R om nyt EU-skattetiltag: Det er en stor hjælp

Forsker forventer ikke, at valgdeltagelsen vil stige til Europa-Parlamentsvalget  Foto: Morguefile.com
EU har taget endnu et skridt i kampen mod skattesnyd.Foto: Morguefile.com

Det er vigtigt for Danmark, at EU’s regeringsledere ved et topmøde i går aftes blev enige om et nyt EU-skattedirektiv, der skal bekæmpe skattely. Det mener Nadeem Farooq, skatteordfører for Radikale Venstre.

–  Det her kan få en domino-effekt. Når nogle af de lande, der agerer skattely, opgiver modstanden, kan det være med til at inspirere andre. Danmark er en lille aktør og er meget afhængig af andre.

Niels Johannesen, lektor på Økonomisk Institut på Københavns Universitet og ekspert i international beskatning, har dog ikke armene helt oppe over hovedet endnu:

– Man kan godt forestille sig, at det kan bidrage til at skabe en ny international norm for skattelyene. Men det omfatter altså kun en håndfuld skattely, og det omfatter også kun renteindkomst, hvilket stadig giver muligheder for at snyde med andre typer kapitalindkomst, for eksempel aktieindkomst.

 – Vi skal tage kampen op på den globale scene og få indført nogle OECD-standarder. Nadeem Farooq, skatteordfører for Radikale Venstre

Ændret holdning hos Østrig og Luxembourg

Direktivet medfører, at EU-lande automatisk deler oplysninger om renteindkomst. Det så længe ud til at blive blokeret af modstand fra Østrig og Luxembourg. Netop de to lande har haft anonyme renteindtægter i en årrække, hvilket har givet muligheder for skattesnyd. Niels Johannesen forklarer:

– I Luxembourg findes en stor industri indenfor formueforvaltning, og det er klart, at der under det gamle direktiv var gode muligheder for, at folk kunne skjule deres formuer her.

Men de to lande har altså ændret holdning. Direktivet er ikke endeligt vedtaget, men det skal på grund af reglerne igennem det næste ministermøde. Der forventes det at blive vedtaget uden debat blandt EU’s landbrugs- og fiskeriministre.

Læs også: Skattely og stråmænd skaber røre på twitter

Klar til kamp

Niels Johannesen påpeger, at den internationale kamp mod skattely er den allervigtigste, og det er Nadeem Farooq enig i:

– Vi skal tage kampen op på den globale scene og få indført nogle OECD-standarder. Hvis landene implementerer dem, så går det den rigtige vej.

Et af de største tiltag mod skattesnyd er det amerikanske initiativ FATCA (Foreign Account Tax Compliance Act), der på globalt plan forsøger få at indført nogle retningslinjer for deling af bankoplysninger. Målet med det er at kunne straffe alle banker, der ikke overholder reglerne.