Snooze-knappen gør dig mere træt

 Foto: MorgueFile
Snooze-funktion hjælper dig ikke til at vågne, den gør dig bare mere træt og ukoncentreret dagen igennem.
Foto: MorgueFile

Vækkeuret ringer, og ved ren refleks køber man sig otte-ni minutter mere under dynen. Man kan gentage denne reflekshandling i en uendelighed, indtil man til sidst overgiver sig og står ud af fjerene. Men det gør dig bare mere træt.

– Man får udvasket grænserne, mellem hvornår morgenen begynder og natten ender, siger søvnspecialist Torben Jagert Petersen, der er professionel behandler af insomniproblemer hos Scansleep.

Når søvnen ikke er regelmæssig, skævvrides den naturlige hormonproduktionen om natten. Hormoner, der skal gøre dig henholdsvis træt og frisk, bliver produceret samtidigt og i små usammenhængende doser. Når du ikke vågner ”helt”, men sover otte-ni minutter mere – og måske gentager dette endnu engang.

– Kroppens naturlige sovemiddel, melatonin, frigives når vi bliver trætte om aftenen, og når vi sover. Kortisol, der er et stresshormon, men også et naturligt boost- og opvågningsmiddel, frigives når vi vågner. Når man så ligger og snoozer gentagne gange, bliver produktionen af disse noget pløret noget, forklarer søvnspecialist og insomnibehandler Torben Jagert Petersen.

Med denne sammenflettende hormonproduktion vågner man ikke ordentligt, og føler sig stadig træt, selvom man er udsovet.

Læs også: Forskning: God nattesøvn kan holde demensen for døren

Tag en kold tyrker

Hos Center for Stres og Trivsel mener de heller ikke, at snooze-funktionen gør noget godt for vores søvn eller evne til at vågne.

– Snooze-funktionen giver ingen mening. Den fragmenterer den sidste del af din søvn, det er meget bedre at sove igennem, og så tage sig en kold tyrker og bare stå op, siger søvnvejleder ved Center for Stres og Trivsel Mikael Rasmussen, der i 2010 var medforfatter til bogen ”Sov godt hele natten”.

Det klart, at man ikke føler sig frisk, hvis ikke man sover nok i det hele taget. Men problemet med snooze-funktionen er, at du, efter du er vågnet, sover igen. Så kroppen kan tro, at du lige er gået i gang med at sove, og du risikere at vågne fra en dybere del af søvnen.

– Snooze-funktionen giver en falsk følelse af træthed, for når man ikke står op, opdager man ikke, at man i virkeligheden var frisk nok. Det gør, at når man så står op, kan man føle sig mere træt, end før man trykkede snooze, siger søvnspecialist og insomnibehandler hos Scansleep Torben Jagert Petersen.

Læs også: Langt flere kvinder end mænd føler sig trætte

Koncentrationsbesvær

Når snooze-funktionen opdeler den sidste del af vores af søvn, kan det have konsekvenser for vores koncentrationsevne.

– Under den sidste del af vores søvn, har vi ret stor psykisk aktivitet. Det er den del af søvnen, der hedder R.E.M.-søvnen. Hvis vi afbryder den, kan det have en kognitivt nedsættende effekt, siger søvnvejleder ved Center for Stres og Trivsel Mikael Rasmussen.

Søvnvejleder Mikael Rasmussen forklarer, at nedsættelsen er lille, kun på ca. 5 pct., men at man kan forværre det, hvis man konsekvent sover for lidt.