SF’er i Brøndby ønsker flere faste hjælpere: »Det er ikke andet end valgflæsk«

Plejehjem
Plejehjem i Brøndby Kommune, Gildhøjhjemmet.

Ældre, der modtager hjemmehjælp i Brøndby, både på plejehjem og i eget hjem, møder på en uge op til flere forskellige hjælpere. Det er et problem, hvis man spørger Vagn Kjær-Hansen (SF), formand for Teknik- og Miljøudvalget, medlem af kommunalbestyrelsen og opstillingskandidat for SF i Brøndby Kommune. Han ønsker, at de ældre skal få besøg af flere faste sosuhjælpere.

– Som situationen er i dag, vil de ældre få besøg af rigtig mange forskellige hjemmehjælpere, og det er ikke særlig rart, hvis man er halvdement, siger Vagn Kjær- Hansen (SF)

Ønsketænkning og valgflæsk

Formand for social- og sundhedsvalget i Brøndby kommune, Per Jensen (S), mener, at Vagn Kjær-Hansens udtalelse er ren fantasi, og blot er en taktik for at få stemmer.

– Det er ønsketænkning, for virkeligheden er en anden. At komme med den kritik på det her tidspunkt viser, at det ikke er andet end valgflæsk, lyder det fra Per Jensen (S).

Vagn Kjær-Hansen (SF) mener dog ikke, at det er valgflæsk. Det handler blot om bedre planlægning fra kommunens side.

– For kommunen handler det om fleksibilitet. I stedet burde man prøve at oprette mindre grupper af hjemmehjælpere, der besøgte de samme borgere hver gang. På den måde bliver det en bedre hjælp for borgerne, siger Vagn Kjær-Hansen (SF).

Fakta om ældre i Brøndby

      • Antal borgere over 67 år ca. 6.100
      • Antal borgere over 67 år på plejehjem ca. 278
      • Antal social-og sundhedspersonale ansatte på plejehjem ca. 306
      • Tre ældrecentre: Nygårds Plads, Gildhøjhjemmmet og Æblehaven
      • Budget pr. borger over 67 år ca. 65.423 kr

Kilde: Brøndby Kommune, FOA, Indenrigs- og Boligministeriet og Danmarks Statistik

Normeringen til ældre i Brøndby er bedre end landsgennemsnittet

I Brøndby er der 622 ældre borgere, der modtager hjælp. Til dem er der 671 ansatte, der tager sig af dem, skriver sekretær i Ældre & Omsorg afdelingen i Brøndby Kommune, Karin Møller Christensen, i en mail.

Hvis man skal gøre det op i, hvor mange ældre der er pr. ansat, kan man i en rapport fra det nationale forsknings- og analysecenter VIVE se, at Brøndby Kommune normerer 2,4 ældre pr. medarbejder. Landsgennemsnittet er på 2,6. Det vil sige, at der i Brøndby er flere hænder til hver ældre borger.

Men selvom kommunens normering og ansættelser viser, at der er nok hænder til at tage sig af de ældre, er Vagn Kjær-Hansen (SF) stadig af en anden opfattelse.

– Dem jeg har talt med fortæller, at der ikke er nok faste hænder. Det kan godt være, at normeringen er god, men det er ikke ensbetydende med, at der kommer de samme hjælpere. Mere har jeg sådan set ikke at sige til det, siger Vagn Kjær-Hansen (SF).

Flere faste hjælpere er ikke muligt, når flere ikke uddanner sig 

I Ældresagen Brøndby mener man også, at flere faste hjælpere er at foretrække. Det er dog ikke realistisk på nuværende tidspunkt, da der ikke er nok, som uddanner sig.

– Drømmescenariet er selvfølgelig, at det er den samme hjælper hver gang. Men virkeligheden er en anden. Hjælperne bliver syge, skal afspadsere og holde ferie. Derfor handler det i stedet om, at flere skal uddanner sig i faget, siger Bente Lund Hansen, kontaktperson for ældre- og sundhedspolitiskgruppe i Ældresagen Brøndby.

I Socialdemokratiet i Brøndby er man enige med Ældresagen. Særligt fordi problemet er generelt for alle kommuner.

– Vi har slet ikke de hænder, som det kræver at have, hvis de ældre skulle have de samme hjemmehjælpere hver dag. Det er ikke kun et problem i Brøndby, det er et nationalt problem, siger Per Jensen (S).

Sådan gjorde vi: Ved at læse lokalavisen Folkebladet for Brøndby, fandt journalisten Vagn Kjær-Hansens debatindlæg. Herefter ringede journalisten og talte med alle kilder telefonisk. Tal om normering er fundet hos VIVE. Tal om ældreplejen er modtaget på mail fra Brøndby Kommune. Info i faktaboks er fundet hos Brøndby Kommune, FOA,  Indenrigs- og Boligministeriet og Danmarks statistik.