Smørum løber for træer i Luthers navn

Humøret var højt, da Smørum løb for træer i Cambodja i forbindelse med fejringen af 500-året for reformationen.
Foto: Lea Karlsen

Kirkeklokkerne ringer. Opvarmningen er slut, klokken har slået ti, og det betyder, at Smørums velgørenhedsløb er sat i gang.

Et motionsløb, der er dedikeret til Martin Luther og Cambodjas træer. Motionsløbet med titlen ”Løb for Luther”, blev afholdt lørdag som led i fejringen af 500-året for reformationen.

Eskil Dickmeiss er en af idémændene bag projektet. Han er provst i Frederikssund Provsti, men tidligere præst i Smørum, der hører til Egedal Kommune. Det var her, sammen med fire andre præster, at idéen til motionsløbet opstod.

– Vi ville gerne markere reformationsjubilæet på en anden måde. Vi holder foredrag og studiekredse om Luther, men vi kunne også godt tænke os at lave nogle anderledes typer af arrangementer, siger Eskil Dickmeiss.

Læs også: »Det smager lidt af maraton«

Anerkendelse af kroppen

I år er det 500 år siden, at Martin Luther slog sine 95 teser op på en slotskirkes port i Tyskland. Med disse introducerede han en ny måde at forstå kristendommen.

Det er i den nye forståelse og det, at Luther fravalgte livet som munk og giftede sig, at man finder koblingen mellem motionsløb og Martin Luther.

– I Luthers kristendom ligger der en omfavnelse af menneskelivet og seksualiteten. Af det at være menneske ikke bare af ånd, men også af krop. Derfor synes jeg, at det ligger i forlængelse af Luthers kristendom, at vi gerne må løbe en tur, siger han og uddyber:

– Det er anerkendelsen af kroppen og det sanselige som en del af at være menneske, som er koblingen til glæden ved at løbe en tur og få frisk luft i ansigtet, bruge sin krop og mærke, at man er lidt træt bagefter, siger Eskil Dickmeiss.

500-året for reformationen

  • I 1517 slog Martin Luther 95 teser op på en slotskirkeport i Wittenberg, Tyskland.
  • Luther tog blandt andet afstand fra kirkens rolle og påtalte at kun Gud kan tilgive. Og Gud tilgiver alle, der angrer.
  • Teserne blev spredt til Danmark på grund af en ny bogtrykkerteknik.
  • I anledningen af jubilæet afholdes der landet over Lutherinspirerede arrangementer.
  • Kilde: luther2017.dk

Plante træer og håb

Ud over at formidle Luthers kristendom var planen med motionsløbet også at samle ind til Cambodja. Her, fortæller Eskil Dickmeiss, bliver træer ulovligt fældet til møbelproduktion i blandt andet vestlige lande. Det går ud over befolkningens levevilkår.

At valget faldt på netop træer var ingen tilfældighed. Eskil Dickmeiss henviser til et citat af Martin Luther: ”Hvis jeg vidste, at verden gik under i morgen, ville jeg plante et træ i dag”.

– Den tanke handler om at gribe livet i hele dets skønhed i dag. At plante træer er at plante håb. Den tanke har gjort, at vi synes, det kunne være sjovt at støtte netop dette projekt, fortæller Eskil Dickmeiss.

Lutter godt humør

Blandt løbets deltagere finder man blandt andre Pernille Bloch Madsen. Hun deltog i lørdagens løb, fordi hun gerne ville have en god oplevelse med sit lokalsamfund. Derudover mener hun, at det er en god og anderledes anledning til at lære mere om sin tro.

– Det er en god måde, fordi dem, der ikke kommer i kirken, kan få oplysning om værdierne og en god oplevelse, siger Pernille Bloch Madsen.

Ifølge Eskil Dickmeiss var et af målene netop at nå nogle af dem, der ikke normalt kommer i kirken. En af dem er Andreas Johansen. Han deltager, fordi det er et motionsløb.

– Det handler ikke om Luther for mig. Alt koblet med løb er bare fedt, siger han.

Læs også: Ungdomskirker oplever stigende interesse

32 deltog i Smørums motionsløb, og selvom Eskil Dickmeiss havde håbet på flere, vil han ikke afvise at gentage idéen. Det gode humør blandt deltagerne tyder da også på, at planen lykkedes.

– Det er et forsøg på at vise, at det at være en del af kirken er mange ting. Det er både at gå i kirke om søndagen og andre kirkelige handlinger. Det at være en del af folkekirken og den kristne kultur handler også om, hvordan vi lever vores liv. En grundlæggende tanke om frihed og glæden ved at bruge sig selv og sine evner, forklarer Eskil Dickmeiss.