Hillary Clinton vandt i nat primærvalget i New York og brød dermed den nærmeste udfordrer Bernie Sanders’ stribe af sejre. Amerikansk valgekspert Anders Agner Pedersen ser det demokratiske primærvalg så godt som afgjort, men Sanders’ tilhængere tror stadig på overraskelsen.
Den selverklærede socialdemokrat Bernie Sanders havde vundet de syv foregående stater i det igangværende primærvalg, men var spået en hård kamp i Hillary Clintons højborg New York. Clinton har nemlig godt styr på netop New York, forklarer Anders Agner Pedersen.
Hillarys hjemmebane
– Hun har virkelig New York i sin hule hånd. Det kan man også se i de politikere, hun har med sig på scenen, fortæller han om hendes taler før valget, hvor hun havde besøg af både guvernører og borgmestre i staten.
Selvom flere endegyldigt melder Sanders slaget ovre i Hillary Clintons favør, mener Anders Agner Pedersen dog, at hun har været så godt som sikker på sejren længe.
Læs også: Derfor kommer Obama først på Facebook nu
– Der har ikke været så stor spænding (i det demokratiske primærvalg, red.). Hun har ført stort længe og er bare kommet tættere og tættere på. Men så vandt Bernie mange stater i træk, så der begyndte at opstå en tvivl blandt mangle vælgere. Hvad var det lige, der foregik? Men nu har hun sat skabet på plads noget så eftertrykkeligt. Der er ikke de store elementer af usikkerhed mere, siger Anders Agner Pedersen. Han ser heller ingen chance for, at de demokratiske superdelegerede pludselig skulle skifte til Sanders’ hold og tippe magtbalancen.
»Vi vidste, det ville blive svært«
Men Bernie Sanders’ fans er på ingen måde klar til at erkende nederlaget. New York er tabt, men den store kamp kæmpes stadig frem mod det demokratiske konvent den 25. juli. Kirsten Bruus, en amerikaner, der har boet i Danmark de seneste fem år, er på ingen måde klar til at smide håndklædet i ringen.
– Det er ikke overraskende, at Hillary vandt. Vi vidste, det ville blive svært, da man skulle være registreret som demokratisk vælger for at stemme, fortæller hun. Hun tror stadig på Sanders’ chance, men at det hele afhænger af, hvilken type konvent, det ender i til juli.
– Hvis Hillary vinder før, er det svært. Men med Obama i 2008 endte det også i en speciel situation, hvor de superdelegerede skiftede side i sidste øjeblik, siger Kirsten Bruus, der har startet Facebook-siden ‘Denmark for Bernie Sanders’, da hun sammen med en ven fornemmede, at mange danskere støttede ham. 450 amerikanske demokrater stemte i primærvalget fra Danmark. Her stemte hele 80 procent på Bernie Sanders, fortæller den Chicago-fødte amerikaner med det meget danske navn, hun har fra sin mand.
Sanders vil bringe den danske model til USA
De håber det ender i en ‘contested convention’, hvor ingen kandidat har nået det nødvendige antal delegerede. For at få nomineringen i det demokratiske parti skal man i dette primærvalg have 2.383 delegerede. Hvis ingen når dette antal, skal det afgøres til konventet. Hillary Clinton har inklusive de mange superdelegerede, der støtter hende, 1.927 bag sig, mens Bernie Sanders har 1.185. Og derfor er håbet, at de cirka 500 superdelegerede bag Clinton kunne skifte side, hvis det ender i en ‘contested convention’.
Læs også: Syv år siden Obama blev valgt: Det har han betydet
Kirsten Bruus kan godt lide Clinton, som hun deler hjemby med og har mødt og støttet tidligere, men hun føler, at Sanders’ progressive idéer, er hvad USA har brug for. Især efter at have oplevet det danske samfund på nært hold i fem år.
– Jeg har støttet ham, siden jeg flyttede til Danmark og oplevede den skandinaviske model med gratis lægebesøg og uddannelse. Jeg tror virkelig på denne model – dette samfund. Det vil Bernie bringe til USA, og det vil være en radikal ændring af den måde, landet bliver styret på. Det vil være godt – især for de knap så velstillede, fortæller hun.
– Jeg tror, alt er muligt under dette valg. Det er også værd at holde øje med, hvad der sker hos republikanerne. Jeg håber bare, at Bernie får chancen.