Forældre frustrerede over faldefærdig børnehave: »Det ser så miserabelt ud«

Nedslidt legeplads med gamle legeredskaber og ødelagt havelåge, faldefærdige badeværelser, problemer med kloaker og dræn og en utæt kælder, der giver risko for rotter. Listen med reparationer i den integrerede institution Børnegården Alsvej er lang – så lang, at det angiveligt ikke længere kan betale sig at lappe.

Det skaber frustration blandt flere forældre og familiemedlemmer til børn i institutionen.

Efter vurderingen fra CEJ besluttede Hørsholms lokalpolitikere at smide 39 millioner i puljen til at jævne børnehuset med jorden og bygge en ny institution. Planen blev lavet tilbage i oktober 2022 og havde til formål at påbegynde til august 2023. Det fremgår af et referat fra et kommunalbestyrelsesmøde i Hørsholm.

Men nu er processen blevet forsinket, og Børnehuset Alsgård har ikke et konkret tidspunkt at se frem til. Nedrivning og genopførsel af børnehuset vil tidligst blive sat i gang i udgangen af 2023 eller start 2024, hvilket frustrerer flere forældre.

– Tingene i vores børnehus bliver ikke repareret, fordi man tror, børnehaven skal rives ned, men så finder man ud af: “Nå, det skulle den ikke alligevel”. Vi er fanget i en frustrerende proces, hvor alle tænker, at nu sker der endelig noget, og så sker der alligevel ikke noget. Jeg ved, at både forældre og personale er frustrerede, siger Sandra Feodora Nilsson, der selv er forælder og bestyrelsesformand i daginstitutionen.

Læs også: Solrøds daginstitutioner har igen udsigt til pavillonløsninger: »Man kan lave lige så god skole i et modulbyggeri«

Problemer med flere ældre institutioner

Planen om nedrivning og genopførelse af Børnegården Alsvej er blevet forsinket, fordi Hørsholm Kommune har flere daginstitutioner, der skal ombygges og dermed ikke kan følge tidsplanen.

For eksempel er en renovering af børnehaven ”Solhuset” blevet prioriteret først, da der er fundet skimmelsvamp, forklarer formand for Børne- og Skoleudvalget i Hørsholm:

– Vi har en del gamle institutioner i Hørsholm, så idéen har været, at vi skal finde ud af, hvor det trænger mest først. Solhuset er kommet foran i køen på grund af skimmelsvamp. Det er ikke sundhedsskadeligt for børnene i Alsgård, så derfor bliver de nedprioriteret lige nu, siger Maj Allin Thorup (K), der er formand for Børne- og Skoleudvalget i kommunalbestyrelsen i Hørsholm.

Fakta om Børnegården Alsvej

 

  • Børnehuset er en integreret institution med ca. 80 børn i alderen 6 mdr. til 6 år.
  • Huset er inddelt i et vuggestuehus med de yngste børn og et børnehavehus med de større børnehavebørn
  • Institutionen har en lille legeplads foran vuggestuehuset, en større legeplads mellem de 2 huse og en stor legeplads bagved børnehavehuset.

Kilde: alsvej.horsholm.dk

Men Sandra Feodora Nilsson er ikke tilfreds.

– Jeg kan sagtens se, at kommunen er udfordret og har svært ved at følge med de faldefærdige børnehaver i Hørsholm, men ser man objektiv på det her, burde der være sket noget for lang tid siden, siger Sandra Feodora Nilsson.

Læs også: Børneområdet halter: Politikere og forældre er opsat på at finde en løsning

Mormor: »Det kan gå ud over pædagogikken«

En anden, der også er utilfreds med børnehusets fysiske vilkår er Lisbeth Petersen. Hun er mormor til en pige i institutionen.

– Jeg kommer og henter som bedsteforældre og er forarget over de forhold, der er. Jeg er undrer mig over, at en daginstitution ser så miserabel ud. Jeg er selv tidligere daginstitutionsleder og kan sige, at det er svært at føre kvalificeret pædagogik i sådan omgivelser,  siger Lisbeth Petersen.

Kvaliteteten af pædagogikken bekymrer også Sandra Feodora Nilsson.

– En nedslidt børnehave har betydning for de pædagogiske muligheder, som i dette tilfælde er væsentligt reducerede. Desuden hjælper det jo ikke ligefrem på rekruttering og fastholdelse af dygtig pædagogisk personale, som ikke hænger på træerne med en så nedslidt institution, fortæller hun.

Det skal dog nævnes, at både Lisbeth Petersen og Sandra Feodora Nilsson er stolte af børnehusets pædagogiske personale, og at frustrationerne udelukkende handler om institutionens fysiske rammer.

Formand for Børne- og Skoleudvalget Maj Allin Thorup (K) fortæller, at hun forstår forældrenes frustrationer.

– Jeg anerkender til fulde, at de fysiske rammer i Børnehuset Alsgård ikke lever op til de fysiske rammer i forhold til, hvordan man driver pædagogik eller daginstitutioner i dag. Det er derfor jeg som politiker prioriterer at sætte penge af til projektet og vil prøve at få det opstartet så snart, det er muligt, siger hun.

Sådan gjorde vi: Journalisten havde meldt sig ind i “Hørsholm beboergruppe” på Facebook og fik her en henvendelse fra en utilfreds bedsteforældre fra Børnegården Alsvej. Dernæst kontaktede journalisten børnehusets bestyrelsesformand og lavede et telefoninterview med vedkommende. Til sidst ringede journalisten til lokalpolitikeren Maj Allin Thorup for at få en kommentar.