Det er nu slut med at finde trolde i skoven i Hellebæk. I de seneste tre år har der ellers været troldejagt ved Hammermøllen i påskeferien.
Det er Sussie Petersen, automatiktekniker og kunstner, der har skabt jagten, hvor ca. 1300 børn og voksne har været ude og finde trolde hver gang. Sussie Petersen har dog valgt at stoppe troldejagten, så påskens troldejagt var den sidste.
“Jeg tænkte, at nu måtte det være nu”
Sussie Petersen fortæller, at der er flere grunde til at troldejagten stopper, men at en af årsagerne er, at det har været et stort arbejde, og hun derfor vil stoppe, mens legen stadig er god.
– Når figurerne kommer ind igen, skal de hænge til tørre i min lejlighed i en uges tid, for at de ikke rådner væk. Der er rigtigt meget arbejde i det. Det er selvfølgelig det hele værd, men jeg tænkte, at nu måtte det være nu, siger Sussie Petersen.
Der har været brug for alle hænder, da der var 50-60 trolde, der skulle sættes ud og samles ind til jagten. Både familie og venner har derfor hjulpet til, for at det kunne gennemføres.
Troldejagten stammer fra en anden jagt; nissejagten.
Troldejagten, der var en jagt, hvor man gik rundt i skoven i påskeferien og fandt små trolde, stammer fra nissejagten, der også er skabt af Sussie Petersen.
– Jeg startede med nissejagten under corona. Jeg kunne se, at folk gik rundt i skoven og ikke vidste, hvad de skulle lave. Så tænkte jeg, om man ikke kunne starte en nissejagt, og så samlede jeg alt sammen, jeg kunne få fat i. Jeg satte nisserne op ude i skoven, og så blev folk helt henrykte. Konceptet bredte sig til, at jeg også ville have trolde op. De blev så indkøbt, og sat op i påskeferien og en enkelt gang i efterårsferien, siger Sussie Petersen.
Sussie Petersen fortæller, at hun valgte trolde til påskejagten, da det er overnaturlige væsener, der bor i skoven. Troldene har været nøje udvalgt, så de virkede søde og ikke skræmmende.
Læs også: Lokale kæmper for unik skov-kunst: »Alle kan forholde sig til en nuttet trold«
Fakta om troldejagten
- Troldene var gemt rundt omkring i skoven.
- De havde QR-koder, så man kunne scanne dem med sin telefon.
- Når man scannede dem, kom der et link med en lille historie, Sussie Petersen havde skrevet, om trolden.
Kilde: Sussie Petersen.
Hverken trolde- eller nissejagten havde et konkurrenceelement. Man skulle ikke tælle, hvor mange figurer, man havde fundet, eller gøre det på tid.
– Det er helt bevidst, der ikke har været nogen konkurrence. Det her handlede om, at voksne og børn bare skulle hygge sig og bruge deres fantasi. Det er vigtigt for mig. Bare det at være med skulle være det fede, siger Sussie Petersen.
Kadetten overtager nissejagten.
Karina Jersholm, der er direktør på ungdomsuddannelsen Kadetten, fortæller, at de valgte at fortsætte nissejagten, efter de fandt ud af, at i år var sidste gang.
– Vi så nissejagten som en mulighed for at lave et godt projekt og læringsforløb med vores unge, som vi kan udvikle og måske udvide, når vi har prøvet det af første gang, siger Karina Jersholm.
Kadetten uddanner unge med udfordringer, som nedsat kognitivt funktionsniveau, ADHD, autisme m.m.
Ifølge Karina Jersholm vil nissejagten blive brugt som et projekt, hvor de forskellige afdelinger på uddannelsen kan arbejde sammen. F.eks. vil medieafdelingen stå for det tekniske, og kommunikationsafdelingen for at digte historierne. På den måde kan de unge både træne at bruge de færdigheder, de lærer på uddannelsen og at samarbejde med andre afdelinger.
Det bliver ikke sidste gang, vi hører noget til Sussie Petersen
Selvom troldejagten stopper, bliver det dog ikke det sidste kreative projekt ifølge Sussie Petersen.
– Jeg har andre idéer. Jeg kan slet ikke stoppe med at finde på, så der skal nok komme noget andet, siger hun.
Sådan gjorde vi: Journalisten fandt et opslag på Facebook omhandlende, at troldejagten stoppede. Både Sussie Petersen og Kadetten er interviewet over telefon.