Tre unge iværksættere fra Tyskland har udviklet spillet StreetPong, der spilles på en lille skærm, som bliver installeret på lyssignalets pæl. Fodgængere kan således konkurrere mod fodgængere på den anden side af vejen, mens de venter på grønt lys. Spillet er baseret på computerspillet Pong, der blev opfundet i 1972. Prototypen er netop blevet sat op i et lyskryds i den tyske by Hildesheim.
Se videoen: StreetPong i Tyskland
Fællesskab i byen
Ideen til StreetPong udsprang af den lange ventetid, som fodgængere har ved lyskrydsene. Spillet skal underholde ventende fodgængere. Det spilles på en lille skærm, der er fastmonteret på lyspælen på hver side af vejen. Modstanderen er en anden fodgænger på den anden side af vejen.
Formålet med spillet er, at samle mennesker om noget sjovt og underholdende, mens de venter.
– Hvis fodgængere ser hinanden på tværs af gaden og engagerer sig i et spil, så skaber det en kontakt. StreetPong skaber en platform for kommunikation og interaktion mellem mennesker i alle aldre og kulturelle baggrunde, skriver iværksætterne bag spillet på hjemmesiden www.streetpong.info
I danske lyskryds
Koncepter som StreetPong, der udfordrer hverdagsrutiner i byerne, er allerede udbredt her i landet.
– At ’spilgøre’ processer i ens hverdagsliv er helt sikkert kommet til Danmark, fortæller Mikkel Bille, der er antropolog og lektor på Institut for Miljø, Samfund og Rumlig Forandring ved Roskilde Universitet.
Her i landet er der set koncepter som musikspillende rulletrapper, snakkende skraldespande og fodspor af maling. Koncepterne er lavet for at underholde og regulere folks adfærd.
– Det er en sjov tanke, og en udfordrende måde at få folk til at tænke over byrummet i stedet for at gå uopmærksomme igennem det, mener Mikkel Bille.
Læs også: Byhaver gør grønnere og plejer vores image
Han er dog kritisk overfor, om lige netop StreetPong vil kunne fungere i Danmark.
– Ideen er jo egentlig meget god, men jeg er ikke sikker på, at det ville blive særlig udbredt i Danmark, fordi vi ikke venter lige så længe ved lyskrydsene, som i mange andre storbyer. Det skal være meget intensivt, hvis man skal nå at spille noget ved et lyskryds, ellers bliver spillet i sig selv formålet, mener Mikkel Bille.
Trafikken er ikke en legeplads
Også hos Dansk Fodgænger Forbund er man kritiske. Trafikken kræver fuld opmærksomhed, mener Mikael le Dous, der er formand for foreningen.
– Det er en dårlig ide at sætte sådan noget op i lyskrydsene. Trafikken er ikke en legeplads, det er et farligt sted. Altså, trafikken er jo i sig selv en slags dans med døden, siger Mikael le Dous.
– Som fodgænger skal man koncentrere sig om den farlige situation, man er i og ikke tænke på alt muligt andet. Hvis man gør trafikken til et underholdningshow, så fjerner man opmærksomheden fra de farlige ting.
Spil som det tyske StreetPong skal, ifølge Mikael le Dous, gemmes væk, til man er i sikkerhed fra trafikken.
Det har ikke været muligt at få en kommentar fra de unge iværksættere bag spillet StreetPong.