbart materiale.
 Men det er også uhyre essentielt at være ferm til at fyre op i ovnen, mange fyrer forkert og det kan have alvorlige konsekvenser.
 
Ifølge Peter Hofman-Bang er et rigtig dårligt eksempel på fyring den såkaldte fisefyring, hvor man putter alt for meget brænde i ovnen og skruer helt ned for luften, i håb om at man kan holde ilden kørende hele natten.
Det kan man nemlig ikke, men til gengæld afsætter man en masse sod i skorstenen og når man så en kold vinterdag fyrer rigtig godt op i ovnen og giver den masser af luft, så er der fare for, at varmen kan antænde det sod, der sidder fast i skorstenen.
 
Desuden skal man holde sig fra at bruge forurenet, malet eller fugtigt brænde, da dette også bidrager til farlig tilsodning.
 
-Hvis du er i tvivl, så gå ud og kig på den røg, der stiger op fra skorstenen, hvis den er næsten usynlig, så fyrer du rigtigt, tilråder akademiingeniøren.
 
Til sidst skal man også huske at håndtere asken ordenligt, der kan være gløder i asken i op til 24-timer efter, så hold dig fra papirskurven og brug i stedet en metalspand.
 
 
Stil krav til standarden
 
Mange har for vane at bruge defekt og udslidt materiel, fordi det jo ”bare” er til sommerhuset, men det er faktisk en rigtig dårlig idé, hele 26 af de sommerhusbrande, der fandt sted i 2011 var nemlig, ifølge Beredskabsstyrelsen, forårsaget af el-installationer eller elektriske apparater. 
 
– El-installationer og brugsgenstandene bør selvfølgelig have samme høje kvalitet, som de har i helårsboligen. Få tjekket dine el-installationer og sørg for, at dine elektriske apparater fungerer optimalt, understreger Peter Hofman.
 
Hertil fremhæver chefkonsulent Charlotte Micheelsen fra Energistyrelsen, at man skal sørge for, at konstruktionerne i huset og materialerne følger forskrifterne, og at vinduerne er nogen man kan komme ud af.
 
 
 
Grill med fornuften
 
En vigtig del af sommerens glæder, er havegrillen, men også den kan være en risikobetonet affære, hvis man ikke passer ordenligt på. Sørg for, at grillen er placeret stabilt og under åben himmel.
 
– Jeg bliver nødt til at understrege, at al grilning, selvfølgelig kun foregår udendørs, ikke i garagen, udestuen eller under et halvtag. Det lyder måske som logik for burhøns,  men alligevel ser vi op til flere tilfælde hvert år med folk, der har forsøgt sig med indendørs grillfest og det er altså livsfarligt.
 
Derudover skal man huske, at sprit og benzin er fy fy som optændingsvæske, man kan i stedet bruge lampeolie eller tændvæske, og de brugte kul skal ikke i hækken.
 
 
Brandalarmer redder liv
 
Når alle de gode råd er fulgt, så er det selvfølgelig også vigtigt at være rustet til, hvis uheldet alligevel skulle være ude og i den forbindelse har ingeniøren fra sikkerhedsbranchen et råd, der er svært at tage fejl af:
 
– Røgalarmer, røgalarmer og atter røgalarmer! De vinder tid og advarer de mennesker der er i fare. Det er et af de vigtigste værn mod de farlige flammer.
 
Han foreslår også, at det kan være en god idé at anskaffe sige en brandslukker og et brandtæppe til køkkenet, så man har mulighed for at tæmme branden. 
 
 


Læs også: