Gangbesvær, lammelser og endda organsvigt.
Det er nogle af de dyrevelfærds-risici, der er forbundet med at opdrætte den hurtigt voksende kyllingerace kendt som turbokyllinger. En kyllingerace, som byrådsmedlem Louise Zabel (SF) nu vil forbyde at servere i Hørsholm Kommunes institutioner.
– Jeg synes, det er ulækkert, at det overhovedet er lovligt at holde dyr på den måde. Kampen mod burhøns har hjulpet, så flere køber æg fra fritgående eller økologiske høns. Nu har man så fundet på turbokyllingerne, der har det endnu værre, og det mener jeg, at vi som kommunal indkøber skal forholde os til, siger hun.
Forslaget om at forbyde kyllingeracen fremgår af et byrådsreferat.
I referatet står der, at Louise Zabel (SF) blandt andet har rejst forslaget på en opfordring af dyreværnsorganisationen Anima, som fremhæver de nævnte helbredsproblemer for kyllingerne.
Snævert fokus og belastet madbudget
I sit forslag lægger Louise Zabel (SF) op til, at man i kommunale indkøb og samarbejder med madleverandører indfører et krav om, at man ikke må købe de omstridte turpokyllinger.
Kommunalbestyrelsen i Hørsholm har valgt at sende forslaget videre til kommunens økonomiudvalg, hvor det nu venter på at blive behandlet.
Henrik Klitgaard (Borgerlisten), der er næstformand i Økonomiudvalget, mener, at det er uhensigtsmæssigt, at forslaget kun fokuserer på turbokyllinger.
Turbokyllinger
- Går også under navnet Ross 308.
- Kyllingen vokser fra 50 g til 2 kg på cirka 33 dage.
- Opdrættes i flokke på op til 40.000 kyllinger under samme tag.
- Grundet hurtig vækst kan 3 ud af 4 turbokyllinger ikke gå normalt ved slagtetidspunktet.
Kilde: Dyrenes Beskyttelse
– Jeg synes, det er problematisk, at hun tager en enkelt dyregruppe ud på den her måde. Når man laver politik på et område, så skal du gøre det holistisk. Vi politikere skal ikke sidde og behandle enkelte interessesager. Det er efter min mening useriøst. Så kan du med rette komme og spørge om alle de andre dyr, siger han.
Det er blandt andet børnehaver, vuggestuer og plejehjem, der kan blive berørt af et muligt forbud, hvis SF-forslaget går igennem.
Helle Jensen, leder på plejehjemmet Breelteparken, frygter, at et forbud mod turbokyllinger kan betyde højere priser på maden.
– Det bliver nok lidt dyrere at lave mad, hvis vi skal købe andre slags kyllinger. Det er ikke, fordi jeg personligt går ind for turbokyllinger, men vi har også et budget, vi skal tage hensyn til, siger hun.
Flere planter eller mere gris
Ifølge Louise Zabel (SF) vil et boykot af turbokyllinger ikke nødvendigvis blive en dyrere affære. I forslaget lægger hun nemlig op til, at et forbud skal indføres, så der ikke sker en stigning i kommunale udgifter.
– Når jeg i mit forslag melder, at det kan høres udgiftsneutralt, er det for at understrege, at det ikke behøver være dyrere – så må vi bare købe mindre kød, skriver hun i en mail og uddyber:
– Vi kan også investere ved at fastholde en bestemt mængde, der så bare bliver dyrere, fordi kyllinger med flere dyrevelfærdshjerter er dyrere at producere og dermed at købe. Det må være op til politikerne, hvad de ønsker. Så længe det ikke er turbohøns længere.
Hvor, pengene i så fald skal komme fra, afhænger af budgetforhandlingerne for 2026, skriver SF-politikeren.
Helle Jensen forklarer, at de ikke har taget stilling til, om de skal servere mindre kød.
Ifølge hende er det sandsynligt, at Breelteparken kommer til at servere mere af andet slags kød, hvis de skal droppe turbokyllingerne, uden at madudgifterne stiger. Det kan for eksempel være gris.
Plejehjemslederen siger, at hun også godt kunne tænke sig, at hendes køkken begyndte at servere mere grønt og kød fra dyr, der er opdrættet under bedre forhold end turbokyllingerne, der vokser med ekstrem fart.
Men det er vigtigt, at det sker gradvist, så beboerne kan følge med:
– Jeg tror, man skal starte op med nogle små projekter, så der ikke bliver voldsomme reaktioner fra de ældre. Man kunne prøve at udvælge ét plejehjem og så starte der. For der er nogle af de ældre, der er meget traditionsbundne, og som for eksempel skal spise det samme hver frokost.
Næstformand: Jeg stemmer imod
Ifølge Louise Zabel (SF) er håbet nu, at man i Hørsholm Kommunes økonomiudvalg kan gøre forslaget til del af en kommende handleplan for den klimafokuserede indkøbspolitik, som kommunen vedtog sidste år.
Henrik Klitgaard (Borgerlisten) medgiver, at Louise Zabels (SF) forslag er »utrolig sympatisk«, og synes også, det er en »glimrende idé«, hvis plejehjemmene for eksempel vælger at servere mindre kød.
På trods af det kommer næstformanden dog til at stemme imod forslaget i Økonomiudvalget.
– Jeg kommer til at stemme forslaget ned. Hvis vi skal diskutere dyrevelfærd, så skal det være en generel diskussion og ikke isoleret på kyllinger. Jeg kan godt gå ind for, at vi ikke skal servere turbokyllinger mere, men det skal bare ske i en større sammenhæng, siger Henrik Klitgaard (Borgerlisten).
Sådan gjorde vi: Journalisten blev bekendt med sagen gennem et referat fra et byrådsmøde. Derefter kontaktede journalisten Louise Zabel (SF), så Helle Jensen og så Henrik Klitgaard (Borgerlisten). Interviewene er foretaget telefonisk, men Louise Zabel (SF) er kommet med nogle svar skriftligt.