Ved årsskiftet oprettede SKAT et system hvor folk, med overdreven hang til online gambling, frivilligt kunne udelukke sig selv fra at gamble på internettet. Det blev samtidig ulovligt at spille uden brug af NemID. Men systemet, der har fået navnet Rofus, virker ikke efter hensigten. Det fortæller Center for Ludomani.
”Det er uheldigt, for mange unge bruger smartphones, især når de sætter deres sportsbet. Og derfor kan de jo ikke have glæde af Rofus,” siger Benedicte Ejlers, souchef hos Center for Ludomani.
En tekniks udfordring
Det er ifølge SKAT fordi spiludbyderne på telefonen kun tilbyder simpelt login og ikke login via NemID. Derfor kan også de spillere, der har valgt at stå på udelukkelslisten, stadig spille via mobilen.
”Der er desværre mange spilformer som man stadigvæk kan bruge selv om man står registreret,” fortæller SKAT og uddyber samtidig.
Vil man være registreret, skal man tilmelde sig via NemID. Er du bogført i ludomanisystemet, burde det ikke være muligt at spille hos nogen former for online spiludbydere i Danmark, da man ifølge loven, skal bruge sit NemID. Spiludbydernes onlineplatforme skal altid spørge systemet, før de giver spillere lov til at gamble. Men det sker tilsyneladende ikke og det er ifølge SKAT ulovligt.
”Uanset hvordan de udbyder spillet, så skal de spørge i Rofus,” fortæller SKAT, der dog samtidig ikke mener at det er hos dem fejlen ligger.
”Det er jo os der skal kontrollere, om de gør det. Og det her er jo så en given lejlighed til at se, om der er nogen, som ikke overholder de gældende regler” fortæller SKAT.
Stigende antal tilmeldte
På trods af systemets fejl mener Benedicte Ejlers stadig, at systemet har været en succes. Der er nemlig lige nu 1139 tilmeldte. Et tal der inden for de sidste fire måneder er mere end fordoblet.
”Jeg syntes det er fantastisk. Det er vi selvfølgelig rigtig glade for. Det er flot at de kan finde det, for jeg syntes egentlig ikke, at der bliver lavet reklame for det nogen steder. Det er forholdsvist mange, der har selvudlukket sig,” fortæller Benedicte Ejlers, der samtidig er glad for, at SKAT er blevet opmærksom på problemet.
”I det hele taget går teknikken tit så sindssygt hurtigt, at man skal være et hestehoved foran alting. Det har de så ikke været, men jeg håber de kommer efter det,” fortæller Benedicte Ejlers.
Lidt under 100.000 danskere har i varienrende grader problemer med pengespil.
Læs også: