
I Høje-Taastrup Kommune har der de sidste fire år været markant faldende trivsel i folkeskolerne, viser tal fra uddannelsesstatistik.dk.
I 2019/2020 var andelen af elever fra 4. til 9. klasse, som melder højest trivsel, på 90,4 procent. Den er i 2023/2024 faldet til 82,6 procent.
Formand for Institutions- og skoleudvalget Kurt Scheelsbeck (K) mener, at der er flere årsager til den faldende trivsel, men fremhæver tre mulige årsager.
– En væsentlig årsag er, at skoledagene er for lange. Og en anden årsag er, at man kan sige, at i Høje-Taastrup Kommune, og i hvert fald nogle af Vestegnens kommuner, der er elevsammensætningen jo meget mangfoldig. Det betyder, at vi også har elever, som ikke er særligt gode til det danske sprog, når de starter i skole, siger formand Kurt Scheelsbeck (K). Formand Kurt Scheelsbeck (K) udtaler sig om alle klassetrin, og undersøgelsen dækker 4.-9. klasse.
Formanden påpeger, at den faldende trivsel kan bunde i for lange skoledage samt kulturelle og sproglige udfordringer.
De 82,6 procent er yderligere under landsgennemsnittet, som ligger på 86,1 procent.
Sådan ser det ud på landsplan
- I 2023/2024 lå trivselstallet på 3.6
5: indikerer høj trivsel
1: indikerer lav trivsel - Tallene viser det generelle trivselsniveau i grundskolen fra 4.-9. klasse
- 448.494 elever deltog i denne måling
Kilde: Uddannelsesstatestik.dk
Styrk fællesskabet
Professor ved Institut for Statskundskab på Aarhus Universitet, Simon Calmar Andersen, forsker i uddannelsespolitik og offentlig forvaltning. Han opfordrer til at styrke almenpædagogikken for at forbedre trivslen.
– Hvis man styrker almenpædagogikken, så kan man bruge det til at styrke fællesskabet i klassen, og hjælpe eleverne med faglige udfordringer. Så det kan være en løsning, som kommunens og skolernes side griber til, siger Simon Calmar Andersen.
Formanden for Institutions- og skoleudvalget håber, at den nye skolereform, som træder i kraft i august, vil øge trivslen.
Uddannelsesstatestik.dk indeholder statistik og data fra Børne-og Undervisningsministeriet. Disse data består af elevernes og skolernes resultater, trivselsniveau og fravær m.m.
Trivselsundersøgelsen bliver foretaget en gang årligt i foråret via en national spørgeskemaundersøgelse, blandt elever i 4-9 klasse.
Læs også: Flere socialrådgivere skal forhindre mistrivsel i Høje-Taastrup
Sådan gjorde vi: Ideen til denne artikel kom, efter en række negative facebook kommentarer, vedrørende folkeskoler i Høje-Taastrup Kommune. Tallene stammer fra Uddannelsesstatistik.dk, og de to interviews er foretaget telefonisk.
One Response to "Skoler i Høje-Taastrup oplever fald i elevtrivsel"