Statsministerens åbningstale: Afskaf retsforbeholdet

Statsministeren vil gerne have en afstemning om retsforbeholdet. Foto: Agnete Schlichtkrull
Statsministeren vil gerne have en afstemning om retsforbeholdet.
Foto: Agnete Schlichtkrull

Statsministeren holdt i går sin åbningstale i Folketinget. I talen lægger hun op til, at retsforbeholdet skal til afstemning efter næste valg. Grunden, til at der skal en afstemning til, er at Danmark står til at skulle forlade europol på grund af retsforbeholdet siger Helle Thorning-Schmidt (S).

I 16 år har Danmark været en del af det europæiske politisamarbejde i Europol. Et samarbejde, hvor vi har på grebet narkohandlere og menneskesmuglere. Og optrevlet sager om organiseret misbrug af børn.  

Statsminister Helle Thorning-Schmidt (S)

Retsforbeholdet skal være en tilvalgsordning

Vi skal selv vælge, hvilke dele af EU-samarbejdet vi gerne vil samarbejde om, siger Helle Thorning-Schmidt (S). Hun lægger ydre vægt på, at Danmark kan fastholde sine forbehold på udlændingeområdet samtidig med, at politisamarbejdet skal fortsætte.

Inden en afstemning kan finde sted, skal Danmark først have lavet en aftale med de øvrige EU-lande om, hvad de præcist vælger til og fra, siger Helle Thorning-Schmidt (S).

Derfor har Helle Thorning-Schmidt (S) allerede i går haft en samtale med de øvrige EU-positive partier om at sætte en proces i gang, fortæller hun i sin tale.

Hele talen kan findes på: Statsministeriets hjemmeside

Her kan du læse, hvordan flere medlemmer af Folketinget reagerede på åbningstalen på Twitter.